02
mei
2012
|
02:00
Europe/Brussels

smart ebike wint prestigieuze designprijs

Brussel. Een fantastische erkenning en de hoogste onderscheiding voor design: de smart ebike is een van de winnaars van de ‘Red Dot Design Award 2012’. De eerste modellen werden eind april/begin mei 2012 met succes geleverd. De eerste eigenaars horen bij de talloze klanten die sinds november 2011 gebruik hebben gemaakt van de eerste kans om een ebike te reserveren.

De dertigkoppige jury van de prestigieuze ‘Red Dot Design Award’ beoordeelde ruim 4.500 producten uit 58 landen en gaven de smart ebike de ‘red dot: best of the best’-prijs voor hoogstaande designkwaliteit. De prijsuitreiking vindt op 2 juli 2012 plaats in Essen. “We zijn verheugd dat het consistente en innovatieve design van de ebike met zijn onmiskenbare smart-handtekening deze prestigieuze onderscheiding heeft opgeleverd,” aldus Dr. Annette Winkler, baas van smart. “Over nauwelijks enkele weken zal onze unieke smart op twee wielen steden en fietspaden overal ter wereld beginnen te veroveren.”Met zijn onconventioneel design dat aansluit bij de merkstijl, speciale functies voor stadsgebruik en hoogtechnologische normen die tot uiting komen in het extreem efficiënte en uiterst performante aandrijfpack, positioneert de smart ebike zich als een uitzonderlijke speler. Hij is in eerste instantie leverbaar in twee kleurversies: in ‘crystal white’ met accenten in ‘electric green’ en in ‘dark grey matt’ met accenten in ‘flame orange’.Hoogwaardige kwaliteitscomponenten garanderen een dynamisch, veilig en leuk rijgedrag. Zo werden vooraan en achteraan hydraulische schijfremmen van Magura geplaatst. De standaarduitrusting omvat ook led-verlichting met dagrijlichtfunctie en 26”-wielen, allebei in smart ebike-design. De ebike is geschoeid met Continental EcoContact Plus-banden. Dankzij de bijkomende verstevigingen zijn ze bijzonder goed bestand tegen lekrijden. Ook het rijcomfort staat op een erg hoog niveau, met een volledig onderhouds- en olievrije getande riem in koolstof in plaats van een klassieke fietsketting.

De smart ebike beschikt ook over een hypergeavanceerd infotainmentsysteem: de standaard gemonteerde USB-poort maakt het mogelijk om diverse accessoires en bijkomende toestellen van elektriciteit te voorzien. Zo kunnen kopers hun smart ebike onder meer personaliseren met een veelzijdige smartphone-houder voor mobiele toestellen, een comfortstuur en een bagagerek met geïntegreerde netvakken. Met behulp van een iPhone-app die speciaal voor de smart ebike werd ontwikkeld, wordt de smartphone een heus informatiecentrum. Er is bovendien een trendy smart ebike-collectie beschikbaar: deze werd ontwikkeld in samenwerking met Mercedes Benz Accessories GmbH en omvat een helm en tassen in smart-design. De ‘smart ebike collection’ is ook verkrijgbaar bij de contractuele partners van smart.


Efficiënte en krachtige elektrische aandrijving
De hoogtechnologische normen van smart komen ook tot uiting in het efficiënte en performante aandrijfpakket. Als pedelec (Pedal Electric Cycle) is de smart ebike in principe een hybride: de onderhoudsvrije elektromotor van BionX in de achterwielnaaf wordt ingeschakeld zodra de fietser begint de trappen zoals bij een normale fiets. De spierkracht wordt naar het achterwiel overgebracht via een smeringvrije, duurzame en stille riemaandrijving. Een geïntegreerd blok met drie versnellingen maakt schakelovergangen uiterst eenvoudig.De bestuurder van de smart ebike beslist hoeveel vermogen de sterke elektromotor moet leveren om zijn spierkracht te ondersteunen door een toets op de handgreep in te duwen. Hij heeft de keuze tussen vier niveaus, waarbij het vierde niveau de maximale duwkracht levert. Naargelang het geselecteerde ondersteuningsniveau en de manier van fietsen, kan men met een volle batterij tot 100 kilometer afleggen.Met 423 Wh is de lithium-ionbatterij een van de krachtigste batterijen op de markt. Ze werd tevens mooi geïntegreerd in het frame van de smart ebike. De draagbare batterij kan ofwel aan een normaal stopcontact worden opgeladen, ofwel tijdens het rijden. Die laatste manier komt uiteraard de kostprijs en het milieu ten goede. Wanneer de fietser remt, fungeert de wielnaafmotor als een generator. De remenergie wordt gerecupereerd: ze wordt omgezet in elektrische energie en vervolgens opgeslagen in de lithium-ionbatterij van de smart ebike.


Eenvoudige bediening en uiterst functioneel
Een bediening die zichzelf uitwijst, een laag gewicht, een uitstekende ergonomie en een praktisch opbergconcept helpen om de smart ebike tot een leuke fiets te maken. Als een pedelec combineert de smart ebike het comfort van een gemotoriseerde tweewieler met het eenvoudige rijgedrag van een fiets. In Europese landen is een rijbewijs of nummerplaat niet nodig aangezien de elektromotor van een pedelec de aandrijfkracht slechts ondersteunt tot 25 km/u.


Deskundige partner uit de tweewielersector
De smart ebike werd ontworpen en ontwikkeld door smart en wordt geproduceerd in nauwe samenwerking met Grace, de bekende constructeur van elektrische fietsen. Zo zijn de kopers zeker dat hun smart ebike van topkwaliteit is. De smart ebike zal in de respectievelijke markten worden verkocht door smart-dealers. De ebike kan ook door elke smart-dealer of fietsspecialist worden onderhouden.


Meer informatie over smart is beschikbaar op: www.media.mercedes-benz.be en www.smartbelgium.be