18
december
2012
|
01:00
Europe/Brussels

smart-fabriek Hambach: een blik achter de schermen van de eerste Europese serieproductie van elektrische wagens

Modellen met elektrische aandrijving en verbrandingsmotor worden voor het eerst op dezelfde band gebouwd

Investering van ruim 200 miljoen euro in de toekomst van de fabriek

Dr. Annette Winkler: “de ‘smartville’-fabriek vestigde bij ingebruikname al nieuwe normen op het gebied van innovatieve milieuvriendelijke productietechnologieën. Bij smart zijn we allemaal erg trots dat ons fantastische team in Hambach nu ook de eerste elektrische seriemodellen in Europa bouwt.”

Met de productie van de smart electric drive in de Franse gemeente Hambach presenteert smart de eerste elektrische wagen die op grote schaal wordt gebouwd in Europa.

In haar speech benadrukte Dr. Annette Winkler, Hoofd van smart, het belang van de Hambach-fabriek: “de ‘smartville’-fabriek vestigde bij ingebruikname al nieuwe normen op het gebied van innovatieve milieuvriendelijke productietechnologieën. Bij smart zijn we allemaal erg trots dat ons fantastische team in Hambach nu ook de eerste elektrische seriemodellen in Europa bouwt.” Over de stijgende productie van de smart fortwo electric drive zei Annette Winkler: “Met elke elektrische smart die Hambach verlaat, bieden we iedereen toegang tot betaalbare elektrische mobiliteit. Meer dan 1.000 emissievrije smarts hebben de fabriek reeds verlaten. Het productietempo wordt nu voortdurend opgedreven om aan de hoge wereldwijde vraag te kunnen voldoen.”

Dr. Joachim Betker, hoofd van de smart-fabriek in Hambach, geeft tekst en uitleg: “de smart-fabriek van Hambach voldoet aan alle vereisten voor een perfect geïntegreerde productie van elektrisch en thermisch aangedreven modellen. Het smart-concept werd van bij het begin uitgewerkt met het oog op verschillende aandrijvingen. Daarom werd de volledige vestiging zo gepland dat bijkomende configuraties zoals elektrische aandrijvingen met een relatief laag budget konden worden gerealiseerd. Het volledige team van de Hambach-vestiging mag trots zijn dat ze de eerste in serie gebouwde elektrische wagen in Europa hebben gerealiseerd.” 

 

Over de nieuwe smart fortwo electric drive

De smart fortwo electric drive is verkrijgbaar als coupé en cabriolet en kan schermen met een uitgebreide standaarduitrusting gebaseerd op de uitvoering ‘passion’. In de toekomst kunnen smart-klanten nog meer genieten van een aantrekkelijk geprijsde wagen met de bekende compacte afmetingen. In vergelijking met zijn klassiek aangedreven tegenhangers onderscheidt hij zich door het feit dat hij totaal geen emissies produceert tijdens het rijden.

De 55 kW sterke elektromotor stuwt de smart fortwo electric drive in 4,8 seconden van 0 naar 60 km/u en met zijn topsnelheid van 125 km/u biedt hij ook op ringwegen heel wat rijplezier. Zijn 17,6 kWh sterke lithium-ionbatterij geeft de stedelijke tweezitter in het stadsverkeer een rijbereik van zo’n 145 kilometer zonder lokale emissies te produceren. En aangezien zijn onderdelen worden gebouwd door joint ventures met de Duitse ondernemingen Bosch (EM-motive) en Evonik (Deutsche ACCUmotive) en de auto zelf van de band rolt in het Franse Hambach, is de nieuwe smart fortwo electric drive de eerste volledig Europese elektrische wagen.

Een nieuw verkoopmodel maakt de elektrische mobiliteit bijzonder aantrekkelijk: het saleamp;care-model biedt klanten de gelegenheid om de wagen te kopen, financieren of leasen tegen aantrekkelijke prijzen en de batterij te huren voor een vast maandelijks bedrag. Ook kan men de wagen inclusief batterij kopen, financieren of leasen.

Prijzen in Duitsland (incl. 19% btw):

saleamp;care

Coupé

Cabrio

smart fortwo electric drive

€ 18.910,00

€ 22.000,00

Batterijhuur

€ 65,00 per maand € 65,00 per maand

 

Wagen inclusief batterij

Coupé

Cabrio

smart fortwo electric drive

€ 23.680,00

€ 26.770,00

De eerste exemplaren werden reeds geleverd aan klanten in Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Portugal. Alle andere markten (ruim dertig) zullen progressief volgen.

 

Investeringen stellen de toekomst van de fabriek in Hambach veilig

De aanzienlijke investeringen van meer dan 200 miljoen euro in de expansie en aanpassing van de fabriek plus voorbereidende maatregelen voor de opvolger van de huidige smart stellen de toekomst van de fabriek veilig. Met een totale investering van ruim vijftig miljoen euro is de nieuwe lakfaciliteit het grootste individuele project: het huidige poedercoatingproces wordt vervangen door een milieuvriendelijk proces met vloeibare lak dat aan de huidige normen van de Daimler-groep beantwoordt. Deze nieuwe lakinstallatie zal het aantal mogelijke lakkleuren aanzienlijk uitbreiden, zodat smart-klanten in de toekomst ook voor de tridion-veiligheidskooi van hun smart de keuze zullen krijgen uit alle beschikbare lakuitvoeringen.

Succesverhaal: de smart-fabriek in Hambach

De smart-fabriek in Hambach werd in 1997 ingewijd en heeft de smart fortwo geproduceerd sinds 1998 en de tweede generatie sinds 2007. In 2011 rolden meer dan 103.000 wagens van de productielijn. Er werken ongeveer 1.475 werknemers in de vestiging, waarvan 750 in de fabriek zelfs en nog eens 725 bij de zeven systeempartners, die op dezelfde site gevestigd zijn. De een miljoenste smart fortwo werd in september 2008 gebouwd, net op het moment dat het merk zijn tiende verjaardag vierde. Tot op heden verlieten al meer dan 1,4 miljoen voertuigen de fabriek.

De fabriek in Lotharingen stond altijd al borg voor een innovatief productieconcept. De assemblagelijn heeft de vorm van een plusteken om optimaal in te spelen op de eisen van de assemblage en logistiek en zo uiterst efficiënte productieprocessen te garanderen. Het principe stelt systeempartners en leveranciers in staat om modules vlakbij de assemblagelijn te leveren. Zo worden transport en logistiek tot het minimum beperkt, een hele troef, zeker in ecologisch opzicht. Dankzij het design van de wagens en het hypergeavanceerde energieconcept vertaalt de ecologische productverantwoordelijkheid van smart zich ook in de productie. Zo heeft smartville zijn eigen verwarmings- en stroomproductie, die de hele site verwarmt en ongeveer een kwart van de vereiste elektriciteit levert. Afvalwater wordt rechtstreeks op de site behandeld in het eigen zuiveringsstation met membraanfilter. De kwaliteit van het behandelde water is beter dan die van het water waarin het wordt geloosd.

 

Over smart

De nieuwe modelgeneratie voor 2012 is het vervolg op een uniek succesverhaal voor smart. Als trendsetter herschrijft de smart fortwo intussen al tien jaar de regels van de individuele stedelijke mobiliteit. Het merk koppelt een verantwoordelijk gedrag en hoge ecologische normen aan levensvreugde en een hoge funfactor. Met zijn compacte afmetingen neemt de tweezitter minder rij- en parkeerruimte in beslag dan om het even welke andere auto op de markt.

smart is intussen vertegenwoordigd in 46 landen overal ter wereld en werd onlangs nog gelanceerd in Rusland. De voornaamste afzetmarkten zijn Duitsland, Italië en China.

 

Meer informatie over smart is verkrijgbaar op het internet:

www.media.daimler.com en www.smart.com