08
maart
2005
|
01:00
Europe/Brussels

smart forfour style concepts cool cosy en hot tropic:smart style concepts tonen materialen en kleuren in een nieuw licht

Glas en lakwerk aan de buitenkant, binnenin nog meer lakwerk, plastic in verschillende grijstinten, met neutrale bekledingsmaterialen en leder – moeten auto’s er altijd zo uitzien? smart antwoordt op deze vraag resoluut NEEN!

 

Glas is vanzelfsprekend een must – passagiers willen naar buiten kijken, en de bestuurder, die moet wel. Maar verder?

De modellen van smart laten zien dat het ook anders kan: de opvallende tridion-veiligheidskooi is van metaal en omringt heel de auto als een solide frame. Alle andere oppervlakken aan de buitenkant zijn echter van plastic - roestbestendig, robuust en verwisselbaar. De smart fortwo, de roadster, de roadster-coupé of de smart forfour kunnen een nieuw kleurtje krijgen zonder dat er een spuitpistool aan te pas dient te komen – door gewoon de plastic koetswerkpanelen te vervangen.

De stalen tridion-veiligheiskooi en de koetswerkpanelen zijn standaard op alle smart-modellen. Het unieke concept, gebaseerd op twee materialen en twee kleuren maakt de weg vrij voor creativiteit. De twee style concepts op het autosalon van Genève van dit jaar zijn bedoeld om die mogelijkheid te laten zien, om inzicht te verschaffen in de vindingrijkheid van de designers en hun bekwaamheid in het omgaan met moderne materialen.

De twee modellen die de stijlconcepten demonstreren op basis van de smart forfour zijn geen standaard productiemodellen. Ze zijn niet bedoeld voor een serieproductie. Individuele ideeën die verwerkt werden in deze fascinerende auto’s kunnen echter wel worden overgenomen in de serieproductie, als het publiek er enthousiast op reageert.

Alle bestanddelen die verschillen van de standaard productieversies zijn van hetzelfde materiaal als op de modellen die in serie geproduceerd worden en werden vervaardigd met de standaard werktuigen. In de ogen van sommigen zullen ze misschien extreem lijken, anderen zullen ze dan weer modern en bijzonder aantrekkelijk vinden – en ze demonstreren het ongelofelijke potentieel dat niet alleen verborgen zit in de materialen en de kleuren van vandaag, maar ook en vooral in het merk smart.

De grondgedachte achter beide style concepts is om plastics te tonen als dusdanig – niet geverfd zoals staal, maar in hun natuurlijke kleur, als het ware – doorzichtig of op zijn minst doorschijnend. Onder de motorkap zijn de motor, de radiator en de leidingen zichtbaar, terwijl de wielen en de ophanging tentoon staan onder de spatborden. Ook de deuren onthullen hun binnenwerk aan de inzittenden – het geraamte en de balken die staan voor stevigheid en veiligheid, de raambediening met het motortje en het mechanisme.

Het doorschijnende instrumentenpaneel laat een glimp zien van de opgevouwen airbag voor de voorste passagier, terwijl het doorzichtige stuur de uit magnesium vervaardigde binnenvelg toont. De bedieningshendels voor de richtingaanwijzers en de ruitenwissers geven hun werking bloot, de instrumenten bieden een inzicht in hun technologie – en hun zacht verlichte omhulsel is ‘s nachts een bijzondere blikvanger.

Volgens het motto 'mobile living' stellen de twee style concepts individuele huiselijke aankledingen voor – de huiselijke omgeving gaat 'de baan op'. Het hot amp; tropic style concept stelt de zomerse gedaante van smart met een Caraïbisch gevoel voor – doorschijnende onderdelen met een groene schijn aan de buitenkant en lichtbeige tot bruine tinten binnenin, waar de met stroken donker hardhout verstevigde bamboevloer zorgt voor een erg speciale exotische toets.

De met licht leder overtrokken stoelen, waarvan de rugleuning bekleed is met iriserende stof stralen luchtigheid uit, net als de talrijke aluminium componenten in het interieur.

De winterse gedaante van smart, die wordt voorgesteld door de cool amp; cosy style concept, laat een heel ander plaatje zien: ijsblauwe doorschijnende koetswerkpanelen aan de buitenkant, warm bruine kleuren vanbinnen – als een knetterend open vuur, waarvan alleen het uitzicht al een hartverwarmend welkom is na een koude dag buiten.