30
september
2010
|
02:00
Europe/Brussels

smart op het autosalon van Parijs 2010

Parijs – smart stelt een nieuwe intelligente stadsmobiliteitsoplossing voor onder de vorm van een volledig elektrische tweewieler: de escooter. Deze vernieuwende studie berust op de transpositie op een tweewieler van de kenmerkende voordelen van de pionier onder de elektrische voertuigen, de smart fortwo electric drive: compacte afmetingen, wendbaarheid, hoge veiligheidsnormen en het merkeigen rijplezier, zonder natuurlijk de efficiënte aandrijving te vergeten die prat gaat op nul plaatselijke uitstoot. Deze nieuwe elektrische scooter verleidt niet alleen met technische innovaties maar ook met een uniek modern design en een vlotte wendbaarheid. Een andere, niet verwaarloosbare troef betreft de integratie van de smartphone: de geperfectioneerde smart drive kit neemt verschillende taken op zich, bijvoorbeeld die van de snelheidsmeter en de rijbereikindicator. Resultaat: functionaliteit, 'ecocompabiliteit' en rijplezier gaan hand in hand bij de smart escooter.

 “Als onze klanten vol enthousiasme over hun smart vertellen, dan beschrijven ze hem vaak als de ideale stadswagen, die wendbaar, moduleerbaar, veilig, ruim, snel is en waarmee ze heel wat plezier beleven, zowel op de weg als bij het zoeken naar een parkeerplaats, “ vertelt Annette Winkler, directrice van smart. “Velen zijn erg blij met de concrete verwezenlijking van het zero-emission-concept dat ‘vision smart’ vooropstelde onder de vorm van de smart electric drive die binnenkort te zien zal zijn in onze straten. Het idee achter de escooter berust op de transpositie van al deze kwaliteiten op een voertuig met twee wielen.”

 De natuurlijke habitat van de smart escooter, die even praktisch als onconventioneel is, blijft de grootstad, die talrijke gebruiksmogelijkheden biedt. In het stadsverkeer vormt de elektrische tweewieler een aanvulling bij of een vernuftig alternatief voor de wagen, met waardevolle troeven op het vlak van mobiliteit, comfort en veiligheid. Tot de veiligheidsuitrusting behoren een airbag, een antiblokkeersysteem voor de wielen (abs) en een dodehoekwaarschuwingssysteem.

 “De escooter stelt ons in staat om op consequente wijze onze ‘vision smart’ te transponeren, voor een nog groter rijplezier in de stad, betere mogelijkheden om zich aan te passen aan elke leefruimte en nog meer flexibiliteit, niet in het minst dankzij de mogelijkheid om opgenomen te worden in ons car2go-concept”, voegt Annette Winkler toe.

 Met de escooter kan smart een nieuw groeipotentieel aanspreken en een heel wat jonger publiek aanspreken dat nog niet over een voertuigrijbewijs beschikt. De ‘e-drive’-tweewielers bieden bovendien functionele en ecologische voordelen die bijzonder interessant zijn voor stedelijk gebruik. Kortom, de smart escooter biedt de ideale omstandigheden om toegang te krijgen tot individuele stedelijke mobiliteitsconcepten zoals car2go.

 “De escooter getuigt van onze open geest op het vlak van stedelijke mobiliteit”, verklaart Annette Winkler. “Het is net de koppeling van dit pragmatische aspect aan de kenmerkende rijplezierfactor van smart die ons merk zo speciaal maakt. Volgens ons geeft mobiliteit tegelijk aanleiding tot verantwoordelijkheid en emotie, twee begrippen die de smart escooter integraal belichaamt.”

 smart escooter – alles behalve conventioneel

 De smart escooter weet zich van bij de eerste aanblik te onderscheiden met een uniek en weinig conventioneel design, dat gebaseerd is op een doorgedreven ergonomisch concept. Hij straalt echte levensvreugde uit en zorgt voor een verrassingseffect in het stadsverkeer met zijn aangenaam frisse uitstraling. Nog een essentieel conceptonderdeel betreffen zijn sportieve en aantrekkelijke verhoudingen. In zijaanzicht oogt de voorzijde compact en gedrongen, terwijl het achterwiel met zijn visueel ver achter het zadel geplaatste positie de wendbaarheid en de wil om vooruit te gaan van de tweewieler vergroot. De combinatie van volle vlakken en uitgesproken lijnen onderstrepen de tegelijk dynamische en elegantie uitstraling van de scooter– de designers hebben het hier over een ‘iconic design’.

 Het zorgeloze karakter van de escooter wordt onderstreept door verleidelijke details die de premium en trendy uitstraling versterken, gaande van de filigraanafwerking van de bestuurderspost tot het perfect geïntegreerde achterlicht. Tegelijk verleidt de tweewieler ook met zijn praktische kenmerken, zijn stuurgemak en een voorbeeldige veiligheid.

 Het onderstel van de scooter vond inspiratie bij de tridion veiligheidscel van de smart fortwo. Het kader uit staal en aluminium wordt bekleed met volledig verwisselbare plastic koetswerkpanelen (bodypanels) – een duidelijke knipoog naar de gekende tweezitter. Nog een bijzonderheid van de elektrische scooter betreffen de lange transparante elementen die geïntegreerd werden in de flanken van het spatbord (bekleding vooraan), die een beter zicht naar opzij bieden als ze oplichten en die ook als knipperlicht fungeren.

 Dankzij de recentste ledtechnologie waarop zowel de koplamp als het achterlicht en het remlicht een beroep doen, garandeert de smart escooter een efficiënte verlichting die strookt met het credo ‘zien en gezien worden’.

U kan het volledige persdossier terugvinden in bijlage.