04
december
2010
|
01:00
Europe/Brussels

smart urban stage: de stad van morgen in Brussel

· Projecten over de toekomst van het stadsleven

· De prijs van de toekomst “smart future minds award”

· Kennismaking met de elektromobiliteit van de toekomst

De smart fortwo is een vertrouwd gezicht in de moderne stad en speelt eveneens een actieve rol in de mutatie ervan. De nieuwe technologieën en ecologische uitdagingen kunnen niet anders dan een invloed hebben op de evolutie van het stedelijke milieu en van ons stadsleven. Het automerk vat de koe bij de hoorns en geeft de aanzet tot een reeks debatten rond het thema “de toekomst van de stad” in verschillende Europese steden. In het kader van het platform “smart urban stage” organiseert smart tijdelijke tentoonstellingen rond een aantal futuristische projecten. Van 3 december 2010 tot 9 januari 2011 strijkt de tentoonstelling in Brussel neer, in de omgeving rond de Guldenvlieslaan.

“Hoe zal de stad er in de toekomst uit zien en hoe zullen wij er in evolueren? Die vragen zijn altijd al een drijfveer geweest voor het merk smart. "smart urban stage" brengt visionairs samen uit verschillende disciplines die betrokken zijn bij de problematiek en pakt het thema van het stadsleven aan vanuit hun visie”, zo legt Marc Langenbrinck uit, Managing Director smart brand en Head of Sales amp; Marketing smart.

Het startschot van het project “smart urban stage” werd in juni van dit jaar in Berlijn gegeven. Van 3 december 2010 tot 9 januari 2011 is Brussel gastheer van de tentoonstelling met als curator Alain Berteau, een gerenommeerde Belgische architect die tijdens de Biënnale Interieur Kortrijk 2006 nog met de award ‘Designer of the year’ werd bedacht. Twaalf nationale projecten uit zeer uiteenlopende domeinen zoals cultuur, design, media, wetenschappen, architectuur of mobiliteit, komen aan bod in een tijdelijke ruimte die voor de gelegenheid in een innoverend architecturaal kleedje werd gestopt in het hartje van Brussel, in de Guldenvlieswijk. De voorgestelde werken wagen zich aan futuristische en duurzame concepten omtrent de toekomst van het stadsleven. Ze proberen een antwoord te bieden op de manier waarop stedelingen hun dagelijkse leven kunnen organiseren en beleven op een duurzame manier. Deze projecten worden omkaderd door experts en pioniers uit deze verschillende disciplines zoals Dieter Van Den Storm (Design), Isabelle Willot (Media/IT), Suzanna Campogrande (Wetenschappen), Christophe Washer (Architectuur) en Dr Thomas Weber (Mobiliteit), Lid van de Board of Management van Daimler AG en verantwoordelijke Group Research amp; Development Mercedes-Benz Cars.

De prijs “smart future minds award” getuigt van het belang dat wordt gehecht aan de projecten. De prijs van de toekomst, goed voor 10 000 euro, wordt door het automerk toegekend aan het meest innoverende project van elke “smart urban stage”-tentoonstellingsplaats. In Brussel wordt die uitgereikt na afloop van de tentoonstelling, op 9 januari 2011. De nationale winnaars mogen daarna deelnemen aan de internationale finale waarvan de laureaat in 2011 bekendgemaakt wordt.

In de marge van de tentoonstelling stelt autoconstructeur smart een unieke kennismaking met de elektromobiliteit voor. Zo kunnen geïnteresseerden een blik werpen op de mobiliteit van de toekomst in de theorie en in de praktijk en zelf eens plaats nemen achter het stuur van de smart fortwo electric drive.

Dat smart-model is trouwens een van de hoofdrolspelers van het project “smart urban stage”. Door zijn perfect schone aandrijving bepaalt de smart fortwo electric drive nu al de norm voor het begrip stedelijke mobiliteit. De elektrische versie van de tweezitter, die eind 2009 in productie ging, heeft ondertussen reeds zijn weg gevonden naar de eerste klanten in acht landen van Europa en Noord-Amerika. De smart fortwo electric drive komt vanaf 2012 naar de showrooms als alternatief voor de modellen met benzine- en dieselmotor. Er wordt momenteel een beperkte reeks van 1.500 exemplaren geleverd, met name in België waar de 25 voorziene modellen reeds een koper hebben gevonden. Vijf bedrijven mogen trouwens een dezer dagen hun exemplaar in ontvangst nemen. Dat zijn Delhaize, Mobistar, Belgacom, Ernst amp; Young et Siemens.

Meer info op www.smart-urban-stage.com en www.smart.com.

Praktische informatie smart urban stage BrusselsPlaats: Brussel, Guldenvlieslaan, site ‘Entre Deux Portes’Data: van 3 december 2010 tot 9 januari 2011Uren: in de week van 12 tot 19 uur en in het weekend van 10 tot 19 uurGratis toegang