30
september
2003
|
02:00
Europe/Brussels

smart zetels als beste getest

Bij een onderzoek naar de veiligheid van autozetels, uitgevoerd door de Nederlandse automobielvereniging ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs, behaalden de zetels van smart op beide geteste punten, bescherming tegen whiplash en zetelstabiliteit, de beste score.


Bij een onderzoek naar de veiligheid van autozetels, uitgevoerd door de Nederlandse automobielvereniging ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs, behaalden de zetels van smart op beide geteste punten, bescherming tegen whiplash en zetelstabiliteit, de beste score. In de beoordeling werd ook het instellen van de zetels op lichaamslengte in rekening gebracht. De zetels van tien auto’s uit het compacte segment werden getest. Slechts twee hiervan behaalden de score “goed”, waaronder dus ook de smart city-coupé.

De smart zetels zijn integrale veiligheidszetels. De rugleuningen zijn uit één stuk vervaardigd en hun stalen structuur biedt bijzonder veel bescherming. De hoofdsteunen zijn een vast onderdeel van de zetel, wat ook de stevigheid ten goede komt. Bij een aanrijding van achteren wordt een groot deel van de botsenergie geabsorbeerd door de crashbox, de dwars- en langsbalken van de Tridion veiligheidskooi en de achterin geplaatste motor.

Daarnaast bieden de zetels volop comfort en diverse verstelmogelijkheden. Zo kan de passagierszetel 15,5 cm verder naar achteren worden geschoven dan de bestuurderszetel, hetgeen bij een zijdelingse aanrijding voorkomt dat bestuurder en passagier met elkaar in botsing komen. Bovendien biedt dit een beter zicht naar rechts voor de bestuurder. De gordelgeleiding is in de zetelleuningen geïntegreerd. Zo zorgt het systeem met driepunts-veiligheidsgordels voor optimaal draagcomfort voor elk postuur.

Naast innovatie en functionaliteit is veiligheid een belangrijk kenmerk van alle smart modellen, hetgeen blijkt uit de meest complete veiligheidsuitrusting in zijn klasse. Zo beschikt elke smart standaard over het beproefde elektronisch stabiliteitsprogramma ESP en een wegrij-assistent, die er voor zorgt dat de smart op een helling niet wegrolt (de zogeheten ‘hill-holder’). Tevens maken voorzieningen als ABS, remassistent, gordelspanners, gordelkrachtbegrenzers en fullsize airbags deel uit van de standaard uitrusting. Tot de veiligheidsvoorzieningen op alle smarts behoort ook de kenmerkende Tridion veiligheidskooi, die samen met het crash-managementsysteem een hoog niveau van passieve veiligheid en uitstekende bescherming bij ongevallen biedt.