10
september
2004
|
02:00
Europe/Brussels

Sports Tourer: een vernieuwend autoconcept in twee versies

Op het autosalon van Parijs onthult het merk uit Stuttgart voor het eerst een studie voor deze toekomstgerichte personenwagen in twee varianten

Naast de Europese versie van de 'Vision R' Grand Sports Tourer is er nu de nieuwe 'Vision B' Compact Sports Tourer. Daarmee benadrukt Mercedes-Benz is het potentieel van dit autoconcept voor een nieuwe modellenfamilie.
De Sports Tourers zijn uitgerust met koppelrijke CDI dieselmotoren. In de Grand Sports Tourer 'Vision R' staat een nieuw ontwikkelde V6-krachtbron moeiteloze prestaties. Hij heeft een vermogen van 160 kW/ 218 pk en ontwikkelt al een maximumkoppel van 510 Newtonmeter vanaf 1800 o/m.

Het idee van de Sports Tourer, die Mercedes-Benz voor het eerst onthulde in 2002, combineert de voordelen vertrouwde autoconcepten zoals sportieve berlines, breaks, monovolumes en SUV’s en schept een nieuwe categorie op zich. De tentoonstellingsauto’s imponeren dan ook met hun afmetingen, hun comfort en hun praktische aspecten en beantwoorden tegelijk aan de hoogste verwachtingen inzake prestaties en dynamisch rijgedrag.

De Sports Tourers zijn het antwoord van Mercedes-Benz op de wensen van vooruitdenkende mensen naar een auto met een opwindend design en een opvallend karakter, die zowel geschikt is voor gezinsgericht, recreatief en professioneel gebruik. Beide conceptauto’s bieden deze veelzijdigheid.

Grand Sports Tourer 'Vision R': luxueus ingerichte 4+2-zitter

De Grand Sports Tourer 'Vision R', die Mercedes-Benz in Parijs voorstelt in zijn Europese versie met een wielbasis van 2980 millimeter, is ontworpen als een 4+2-zitter. De passagiers genieten comfortabele, afzonderlijke zetels en erg veel ruimte, meer dan in heel wat luxeberlines. De smaakvolle uitrusting met fijn leder en decoratieve elementen in essenhout en aluminium draagt bij tot de positieve atmosfeer in het ruime interieur.

Dankzij vierwielaandrijving, luchtophanging en de krachtige, nieuwe V6 dieselmotor heeft de grote Sports Tourer alles in huis voor dynamisch rijplezier. De 160 kW/218 pk sterke zescilinderkrachtbron, die gekoppeld is aan de 7G-TRONIC zeventrapsautomaat, verbruikt minder dan 9 liter brandstof per 100 kilometer en voldoet aan de EU-4-uitstootnormen. Bovendien vermindert de door Mercedes-Benz ontwikkelde partikelfilter zonder additieven de roetuitstoot.

Compact Sports Tourer 'Vision B': Intelligent concept voor ruimte en comfort

Doordat de motor en de overbrenging gedeeltelijk voor en gedeeltelijk onder de passagierskooi worden ondergebracht – volgens het sandwich-principe – krijgt deze volledig nieuwe personenwagen ondanks zijn compacte buitenafmetingen de interieurruimte van grotere berlines en breaks.

De compact Sports Tourer wordt aangedreven door een nieuwe viercilinder dieselmotor met een vermogen van 103 kW/140 pk en een aanzienlijk koppel van 300 Newtonmeter. Andere even indrukwekkende kenmerken zijn een brandstofverbruik van minder dan 6 liter per 100 kilometer en een uitstoot die beantwoordt aan de EU-4 normen. Ook een dieselpartikelfilter is inbegrepen.

Lak: wereldprimeur van een vernieuwende hoogglanslak

In het verlengde van het speciale karakter van de Sports Tourer tentoonstellingsauto’s maakt Mercedes-Benz voor het eerst gebruik van een nieuw soort koetswerklak met een hoogglansafwerking. Die omhult het koetswerk als een metaalachtige huid en zet de lijnen van zijn design nog meer in de verf. De uiterst glanzende, erg heldere lak is het resultaat van een nieuw en erg geavanceerd proces, dat het merk uit Stuttgart wil ontwikkelen tot het rijp is voor serieproductie.