22
augustus
2011
|
02:00
Europe/Brussels

Stedelijke elektrische mobiliteit van smart - nu ook op twee wielen

De smart ebike gaat in serieproductie. Daarmee breidt smart als pionier van de lokaal emissievrije elektrische mobiliteit zijn gamma elektrische producten uit. Een dicht bij de serieversie aanleunende smart ebike zal worden voorgesteld op het ‘Eurobike’-salon in Friedrichshafen (31 augustus – 3 september 2011) en op het autosalon van Frankfurt (13 tot 25 september 2011). De smart ebike wordt ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met de befaamde e-bikeconstructeur GRACE, in de buurt van Berlijn. De ebike wordt in de eerste helft van 2012 gelanceerd en zal in eerste instantie worden verkocht door dealers in Europa en Noord-Amerika.

smart-CEO Dr. Annette Winkler verklaarde: "De smart ebike is een volwaardige smart, maar dan op twee wielen. De fiets heeft niet alleen een schitterend design dat ongetwijfeld veel bewonderende blikken zal lokken in de stad, hij is ook erg praktisch en gemakkelijk om mee te rijden. Iedereen kan er de stad mee doorkruisen, met of zonder inspanning naargelang de fitheid en het humeur van de fietser. Bovendien laat hij zich nog gemakkelijker parkeren dan de smart fortwo.”

Elektrische tweewielers zijn ‘hot’. Volgens de vereniging van de tweewielersector (ZIV) steeg de verkoop in Duitsland alleen van 70.000 stuks in 2007 tot 200.000 in 2010.De ZIV schat dat e-bikes tegen 2018 goed zullen zijn voor 15 procent van de totale fietsverkoop in Duitsland.En over heel Europa gezien, is de groei nog sterker.In 2007 opteerden ongeveer 200.000 mensen voor een elektrische fiets en volgens het ZIV was dit cijfer tegen 2009 al gestegen tot 500.000.In 2010 werden er zelfs 700.000 e-bikes verkocht in heel Europa, een stijging met 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Met zijn onconventioneel design dat aansluit bij de merkstijl, speciale functies voor stadsgebruik en hoogtechnologische normen die tot uiting komen in het extreem efficiënte en uiterst performante aandrijfpack, positioneert de smart ebike zich als een uitzonderlijke speler.

Annette Winkler legt uit: “Bij smart verzamelen we al jarenlang wereldwijd ervaring met elektrische aandrijvingen en de mobiliteitsbehoeften van stadsbewoners. De smart ebike is het logische product van die ervaring en vult de smart fortwo perfect aan. We vroegen mensen hoe hun perfecte stadsfiets eruit zag en ze kwamen op de proppen met intelligente oplossingen zoals de geïntegreerde usb-poort voor smartphones en energierecuperatie tijdens het remmen. De smart ebike is een hoogtechnologisch product en met zijn prijs van minder dan € 2.900 euro in Duitsland wordt hij een erg aantrekkelijk aanbod.”

Opvallend design met het typische smart-signatuur

De smart ebike van de hand van de smart-designers kan prat gaan op een herkenbaar design en een onafhankelijke uitstraling.Hij breekt duidelijk met het klassieke fietsdesign door de onderdelen van de elektrische aandrijving op een aantrekkelijke manier te integreren.De hoofdonderdelen zoals het frame, de batterijbehuizing, het stuur, de lichten en de spatborden werden speciaal voor smart ontworpen en ontwikkeld.

Ook het concept met twee materialen en twee kleuren is typisch smart.De plastic batterijbehuizing vormt een opvallend contrast met het aluminium frame van de smart ebike en de dynamische look wordt vervolledigd met 26”-wielen.Het voor- en achterlicht gebruiken led-technologie.

Efficiënte en krachtige elektrische aandrijving

De hoogtechnologische normen van smart komen tot uiting in het uitermate efficiënte en performante aandrijfpakket.Als pedelec (Pedal Electric Cycle) is de smart ebike in principe een hybridevoertuig:

de onderhoudsvrije en borstelloze elektromotor van BionX in de achterwielnaaf wordt ingeschakeld zodra de fietser begint de trappen zoals bij een normale fiets.De spierkracht wordt naar het achterwiel overgebracht via een duurzame en stille riemaandrijving.Een geïntegreerd blok met drie versnellingen maakt schakelovergangen uiterst comfortabel.

De ebike onderscheidt zich door zijn wendbare prestaties:de bestuurder van de smart ebike beslist hoeveel vermogen de 250 watt sterke elektromotor moet leveren om zijn spierkracht te ondersteunen door een toets op de handgreep in te duwen.Hij heeft de keuze tussen vier niveaus, waarbij het vierde en hoogste niveau de maximale duwkracht levert.Naargelang het geselecteerde ondersteuningsniveau en de manier van fietsen, kan men met een volle batterij tot meer dan 100 kilometer afleggen.

Met meer dan 400 Wh is de lithium-ionbatterij een van de krachtigste batterijen op de markt.Ze werd op aantrekkelijke wijze geïntegreerd in de smart ebike en bevindt zich op de onderste stang in de framedriehoek onder een plastic behuizing.De draagbare batterij kan ofwel aan een normaal stopcontact worden opgeladen, ofwel tijdens het rijden. Die laatste manier komt uiteraard de kostprijs en het milieu ten goede.Wanneer de fietser remt, fungeert de wielnaafmotor als een generator.De remenergie wordt gerecupereerd: ze wordt omgezet in elektrische energie en vervolgens opgeslagen in de lithium-ionbatterij van de smart ebike.

Hoogwaardige kwaliteitscomponenten garanderen een dynamisch, veilig en leuk rijgedrag. Zo werden vooraan en achteraan MT4-schijfremmen van Magura geplaatst. De volledig geïntegreerde remmen onderbreken de vermogenstoevoer naar de motor tijdens het remmen, stoppen de aandrijfkracht en draaien de polariteit om zodat ze als een generator werken om remenergie te recupereren.

De smart ebike beschikt ook over een hypergeavanceerd infotainmentsysteem: een usb-interface is standaard voorzien zodat de meest uiteenlopende mobiele toestellen kunnen worden aangesloten met behulp van een veelzijdige houder. Er zijn zelfs plannen om een speciale app te ontwikkelen voor de iPhone, die ebike-rijders in staat zal stellen om hun iPhone als informatiecentrum te gebruiken om bijvoorbeeld informatie over de laadstatus en het rijbereik op te vragen.

Eenvoudige bediening en uiterst functioneel

Een bediening die zichzelf uitwijst, een laag gewicht, een uitstekende ergonomie en een praktisch opbergconcept helpen om de smart ebike tot een leuke fiets te maken.Als een pedelec combineert de smart ebike het comfort van een gemotoriseerde tweewieler met het eenvoudige rijgedrag van een fiets.In Europese landen is een rijbewijs of nummerplaat niet nodig aangezien de elektromotor van een pedelec de aandrijfkracht slechts ondersteunt tot 25 km/u.Dat is ook een belangrijk voordeel in termen van veiligheid.

Ook de lading beheren is kinderspel:de batterij kan ofwel rechtstreeks op de ebike worden opgeladen maar men kan ze ook uithalen om ze in huis op te laden aan een stopcontact en vervolgens terugplaatsen.

Dankzij verschillende keuzemogelijkheden voor het stuur en het zadel kan de smart ebike aan elke fietser worden aangepast, ongeacht zijn lichaamsbouw. Een eenvoudige en efficiënte oplossing. Typisch smart met andere woorden.Momenteel werkt smart aan een bagagedrager en andere opbergmogelijkheden zoals trendy en hoogfunctionele tassen in smart-design en afgestemd op de bagagedrager.

Deskundige partner uit de tweewielersector

smart ontwikkelt en produceert de nieuwe smart ebike in nauwe samenwerking met GRACE, een fabrikant van elektrische fietsen in de buurt van Berlijn. Drie jaar geleden sloegen marketingspecialist Michael Hecken en mountainbikelegende Karl-Heinz Nicolai de handen in elkaar om bijzonder innovatieve en hoogwaardige e-bikes te produceren. De smart ebike is dus ‘Made in Germany’ en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.