16
mei
2007
|
02:00
Europe/Brussels

SUV Tourer met uitgebreide combinatiemogelijkheden. De R-Klasse: verbeterde veelzijdigheid en aantrekkingskracht

Een nog flexibeler interieur, twee versies met verschillende wielbasis, achterwielaandrijving of 4MATIC-vierwielaandrijving en nieuwe motorvarianten – de Mercedes-Benz R-Klasse brengt nog meer mogelijkheden binnen handbereik, vooral wat betreft de opstelling van de zitplaatsen.

Het gamma omvat de vertrouwde configuraties met tot zes individuele stoelen, maar werd uitgebreid met vijf- en zevenzitsvarianten. Bovendien maakt het nieuwe design van de voor- en de achterpartij de SUV Tourer nog aantrekkelijker.

De Mercedes-Benz R-Klasse blijft een trendsetter. Dit uitzonderlijke automobielconcept combineert de erkende kwaliteiten van verschillenden voertuigcategorieën. Voorbeeldig reiscomfort, ongeëvenaard dynamisch weggedrag, hoge graad van flexibiliteit, bijzonder ruim interieur en dito bagageruimte, gecombineerd met een expressief design en typische Mercedes-veiligheid – de R-Klasse laat erg weinig te wensen over. Voor het eerst is de SUV Tourer verkrijgbaar met een achterbank voor drie passagiers, wat naast in totaal vijf zitplaatsen een onklopbaar breed en veelzijdig laadcompartiment oplevert. De versies met korte wielbasis kunnen, wanneer ze worden volgeladen tot aan het dak, tot 939 liter bagage slikken, terwijl de versies met lange wielbasis een koffervolume van 1118 liter hebben. De R-Klasse met korte wielbasis kan maximaal 2001 liter aan (maximale laadlengte 1982 mm), terwijl dat voor de versie met lange wielbasis een ongeëvenaarde 2436 liter bedraagt (maximale laadlengte 2217 mm). Deze afmetingen qua passagiers- en laadruimte maken van de R-Klasse het ruimste model uit heel het personenwagengamma van Mercedes-Benz. Beide versies worden gekenmerkt door praktische opbergruimtes onder de laadvloer, met een volume van respectievelijk 51 en 52 liter. Zij kunnen gebruikt worden om uiteenlopende zaken in op te Bergen en om waardevolle voorwerpen uit het gezichtsveld te houden.

Veelzijdigheid met een grote V

Zelfs uitstapjes met vijf inzittenden en hun bagage vormen geen probleem. Wanneer de middelste plaats achterin niet gebruikt wordt, kan deze in een handomdraai omgevormd worden tot een comfortabele middenarmsteun. Op de tweede zitrij is plaats voor drie kinderzitjes of veiligheidssystemen voor kinderen. De buitenste plaatsen zijn uitgerust met ISOFIX-bevestigingspunten en kunnen als optie voorzien worden van zijdelingse airbags voor een nog grotere passieve veiligheid. Alle plaatsen zijn voorzien van driepuntsveiligheidsgordels. Bovendien kunnen achterin twee individuele zetels worden toegevoegd om de R-Klasse om vormen tot een 5+2-zitter. Ondanks de nieuwe zitopstelling in het midden van de auto konden comfortfuncties als de overlangse verstelmogelijkheid en EASY ENTRY, dat het instappen naar de achterste plaatsen vergemakkelijkt, behouden blijven. Alle plaatsen in het achtercompartiment kunnen afzonderlijk worden neergeklapt om een volledig vlakke laadvloer te krijgen. De vroeger verplichte 4+2-zitconfiguratie is nog altijd als optie verkrijgbaar.

Aantrekkelijk exterieur straalt zelfzekerheid uit

Het nieuwe modeljaar van de R-Klasse pakt niet alleen uit met nieuwe interieurkenmerken. Ook aan de buitenkant is de gefacelifte SUV Tourer te herkennen, meer bepaald aan de uiterst kenmerkende voor- en achterpartij, de ronde mistlichten en de lichtmetalen 18-duimvelgen voor alle V6-versies. Het topmodel R 500 4MATIC is voorzien van 19-duimvelgen. Tevens kunnen de klanten van de R-Klasse kiezen voor drie nieuwe koetswerkkleuren: kristalwit, sanidinebeige or periklaasgroen. Deze wijzigingen zijn zowel van toepassing op de versies met korte wielbasis als op die met lange.

Volledig gamma van R 280 CDI tot R 500 4MATIC

Het motoraanbod wordt aangevuld met de nieuwe V6-benzinemotor in de R 280, die uitblinkt door zijn indrukwekkende vermogen en zijn bescheiden verbruik. Deze krachtbron ontwikkelt 170 kW/231 pk, stuwt de R-Klasse van 0 tot 100 km/u in 9,6 seconden en verbruikt amper 10,9 liter loodvrij per 100 km (gemengde cyclus NEDC). De R 280 CDI 4MATIC, die uitgerust is met een common rail-diesel van de jongste generatie die 140 kW/190 pk levert, is nog zuiniger. Met zijn maximumkoppel van 440 Nm levert deze V6-motor vlotte prestaties, terwijl hij toch slechts 9,3 liter diesel per 100 km vergt. Ook de R 500 4MATIC wordt gekenmerkt door een nieuwe motor, meer bepaald een 5,5 liter grote V8 die een vermogen van 285 kW/388 pk en een maximumkoppel van 530 Nm ontwikkelt en dan ook indrukwekkende prestaties neerzet. De V8-motor van dit topmodel ontwikkelt 82 pk meer dan de vorige versie, terwijl het brandstofverbruik tot 7 procent lager ligt (allemaal gemengde cyclus NEDC). Alle versies van de R-Klasse zijn uitgerust met de innovatieve 7G-TRONIC-automaat met DIRECT SELECT-hendel op de stuurkolom.

Mercedes-Benz biedt nu drie nieuwe instapversies van de R-Klasse – de R 280 CDI, de R 280 en de R 350 – alledrie V6-versies met achterwielaandrijving en keuze tussen een korte of een lange wielbasis. Dankzij het lagere gewicht en de vermindering van aandrijfverliezen door wrijving als gevolg van de configuratie met achterwielaandrijving kunnen deze versies nog gunstigere verbruikscijfers voorleggen. De zuinigste R-Klasse is nu de R 280 CDI, die slechts 8,9 liter diesel per 100 km verbruikt (gemengde cyclus NEDC).

Alle uitvoeringen met vijf en 4+2 zitplaatsen zijn uitgerust met een stalen ophanging, terwijl de achteras als optie voorzien kan worden van luchtophanging met niveauregeling. Alle 5+2-zitsversies en het topmodel R 500 4MATIC zijn achteraan standaard voorzien van luchtophanging met niveauregeling. AIRMATIC-luchtophanging met het Adaptive Damping System (ADS) is als optie verkrijgbaar op alle versies.

In een oogopslag: de technische gegevens van de R-Klasse

U kunt de technische gegevens van de R-Klasse onder ‘Documents & Foto’s’ vinden.

Uitgebreide uitrustingsmogelijkheden voor ultiem comfort

Alle versies van de R-Klasse worden gekenmerkt door een nog uitgebreidere standaarduitrusting die reizen met de auto ontspannender maakt. De automatische airco THERMATIC is bijvoorbeeld uitgerust met een combinatiefilter om de vervuilende stoffen in de lucht binnenin de auto nog verder te verminderen terwijl het ruime handschoenkastje nu voorzien is van een AUX-IN-aansluiting voor externe audio- of entertainmenttoestellen.

Bovenop de uitgebreide standaarduitrusting biedt de R-Klasse tal van rijhulpsystemen die het summum van rijcomfort en veiligheid garanderen. Zo is er de DISTRONIC-afstandsradar, de actief geventileerde voorzetels, de LINGUATRONIC-stembediening en een achteruitrijcamera om veilig en makkelijk te kunnen parkeren of manoeuvreren bij slecht zicht. Zodra de bestuurder de achteruitversnelling 'R' inschakelt, verschijnt het camerabeeld op het COMAND APS-scherm. De achterpassagiers kunnen hun eigen programma on-board entertainment samenstellen dankzij het entertainmentsysteem voor de achterste inzittenden. Verder omvat de optionele comfortuitrusting een hulpverwarming met afstandsbediening en een elektrisch verwarmd stuurwiel voor wanneer het weer wat frisser wordt.

Wetenschappelijke studies, die werden uitgevoerd door de onderzoeksafdeling van DaimlerChrysler, bevestigen dat de R-Klasse een hoogstaand niveau van langeafstandscomfort biedt. Dat laatste beïnvloedt in belangrijke mate de fitheid van de bestuurder en dus de veiligheid. Uit hartslagmetingen blijkt dat de bestuurder in de R-Klasse veel minder last heeft van stress dan in vergelijkbare voertuigen.

Aantrekkelijke prijzen

De R-Klasse van de jongste generatie kan besteld worden bij erkende Mercedes-Benz-dealers en zal geleverd worden vanaf de herfst van 2007. Het model is verkrijgbaar vanaf € 47.795,00 incl. BTW (R 280 met korte wielbasis) – wat veel minder is dan de vroegere instapprijs van € 52.030,00 incl. BTW. De versies met lange wielbasis zijn verkrijgbaar vanaf € 49.610,00 incl. BTW (R 280 met lange wielbasis), tegenover de vroegere instapprijs van € 57.112,00 incl. BTW.

De prijzen van de R-Klasse in een oogopslag:

U kunt de prijzen van de R-Klasse onder Documents & Foto’s vinden.