27
augustus
2008
|
02:00
Europe/Brussels

The Mercedes House Brussels stelt voor "Passion for Racing"

The Mercedes House Brussels

In 2003 opende Mercedes-Benz Belgium Luxembourg de deuren van een gloednieuwe tentoonstellings- en ontmoetingsruimte, die de naam “Studio Mercedes-Benz Maybach” meekreeg. Met dit initiatief kreeg het grote publiek de gelegenheid om nader kennis te maken met de topmodellen, de innovatiekracht en de filosofie van Mercedes-Benz en het zeer exclusieve Maybach.

In april 2007, vier jaar later om precies te zijn, onderging de “Studio Mercedes-Benz Maybach” een complete architecturale en conceptuele restyling waarbij eveneens voor een nieuwe naam en een nieuwe inhoud – zie het mission statement - werd geopteerd. “The Mercedes House Brussels” zag het levenslicht.

Een duidelijk objectief

Inhoudelijk wil The Mercedes House een informatie- en communicatiecentrum zijn. Een plaats waar men op een informatieve, educatieve en interactieve wijze kan kennismaken met thema’s die aansluiten bij de automobielwereld in het algemeen en bij Mercedes-Benz in het bijzonder.

The Mercedes House Brussels is dagelijks vrij toegankelijk: van maandag tot zaterdag van 10u00 tot 20u00 en op zondag van 10u00 tot 16u00.

Een moderne infrastructuur met vele mogelijkheden

Achter een stijlvolle gevel, die uitgeeft op de Grote Zavel gaat een 1500m² grote en moderne ruimte schuil, verspreid over twee verdiepingen waarin verschillende functies en lokalen zijn geïntegreerd.

The Mercedes House Brussels gaat er prat op om steeds een unieke wagen als ‘eye catcher’ in haar midden te hebben, die dan ook een speciale plaats in het geheel inneemt en de teneur zet voor wat er verder in The Mercedes House te ontdekken valt.

Boetiek
Aan de centraal geplaatste infobalie staat het de bezoekers vrij om informatie op te vragen over alles wat van ver of van dichtbij met Mercedes-Benz te maken heeft; informatie over Mercedes-Benz modellen en Maybach, over The Mercedes House of nog om tot een aankoop in de boetiek over te gaan.

Deze ‘shopping area’ bevindt zich op het gelijkvloers van The Mercedes House en brengt een uitgebreide greep uit de exclusieve en smaakvolle Mercedes-Benz collectie gaande van lederwaren over uurwerken tot vulpennen. Deze hoogstaande collectie wordt aangevuld met leuke, handige en kwaliteitsvolle souvenirs met de signatuur van The Mercedes House Brussels.

Maybach lounge
De Maybach Lounge koppelt een innoverende accommodatie aan klasse, stijl en hoogwaardige afwerking. Een exclusieve Maybach 62 verleent zijn naam aan deze unieke showroom, die kan worden gehuurd voor businessmeetings en vergaderingen. Het geheel vormt een verrassend alternatief als locatie om iets heel aparts te organiseren. De lounge is standaard uitgerust met een grote vergadertafel voor 16 personen, maar kan volledig op maat worden aangepast aan de wensen van de gebruikers. Allerhande “all in” formules zijn te bespreken met het management van The Mercedes House Brussels.

Brasserie
Ook op culinair vlak heeft “The Mercedes House” heel wat te bieden. In de brasserie, waar een 30-tal personen kunnen plaatsnemen en die vrij voor iedereen toegankelijk is, serveert chef-kok Grégory Lauwaert alle dagen (behalve op zondag) van 11u30 tot 15u00u een Frans geïnspireerde keuken met subtiele exotische toetsen. Qua kwaliteit legt hij de lat hoog, conform de filosofie van het merk.


Multifunctionele tentoonstellingsruimte
De tentoonstellingsruimte mag dan niet meteen in het oog springen, het is wel de geknipte omgeving om kennis te maken met bepaalde aspecten van het brede automobielspectrum. Voor sommigen betekenen de aangesneden thema’s ongetwijfeld een verdieping van bestaande kennis, voor anderen zal het een ware ontdekkingstocht zijn.

Eind vorig jaar werd de spits afgebeten door de expositie “Air Technology” waarmee objectieve en wetenschappelijk onderbouwde informatie werd verstrekt over het gebruik van lucht in de verbrandingsmotor enerzijds en het belang van de reductie en de nabehandeling van emissies anderzijds. Duizenden bezoekers bezochten de interactieve tentoonstelling.

Deze rationeel geïnspireerde tentoonstellingen wisselen we nu af met eentje van een totaal andere allooi. “Passion for Racing” brengt met een emotioneel geladen aanpak de motorsportgeschiedenis van Mercedes-Benz in kaart.


“Passion for Racing”

Het begin van vorige eeuw werd gekenmerkt door vele dynamische ontwikkelingen. Naast de klassieke paardenkoetsen verschenen de eerste “auto-mobielen” in het straatbeeld. Emile Jellinek, een zakenvriend en klant van Gottlieb Daimler, bestelde in 1901 bij de Daimler-Motoren Gesellschaft een voertuig voor deelname aan de Nice Race Week. Het werd een auto met een verlaagd chassis, uitgerust met een 5,9 liter viercilinder motor, die 35 pk ontwikkelde en een snelheid van 100km/h kon halen. De ingenieur, die deze racewagen ontwikkelde en bouwde, was Wilhelm Maybach. Klant is koning en daarom pronkte de naam van Jellineks meest geliefde dochter “Mercedes” op de radiator van de auto, die speciaal voor de racerij werd gebouwd. Al van bij haar eerste competitiedeelname wist de eerste “Mercedes” de overwinning op haar naam te schrijven.

Twee jaar later, in 1903, reed de allereerste professionele racepiloot, de Belg Camile Jenatzy, zich in de kijker aan het stuur van een 60pk sterke Mercedes waarmee hij de vermaarde Gordon Bennett Race in Ierland won.

Op 7 juli 1908, precies 100 jaar geleden, won het Mercedes team, haar eerste Grand Prix in Dieppe (Frankrijk). Met haar drie ingeschreven raceauto’s legde zij beslag op plaatsen één, twee en drie en bovendien werd een ronderecord van 126,5 km/h genoteerd. Met deze overwinning toonden de Mercedes-Benz sportwagens van meet af aan dat de concurrentie voortaan maar beter rekening kon houden met het technische vernuft van haar ingenieurs en het kwalitatieve meesterschap van haar producten.

Sindsdien is Mercedes-Benz niet meer uit de motorsport weg te denken en worden de ervaringen van piloten en van ingenieurs, in soms extreme omstandigheden, consequent omgezet in de modellen die Mercedes-Benz vandaag in de markt zet.

Pronkstukken

Zich telkens opnieuw meten met de allerbesten is tegelijk een passie en een deel van de bedrijfscultuur van het merk met de ster.

Over het Mercedes-Benz engagement in het motorsportgebeuren werd er al heel wat gepubliceerd, getoond in films of uitgezonden op de televisie.

In de Mercedes House Brussels werden enkele pronkstukken en mijlpalen in de racegeschiedenis van het merk met de ster samengebracht.

Deze tentoonstelling is tot het einde van het jaar te bezoeken en belicht alle aspecten van de motorsportgeschiedenis waarin Mercedes-Benz de concurrentie niet uit de weg is gegaan.

Dankzij de interactieve modules en de geluidsfragmenten uit verleden en heden wordt de wereld van de racerij een stukje dichterbij gebracht en spreekt deze ongetwijfeld groot en klein, fans en leken aan.

Kortom, een tentoonstelling die zeker een ommetje waard is bij een bezoek aan en/of een verblijf in Brussel.


Lijst van de tentoongestelde voertuigen

Mercedes-Benz-Benz C111-IV, record car, 1979
(collectie: Mercedes-Benz, Stuttgart)

Mercedes-Benz 27/180/250 PS Typ SSK – Rensportwagen, 1928
(collectie: Schlumpf, Mulhouse (France)

Mercedes-Benz 3l – Formel-Rennwagen W154, 1939
(collectie: Schlumpf, Mulhouse (France)

Mercedes-Benz 280 London-Sydney Rally Car, 1977
(collectie: Mercedes-Benz, Stuttgart)

Penske – Mercedes PC IndyCar, 1994
(collectie: Mercedes-Benz, Stuttgart)

West-McLaren –Mercedes FI – MP4-14, Mika Häkkinen, 1999
(collectie: Mercedes-Benz, Stuttgart)

Mercedes-Benz CLK DTM, Bernd Schneider, 2003
(collectie: Mercedes-Benz, Stuttgart)