08
maart
2011
|
01:00
Europe/Brussels

Uitbreiding van “car2go” door de stijgende vraag

Op maandag 7 maart maakte car2go N.A. LLC bekend dat het zijn werkgebied met 63% zal uitbreiden en dat het in totaal 300 wagens zal inzetten, 50% meer dan nu. De wagens van de bestaande vloot worden bovendien vervangen door het eerste productiemodel dat speciaal met het oog op ‘autodelen’ ontwikkeld werd; de smart “car2go edition”. De nieuwe wagentechnologie maakt het huurproces nog gebruiks- en milieuvriendelijker.

Sinds november 2009, toen car2go als een proefproject van start ging, is er meer dan 150.000 keer een wagen verhuurd of een gemiddelde van 4.000 keer per week. In februari 2011 bereikte car2go een belangrijke mijlpaal: 500.000 gereden mijlen. Ondertussen hebben zich ook meer dan 15.000 mensen als lid van car2go ingeschreven, dat is 15% van de doelgroep (mensen met een rijbewijs en ouder dan 18) in het huidige werkgebied.

car2go breidt niet alleen zijn werkgebied uit, maar zal ook de huidige vloot van 200 exemplaren van de smart fortwo omruilen voor 300 exemplaren van de smart “car2go edition”. car2go en smart hebben samen deze nieuwe generatie van auto’s ontwikkeld en daarmee de eerste auto ter wereld gebouwd die specifiek voor autodelen bestemd is. Die technologie van de nieuwe generatie is zowel visueel als technisch volledig in de wagen geïntegreerd. Elke “car2go edition” is uitgerust met nieuwe telematicatoestellen, waaronder een nieuwe regeleenheid met een groot en eenvoudig te gebruiken aanraakscherm. De gebruikersinterface die een volledig nieuwe vormgeving gekregen heeft, biedt op zijn beurt meer functies zodat het menu, de radio en het navigatiesysteem eenvoudiger te gebruiken zijn.

“Dankzij onze nieuwe technologie onderscheidt car2go zich nog sterker van de oplossingen die de traditionele bedrijven voor autodelen aanbieden. Die technologie stelt een nieuwe norm bij de wagens voor die toepassing,” zegt Helmuth Ritzer, Chief Technology Officer van car2go. “De nieuwe hard- en software stellen ons in staat om in de toekomst nieuwe diensten in de auto aan te bieden. Naarmate er nieuwe functies beschikbaar komen, zal de vloot automatisch en draadloos een update ondergaan.”

De meerderheid van de nieuwe car2go auto’s in Austin wordt ook uitgerust met een zonnepaneel van 100 Watt op het dak. Dat paneel is volledig geïntegreerd in de boordelektronica en zal het telematicasysteem van stroom voorzien en tegelijk de accu van de auto permanent opladen. Daarnaast wordt, als de auto in de zon geparkeerd staat, de zonne-energie gebruikt om het verluchtingssysteem aan te drijven. Daardoor daalt de interieurtemperatuur van de wagen en kan op brandstof bespaard worden.

Leden kunnen www.austincar2go.com bezoeken om de laatste nieuwtjes te lezen en om een kennismakingsvideo over de nieuwe smart “car2go edition” te bekijken.

car2go is een baanbrekend mobiliteitsprogramma dat een nieuwe definitie geeft aan het individueel vervoer in snel groeiende stedelijke gebieden. Het project dat door Daimler boven de doopvont werd gehouden, biedt over de hele stad verspreid een aantal exemplaren van de smart fortwo – de zuinigste niet-hybride wagen op de markt in Noord-Amerika – aan die door leden gehuurd kunnen worden.

In tegenstelling tot andere programma’s voor autodelen heeft car2go geen vaste standplaatsen. De wagens zijn in het ruime centrum van Austin te vinden en zijn ‘op aanvraag' toegankelijk of kunnen tot 24 uur op voorhand gereserveerd worden. Om de auto te openen, houden de leden gewoon hun lidkaart tegen de voorruit. car2go geeft zijn leden de mogelijkheid om de auto zo lang te gebruiken als ze willen, zonder dat ze een specifiek tijdstip of een plaats moeten opgeven waar en wanneer ze de auto terugbrengen. Ze kunnen hun huurperiode op gelijk welke openbare parkeerplaats binnen het werkgebied van car2go of op een van de speciaal aangeduide car2go parkeerplaatsen beëindigen. car2go factureert de klanten alleen voor het feitelijke gebruik van de auto en daarbij kan de huurtijd zelfs in minuten uitgedrukt worden. De aantrekkelijke ‘minuuttarieven’ omvatten de kosten voor brandstof, verzekering, parkeren en onderhoud.

De innovatie en het milieuvriendelijke karakter van car2go hebben internationale erkenning gekregen. In september 2010 ontving car2go in Berlijn de ‘Clean Tech Media Award’ in de categorie mobiliteit. Dezelfde maand kende de Kamer van Koophandel van Austin car2go de ‘2010 Greater Austin Business Award’ toe voor de positieve impact op het verkeer in de stad. In mei 2010 werd car2go door het Amerikaanse Ministerie voor Milieu (EPA) met de prestigieuze ‘2010 EPA Clean Air Excellence Award' gelauwerd. Meer informatie over car2go vindt u op www.car2go.com en www.media.daimler.com/ms/car2go/e.