07
december
2015
|
01:00
Europe/Brussels

'Uitzonderlijke milieucompatibiliteit' voor de GLC

Milieucertificaat bevestigd na modelwijziging

'Uitzonderlijke milieucompatibiliteit' voor de GLC

Brussel.  De testers van TÜV Süd hebben bevestigd dat de nieuwe GLC uitstekende milieuscores laat optekenen en bekrachtigden daarmee ook de strenge normen die Mercedes-Benz hanteert voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke wagens. Zijn voorganger ontving in 2009 ook al zo'n Milieucertificaat. Behalve het uitzonderlijke veiligheidsniveau waarvoor het merk bekendstaat en de allernieuwste ophangings- en rijhulpsystemen kan de nieuwe GLC dus ook een voorbeeldige energie-efficiëntie naar voren schuiven. Dat geldt uiteraard in de eerste plaats voor de nieuwe GLC 350 e 4MATIC plug-in hybrid: deze middelgrote SUV met een systeemvermogen van 235 kW (320 pk) stoot slechts 64 – 59 gram CO2 per kilometer uit en vestigt daarmee nieuwe normen in zijn klasse.

Over zijn volledige levenscyclus – van de productie tot een kilometerstand van 200.000 kilometer en zijn uiteindelijke sloop, stoot de nieuwe Mercedes-Benz GLC 350 e 4MATIC gevoelig minder CO2 uit dan zijn voorganger met een vergelijkbare motor. Door de wagen extern op te laden kan de CO2-uitstoot met de huidige Europese elektriciteitsmix met 44 project (29 ton) worden verlaagd in vergelijking met het vorige model. Het gebruik van hernieuwbaar gegenereerde hydro-elektriciteit maakt een besparing tot 62 procent (41 ton mogelijk).

Behalve de efficiënte aandrijving dragen nog andere factoren bij tot de uitstekende milieuprestaties, denk maar aan de ongeëvenaard lage stroomlijncoëfficiënt (Cd) van 0,31 en de intelligente lichte constructie.

De ontwikkelingsingenieurs zijn erin geslaagd om het nieuwe model 80 kilogram lichter te maken. Ook de intelligente bedrijfsstrategieën maken indruk in de GLC 350 e 4MATIC. De wagen selecteert namelijk zelf het zuinigste aandrijfsysteem (verbrandingsmotor, elektromotor of hybridemodus) voor de rijomstandigheden van het moment.

De TÜV-testers onderzoeken alle milieuaspecten van de levenscyclus van een auto voor ze het milieucertificaat uitreiken: van de productie van de grondstoffen tot de productie, het gebruik en de recyclage van de auto. Een hele weg in het geval van een nieuwe Mercedes-Benz. Ze hechten ook veel belang aan het verantwoordelijke beheer van grondstoffen. Gesloten materiaallussen en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen dragen daar in grote mate toe bij.

34 onderdelen van de nieuwe SUV, goed voor een totaal gewicht van 41,3 kilogram, bestaan uit hoogwaardige gerecycleerde kunststoffen. Bovendien worden nog eens zeventig componenten (totaalgewicht: 24,9 kilogram) geproduceerd met behulp van natuurlijke materialen. In termen van gewicht betekent dit dat het aandeel hernieuwbare grondstoffen met 21 procent is gestegen tegenover het vorige model.

Het hergebruik en de recyclage van de hoogwaardige materialen wordt al van bij de ontwikkelingsfase ingecalculeerd. Dat geldt ook voor de lithium-ionbatterij en andere hybridespecifieke onderdelen van de GLC 350 e 4MATIC. Samen met de leveranciers en recyclagepartners worden voortdurend innovatieve recyclageconcepten en -technologieën uitgewerkt die het mogelijk maken om onderdelen te reviseren en de waardevolle stoffen te recupereren. De focus ligt daarbij op de optimalisering van recyclageprocessen om een veilige en doeltreffende ontmanteling te verzekeren en zo verkoopbare producten te putten uit de recyclage van hybridecomponenten.

De documenten zijn te downloaden op http://www.mercedes-benz.com en http://www.media.daimler.com.

Contactpersoon:

Christophe Vloebergh, Press Relations Manager Mercedes-Benz Cars                  

Tel.: 0032 (0)2 724 14 74, christophe.vloebergh@daimler.com

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op de websites

www.media.daimler.com en www.media.mercedes-benz.be