25
juni
2012
|
02:00
Europe/Brussels

Vaarwel benzinestations – De nieuwe smart fortwo electric drive komt eraan

12 juni 2012 – op deze dag wordt het officiële startschot gegeven voor het eerste realistische alternatief voor de gebruikelijke tankbeurten. Met de lancering van de nieuwe smart fortwo electric drive kunnen smart-klanten in de toekomst van nog meer plezier genieten aan het stuurwiel van een aantrekkelijk geprijsd voertuig in het vertrouwde compacte formaat – als coupé of als cabriolet. Het belangrijkste kenmerk waarmee hij zich van zijn broertjes met conventionele motoren onderscheidt, is dat hij tijdens het rijden geen enkele vorm van emissie produceert. Met zijn 55 kW sterke elektromotor accelereert de smart fortwo electric drive van 0 naar 60 km/h in 4,8 seconden, terwijl de topsnelheid van 125 km/h garant staat voor een onaangetast rijplezier op de snelweg. Dankzij de 17,6 kWh sterke batterij kan de stedelijke tweezitter zo’n 145 kilometer ver geraken in stedelijk verkeer, en dat zonder de minste uitlaatgassen. Het nieuwe saleamp;care model maakt de overstap naar elektrische mobiliteit erg aantrekkelijk: de klant kan de wagen kopen of opteren voor een interessante financierings- of leaseformule voor het voertuig en ervoor kiezen om de batterij te huren voor een maandelijkse vergoeding.

Voor de verdere ontwikkeling van de smart fortwo electric drive konden de ingenieurs putten uit de uitgebreide ervaring met diverse elektrische mobiliteitsprojecten, die heel wat nuttige klantenfeedback hebben opgeleverd. Toen hij in 1998 gelanceerd werd, ontketende de smart een revolutie op het vlak van stedelijke mobiliteit en geen enkel ander voertuig voor of na hem heeft ooit dezelfde impact gehad. De compacte, wendbare, milieuvriendelijke fortwo is geëvolueerd van een praktische stadswagen tot een lifestyleproduct en is ondertussen een vertrouwd gezicht geworden in het straatbeeld van steden over de hele wereld.

Vanaf de zomer zal de smart fortwo electric drive heel diverse klanten verleiden in meer dan 30 landen met zijn innovatieve en toekomstgerichte aandrijfconcept.

Dr. Annette Winkler, Directeur van smart: "De smart fortwo werd van bij aanvang ontworpen om elektrisch aangedreven te kunnen worden, zoals sommige van onze klanten ondertussen al zelf hebben kunnen ervaren in de praktijk van elke dag. We hebben hun feedback en wensen ter harte genomen. De nieuwe smart fortwo electric drive voegt een volledig nieuwe dimensie toe aan zero-emission rijplezier voor een prijs die bijzonder aantrekkelijk is."

Het nieuwe model is uitgerust met een 55 kW sterke magnetische elektromotor, die de eerste vrucht is van de joint-venture EM-motive die samen met Bosch werd opgericht en die de elektrische smart merkbaar levendiger maakt.

Met 130 Newtonmeter aan koppel is hij in staat om in amper 4,8 seconden van 0 naar 60 km/h te accelereren. Dankzij de sterk verbeterde trekkracht, die zich in extra pit in de hogere toerentallen vertaalt, sprint hij voortaan in 11,5 seconden van 0 naar 100 km/h.

Een vlotte rijstijl en veilig inhalen zijn dan ook gegarandeerd. De batterijaangedreven smart fortwo pakt voortaan ook uit met een topsnelheid van 125 km/h. Daarmee evenaart hij de versie met benzinemotor, zelfs op de snelweg.

Voor het eerst werd er ook een batterij afkomstig van de joint-venture "Deutsche ACCUmotive"met Evonik Industries in de nieuwe smart fortwo electric drive gemonteerd. Met een capaciteit van 17,6 kWh staat de lithium-ionbatterij borg voor 145 kilometer emissievrij rijplezier. Naast de accucapaciteit werd ook de efficiëntie van het systeem aanzienlijk verbeterd, zodat het rijbereik er merkbaar op vooruit ging. Een volledig lege batterij wordt in maximaal zeven uur helemaal opgeladen aan een conventioneel stopcontact of een laadstation op het elektriciteitssysteem van de meeste landen. Anders gezegd: een nacht volstaat.

U kan het volledige persdossier in bijlage terugvinden.