05
juni
2002
|
02:00
Europe/Brussels

Van 9 tot 14 september 'Mercedes-Benz Classic Days 2002' in Luxemburg - Ontmoeting van legendes

  • 3e Internationale ontmoeting van de Mercedes-Benz clubs

  • 200 oldtimers in Groot-Hertogdom Luxemburg

  • 26 Mercedes-Benz clubs herbeleven de geschiedenis

Het idee ontstond in het jaar 2000 toen de eerste 'Mercedes-Benz Classic Days' plaatsvonden. Een internationaal forum voor de 'klassieke' activiteiten van het in Stuttgartgevestigde wereldmerk zag het levenslicht. In 2002 is deze onvergelijkbare samenkomst aan haar derde uitgave toe.

De Internationale Mercedes-Benz Classic Car Club (MBCCCI) verwacht meer dan 400 deelnemers, leden uit meer dan 26 Mercedes-Benz clubs uit de ganse wereld. Na de eerste uitgave die in Salzburg plaatsvond en de dubbele manifestatie in Colmar en Merano (Italië), komen de oldtimers dit jaar in een “klein land” samen, meerbepaald in het Groot-Hertogdom Luxemburg.

26 Mercedes-Benz clubs en 200 oldtimers herbeleven de geschiedenis

Van 9 tot 14 september 2002 wordt dit kleine land - gevestigd op de grens met zowel Frankrijk als België en Duitsland - de ontmoetingplaats voor een reis door de automobielgeschiedenis zoals alleen automobielpionier DaimlerChrysler het kan aanbieden.

Nummerplaten uit alle uithoeken van de wereld, zoals Australië, Japan, Namibië, Zuid Afrika, de VS en vele Europese landen tekenen present. Zij sieren de grote compressor-voertuigen uit de jaren ’20 waaronder de S, SS en SSK sport en de racewagens. Maar ook eenvoudigere modellen voor een meer universeel gebruik zoals de 170V uit 1936 en nagenoeg onbekende modellen als de 230, 290 of 320 of nog het vooroorlogse pronkstuk 500K met zijn 5 liter compressormotor zullen aanwezig zijn. De ‘economsiche wonderwagens’ ontbreken evenmin: de 170V – toch de droomwagen van elke automobielliefhebber - de 300 SL met zijn vleugeldeuren en vergeten we niet de elegante coupés, de sportwagens, de edele limousines en de wagens voor dagelijks gebruik uit de jaren zestig tot de jaren tachtig.
Al deze modellen zijn de getuigen van hun tijd en brengen gedurende deze uitzonderlijke dagen het culturele erfgoed opnieuw tot leven en dit tot groot genoegen van de deelnemers. De oudste, ingeschreven wagen is een 15/70/100 uit 1925.


Ontmoeting van legendes

Autoconstructeur Mercedes-Benz zou haar traditie niet respecteren mocht ze naast haar sportief en toeristisch programma geen ereplaats voor het competitieve element voorbehouden. Om die reden worden op 10 en 11 september aanstaande regelmatigheidswedstrijden op de omloop van Goodyear in Colmarberg op touw gezet. Voormalige autorace- en rallykampioenen tonen er tijdens de demonstraties hun kunnen. Hans Herrmann, Jochen Mass, John Surtees of Bernd Mayländer, bestuurder van de pacecar in de DTM en de F1 wedstrijden, laten hun beroemde wagens op de omloop schitteren en brengen het typische geluid van hun motor opnieuw tot leven. Een gelegenheid waarvoor de 230SL pagode rallyversie, de 300SE rallylimousine, de Sauber-Mercedes C11 en de zeldzamere modellen uit het Mercedes-Benz museum van Stuttgart worden gehaald om rondjes op deze ultrasnelle omloop te maken

Routebeschrijvingen

Twee, van elkaar onderscheiden natuurlandschappen, worden de deelnemers tijdens de rally voor de wielen geschoven. Op 12 en 13 september brengt het traject de deelnemers enerzijds langs het vruchtbare Gutland met zijn diepe valleien en prachtige kastelen en anderzijds langs de noordelijke Luxemburgse Ardennen. In deze door dichte bossen gekenmerkte streek kunnen de deelnemers afwisselend de schaduwrijke, beboste valleien met hun bizarre rotsformaties en de open vlaktes met hun unieke panoramische uitzichten op onder andere oude, schilderachtige dorpjes bewonderen.
De twee trajecten worden alternerend gereden waarmee de jonge traditie van deze internationale ontmoeting wordt nageleefd: een uniek samengaan van de geschiedenis en de ontdekking van het onbekende.

Apotheose: Elegantie wedstrijd

Geen manifestatie zonder apotheose. Zaterdagochtend 14 september vindt in de stad Luxemburg, Place Guillaume (Knuedler), de grote finale plaats.
De ‘Elegantiewedstrijd’ geeft de deelnemers de kans om het resultaat van hun lange en ingewikkelde restauratiewerken aan een geïnteresseerd publiek voor te stellen. Een publiek dat uit de deelnemende voertuigen de mooiste exemplaren uit het meer dan honderdjarige verleden van Mercedes-benz kiest.

Een nieuw begrip in het leven van de clubs

De Mercedes-Benz clubs tellen meer dan 130.000 leden verspreid over de hele wereld. Zij delen allen dezelfde geestdrift voor het merk, dezelfde passie voor oldtimers en het vooruitzicht om elkaar te ontmoeten tijdens een manifestatie met een dergelijke omvang. Zij kunnen er hun ervaringen en activiteiten vrij bespreken, houden het Mercedes-Benz merk levend en schrijven daarmee een deel van haar geschiedenis.