02
december
2010
|
01:00
Europe/Brussels

Van stadswagen tot licht bedrijfsvoertuig: het ruimste aanbod elektrische voertuigen ter wereld

Elektrische wagens met nul plaatselijke uitstoot vormen een essentieel onderdeel van de strategie van Mercedes-Benz op het vlak van duurzame mobiliteit. De prestigieuze constructeur uit Stuttgart bestendigt zijn leidersrol in deze sector met een aanbod van drie elektrische wagens, die van nu af aan in serie geproduceerd worden en die perfect aangepast zijn aan een dagelijks gebruik: de nieuwe A-Klasse E-CELL, de B-Klasse F-CELL en het lichte bedrijfsvoertuig Vito E-CELL. De smart fortwo electric drive, die in serie gebouwd wordt sinds november 2009, vult deze unieke portfolio verder aan. Het concept is gebaseerd op een modulair E-Drive-systeem dat het mogelijk maakt om dezelfde onderdelen te gebruiken voor verschillende voertuigen. Tegelijk stimuleert de uitvinder van de automobiel de ontwikkeling van gecentraliseerde competentiecentra, bijvoorbeeld op het vlak van batterijtechnologie. Bovendien vergen elektrische voertuigen omstandigheden die aangepast zijn aan het dagelijks gebruik ervan. Daarom verbindt het bedrijf er zich toe om alle essentiële aspecten van het uitstootloze rijden te dekken, van de voertuigtechnologie tot de infrastructuur- en mobiliteitsprojecten die het industriële kader overstijgen.

“De voornaamste prioriteit bij de ontwikkeling van moderne elektrische mobiliteit schuilt volgens ons in de voordelen die ze biedt voor de klant”, verklaart Thomas Weber, lid van het directiecomité van Daimler AG en verantwoordelijke van de onderzoeksafdeling van de groep en van de ontwikkelingsafdeling van Mercedes-Benz Cars. “Het succes van de elektrische mobiliteit valt of staat met de aanvaarding ervan door onze klanten en hangt voornamelijk af van drie factoren: de dagelijkse bruikbaarheid gekoppeld aan rijplezier, het rendement en de oplaadinfrastructuur of voorziening van elektriciteit en waterstof. Dat is waarom we dit thema in zijn geheel benaderen, om een overtuigende integrale oplossing aan te bieden”.

Voor Mercedes-Benz betekent de belangen van de klant respecteren ook elektrische voertuigen aanbieden die over alle typische kwaliteiten van het merk beschikken: veiligheid, comfort, souvereine prestaties en een voorbeeldige functionaliteit. De Mercedes-ingenieurs combineren deze “klassieke” troeven met een knowhow die ze in de loop van de afgelopen decennia hebben opgebouwd op het vlak van elektrische mobiliteit. Thomas Weber: “Doorheen de ongeveer 125-jarige geschiedenis van ons merk hebben we waardevolle ervaring opgedaan en kennis vergaard op het vlak van elektrische voertuigen – zowel met batterij- als met brandstofcelaandrijving. Het is dankzij deze kennis dat we twee elektrische voertuigen hebben kunnen ontwikkelen die perfect geschikt zijn om dagelijks gebruikt te worden: de smart fortwo electric drive en de B-Klasse F-CELL. De A-Klasse E-CELL wordt vanaf oktober geproduceerd en stelt ons in staat om door te gaan op de ingeslagen weg.”

A-Klasse E-CELL: een elektrische wagen die helemaal afgestemd is op de voordelen voor de klant

De nieuwe A-Klasse E-CELL is het voorbeeld bij uitstek van een wagen die de belangen van de klant respecteert. Deze perfect dagelijks bruikbare gezinswagen beschikt over vijf volwaardige zitplaatsen biedt een ultramoderne veiligheidstechnologie in combinatie met souvereine prestaties. Hij is gebaseerd op de huidige A-Klasse en beschikt net als deze laatste over een riante en flexibele binnen- en kofferruimte – zonder enige beperking op het vlak van bewegingsvrijheid of moduleerbaarheid. De twee bijzonder efficiënte lithium-ionbatterijen staan borg voor een totale autonomie van meer dan 200 km (volgens de nieuwe Europese gemengde cyclus) en bevinden zich in de onderbouw van het voertuig, zodat de capaciteit en de veiligheid gevrijwaard blijven. Een elektromotor van 70 kW (95 pk) en een uitzonderlijk hoog koppel van 290 Nm garandeert een stille rit zonder enige plaatselijke uitstoot.

De 500 eerste exemplaren van de nieuwe A-Klasse E-CELL zullen gebouwd worden in Rastatt en vervolgens verhuurd worden onder de vorm van een Full Service Pack aan geselecteerde klanten in verschillende Europese landen, met name Duitsland, Frankrijk en Nederland. Met de concept BlueZERO, de SLS AMG E-CELL – een hi tech supersportwagen – en de innoverende studies smart escooter en ebike biedt het bedrijf boeiende perspectieven voor milieuvriendelijke elektrische mobiliteit, en dit zowel op vier als op twee wielen.

Modulair E-Drive-systeem voor een maximale efficiëntie

Dankzij zijn modulaire E-Drive-systeem is Mercedes-Benz erin geslaagd om op korte termijn in serie gebouwde elektrische wagens met een maximaal rendement op de markt te brengen. Deze intelligente oplossing maakt het mogelijk om een groot aantal identieke onderdelen te gebruiken voor verschillende elektrische voertuigen, of ze nu door batterijen of door een brandstofcel worden aangedreven. Het gebruik van unieke onderdelen voor de hele groep maakt het mogelijk om de ontwikkelingstijd en –kosten te verlagen en staat borg voor een minder “opslorpende” productie. Door zijn concept biedt het modulaire E-Drive-systeem dezelfde voordelen als het hybridesysteem van Mercedes-Benz, dat zowel qua vermogen als qua profiel vernieuwing brengt.

De onderdelen zijn modulair van aard en kunnen daarom gebruikt worden in verschillende aandrijfconfiguraties. Ze worden al in beperkte oplage gemonteerd op elektrische voertuigen van Mercedes-Benz en smart. De nieuwe A-Klasse E-CELL, bijvoorbeeld, is uitgerust met dezelfde elektromotor als de B-Klasse F-CELL met brandstofcel. Zijn accumulatoren nemen trouwens de gedegen technologie over van de batterijen die gebruikt worden voor de smart fortwo electric drive: de nieuwe A-Klasse E-CELL beschikt over twee krachtige lithium-ionbatterijen met een opslagcapaciteit van 36 kWh. Het intelligente ladingsbesturingssysteem dat aangewend wordt voor het elektrische model van Mercedes is voorzien van een ladingscommunicatie-eenheid (Smart Charge Communication Unit) en is gestoeld op de geteste en goed bevonden technologie van de smart fortwo electric drive.

U kan het volledige persdossier terugvinden in bijlage.