06
maart
2002
|
01:00
Europe/Brussels

Vanderbild stuurt zijn Mercedes Simplex in drie dagen van Parijs naar Nice

Op 14 maart 1902 leverde DMG (Daimler Motoren Gesellschaft) in Cannstatt de 5de Mercedes-Simplex aan de Amerikaanse miljardair en autofreak, William K. Vanderbilt Jr. Hij nam onmiddellijk achter het stuur plaats en reed naar Parijs waar hij de avond van de volgende dag na een rit van 600 km toekwam.


Enkele dagen later legde hij de afstand Parijs-Nice in drie dagen af. Na twee overnachtingen in respectievelijk Moulins en Lyon bereikte hij Nice na 970 km vol van belevenissen maar zonder enig ongeval.

In datzelfde jaar liet hij een nieuw snelheidsrecord op de baan van Albis naar Chartres noteren. Zijn Mercedes-Simplex legde de kilometer met vliegende start af tegen een snelheid van 111,8 km/u.

De deelname aan langeafstandwedstrijden, die toen een groot succes kenden, en de recordjacht in Europa en in de Verenigde Staten, waren de meest geliefde vrijetijdsactiviteiten van Vanderbilt Jr. Daardoor werd de beroemdheid van Mercedes en van de piloot ondersteund, wat DMG een groeiende aantal klanten opleverde. De Mercedes-Simplex 40pk. 1902 van William K. Vanderbilt Jr. is volgens erkende bronnen de oudste bestaande Mercedes en een der weinige overlevende exemplaren uit deze reeks. Zijn ganse geschiedenis is opgespoord en de wagen is vandaag eigendom van het Mercedes-Benz museum.