01
juli
2004
|
02:00
Europe/Brussels

Verkoopstart voor de nieuwe vierdeurscoupé van Mercedes-Benz, de CLS-Klasse

De CLS-Klasse is gebaseerd op een onuitgegeven autoconcept dat de elegantie en dynamiek van een coupé verzoent met het comfort en de functionaliteit van een berline. De binnenruimte, het koffervolume en de dagelijkse bruikbaarheid staan op het niveau van een berline, terwijl het design van het koetswerk fascineert door het emotionele charisma dat zo typisch is voor een coupé. Dankzij deze vernieuwende combinatie is de CLS-Klasse al een generatie vooruit.

Mercedes-Benz biedt voor de lancering van de nieuwe CLS-Klasse twee versies aan. De CLS 350 die uitgerust is met de nieuwe en krachtige V6-motor gekoppeld aan de zeventrapsautomaat 7G-TRONIC, is te koop voor 57.838 euro (BTW incl.). Maar het merk uit Stuttgart lanceert ook nog het V8-model van zijn nieuweling: de CLS 500, die 71.269 euro (BTW incl.) kost.

De CLS-Klasse geniet overigens vernieuwende, technische uitrustingselementen: naast adaptieve frontale, zijdelingse en gordijnairbags, kan de nieuwe Mercedes coupé optioneel worden uitgerust met moderne rijhulpsystemen zoals KEYLESS-GO, LINGUATRONIC, COMAND APS, bixenonlichten met actieve verlichting in de bochten en dynamische multicontourstoelen. Op het topmodel, de CLS 500, bieden de standaard pneumatische AIRMATIC DC-ophanging en de automatische airconditioning met vier zones THERMOTRONIC een comfort evenwaardig aan dat van een S-Klasse.

Door de kenmerken van een coupé voor de eerste keer met die van een berline te verzoenen, heeft de nieuwe CLS-Klasse een belangrijke troef in huis ten opzichte van andere coupés. Mercedes-Benz zet met dit model zijn rol van automobiele trendsetter in de verf. Deze verfijnd en elegant getekende coupé, die alle toptechnologie aan boord heeft, richt zich in de eerste plaats op autoliefhebbers en op mensen die graag met de auto rijden.

Comfort en binnenruimte van een berline

Het concept van een coupé met vier deuren zorgt voor een makkelijke instap aan boord voor de achterste passagiers. Ze kunnen comfortabel plaatsnemen op de individuele stoelen en genieten een erg vorstelijke bewegingsvrijheid. De afstand tussen de voorstoel en de achterstoel bedraagt 829 millimeter en dat is aanzienlijk beter dan wat de meeste berlines uit een vergelijkbare categorie te bieden hebben. Hetzelfde geldt voor de ruimte ter hoogte van de schouders en ellebogen (1.422 en 1.464 millimeter achteraan). Nieuwe, elektrisch verstelbare stoelen zijn standaard voor de bestuurder en de voorste passagier, geventileerde stoelen of dynamische multicontourstoelen kunnen optioneel besteld worden. Wat het volume van de kofferruimte betreft, overklast de CLS eveneens veel van zijn rivalen en zelfs een aantal berlines, want hij stelt 505 liter ter beschikking (volume gemeten volgens de VDA-normen).

Keuze uit twee krachtige motoren: 6 of 8 cilinders

Dankzij de soevereine ontplooiing van hun vermogen en hun voorbeeldige koppelwaarden, bieden de twee motoren waaruit keuze wordt geboden in de CLS-Klasse het ongeëvenaarde rijplezier van een grote sportwagen. De CLS 350 staat met zijn nagelnieuwe V6 in de startblokken. Deze laatste levert maar liefst 200 kW/272 pk en ontwikkelt een maximumkoppel van 350 Nm vanaf 2.400 o/m. De twee aangeboden motoren halen uitzonderlijke waarden binnen hun respectievelijke categorie.

De koppelrijke V6 is perfect afgestemd op de nieuwe zeventrapsautomaat 7G-TRONIC die standaard voorzien is. Dit is de eerste versnellingsbak ter wereld van dit type die op een personenwagen gemonteerd wordt en hij waarborgt de CLS 350 flitsende acceleraties en voorbeeldige verbruikswaarden.

De coupé met deze zescilinder onder de kap is onder meer standaard uitgerust met een automatische klimaatregeling Thermatic, een stero-autoradio, een parametrische stuurbekrachtiging, een met leder omrand stuur, lichtmetalen 17-duimsvelgen en banden in de maat 245/45 R 17.

Met zijn V8-motor van 5 liter, zet de nieuwe CLS 500 de prestaties neer van een rasechte sportwagen terwijl hij tegelijkertijd het motorische comfort biedt van een topberline met 8-cilindermotor. Deze krachtbron, die een vermogen van 225 kW/306 pk levert, een koppel van 460 Nm en die wordt bijgestaan door de 7-trapsautomaat (standaard), zorgt voor buitengewone hernemingen.

De CLS 500 is (in tegenstelling tot de CLS 350) trouwens standaard nog voorzien van de pneumatische AIRMATIC DC-ophanging, de comfort-klimaatregeling THERMOTRONIC en lichtmetalen 18-duimswielen geschoeid met brede 245/40 R 18-banden.

De exclusieve CLS 55 AMG voor de lente van 2005

Een krachtige AMG-versie van de nieuwe CLS-Klasse, met 350 kW/476 pk onder de kap, zal vanaf de lente van 2005 beschikbaar zijn. Deze prestatiegerichte coupé, die een AMG V8 KOMPRESSOR-motor van 5,5 l in het vooronder heeft liggen, zal standaard onder meer uitgerust zijn met AMG-sportstoelen overtrokken met Nappa-leder, bixenonlampen met actieve verlichting in de bochten en een 5-trapsautomaat met SPEEDSHIFT-functie. De CLS 55 AMG zal te koop worden aangeboden tegen 102.366 euro (BTW incl.).