31
januari
2003
|
01:00
Europe/Brussels

Vierwielaandrijving in vijf modelreeksen

  • 32 personenwagens van Mercedes met permanente vierwielaandrijving

  • 4MATIC voor het eerst ook in de C- en S-klasse

  • De nieuwe E-klasse vanaf de herfst 2003 met 4MATIC

  • 46 % hogere verkoopcijfers voor de G-klasse

  • Uitgesproken groei op de markt voor terreinwagens en personenauto’s met vierwielaandrijving

Sinds begin 2003 biedt Mercedes-Benz in totaal 27 modellen op de sterk groeiende internationale markt voor auto’s met vierwielaandrijving aan. Dat sterk opgemerkte 4MATIC-offensief heeft Mercedes-Benz een leiderspositie opgeleverd bij de inschrijvingen van terreinwagens en personenauto’s met vierwielaandrijving.

Vanaf de herfst 2003 zal de autoconstructeur uit Stuttgart zijn omvangrijk en aantrekkelijk gamma auto’s met vierwielaandrijving nog met drie 4MATIC-limousines en twee breaks van de nieuwe E-klasse uitbreiden. Mercedes zal dan in totaal 32 auto’s met vierwielaandrijving uit vijf modelreeksen aanbieden.

Daarmee legt Mercedes-Benz meer nadruk op de groeiende markt voor terreinwagens en personenauto’s met vierwielaandrijving. In 2002 opteerde wereldwijd 1 koper op 10, vooral in de hoogste segmenten, voor een limousine met vierwielaandrijving. In 1999 bedroeg het aandeel van zulke auto’s in datzelfde marktsegment nog 7 %. In het segment van de C-klasse klom het aandeel van auto’s met vierwielaandrijving van 4 % in 1999 tot 9 % in 2002.

De SUV-markt kent in de hele wereld de sterkste groeicijfers

Nog hogere groeicijfers laten de zogenaamde SUV’s (Sport-Utility-Vehicles) optekenen. Alleen al in de VS steeg het marktvolume in het segment van de Mercedes-Benz M-klasse tussen 1998 en 2001 met haast 40 % tot 610.000 auto’s per jaar. In West-Europa (zonder Duitsland) bedroeg de groei in dezelfde periode bijna 43 %, en in Duitsland zelfs 51 %. Daar is de M-klasse met een aandeel van 37 % het nummer één in zijn marktsegment.

Ook in het kleine maar aantrekkelijke segment van de G-klasse kennen de verkoopcijfers van Mercedes-Benz een positieve ontwikkeling. De klassieker onder de terreinwagens beleefde in 2002 met een verkoop van haast 8.000 exemplaren nog maar eens een topjaar – in vergelijking met 2001 steeg de verkoop met ongeveer 46 %. Ook in de VS waar de G-klasse sinds november 2001 te koop is, zit de vraag naar dat model onmiskenbaar in de lift. Daar werden er in totaal 3900 exemplaren van de robuuste terreinwagen verkocht.

De VS zijn de grootste markt voor auto’s met vierwielaandrijving. In 2000 verkocht Mercedes-Benz ongeveer 66 % van de limousines en breaks uit de E-klasse (modelreeks 210) die met vierwielaandrijving uitgerust waren, in de VS. De tweede markt is Duitsland met een aandeel van 11 % in de 4MATIC-productie binnen de E-klasse. Andere belangrijke afzetmarkten voor de 4MATIC-modellen van de E-klasse zijn Zwitserland en Canada met resp. 6 en 7 %.

4MATIC in combinatie met ESP®

Sinds de herfst 2002 biedt Mercedes-Benz de permanente vierwielaandrijving 4MATIC voor het eerst ook in de C- en de S-klasse aan. Door het intelligente samenspel met het standaard ingebouwde elektronische stabiliteitsprogramma ESP® en de elektronische tractieregeling 4ETS helpt de 4MATIC de bestuurder om kritieke situaties veilig en superieur meester te worden. In slechte weersomstandigheden zoals sneeuw, ijs of regen, bij het wegrijden en accelereren, of op losse ondergrond onderscheiden de 4MATIC-modellen van Mercedes-Benz zich door een hogere mate van tractie en dynamiek. Tegelijk staat 4ETS borg voor het typische comfort van Mercedes, omdat dit systeem zonder de gebruikelijke sperdifferentiëlen werkt die bij andere personenauto’s met vierwielaandrijving het comfort en de wegligging verminderen. In plaats daarvan remt 4ETS doordraaiende wielen gericht af en stuurt het systeem de aandrijfkracht tegelijk naar de wielen met de beste tractie. De elektronische tractieregeling evenaart op die manier het effect van drie sperdifferentiëlen.

Mercedes-Benz combineert de permanente vierwielaandrijving met zijn moderne zes- en achtcilindermotoren. In de C-Klasse zijn de modellen C 240 en C 320 (berline en break) als 4MATIC-versies verkrijgbaar, in de S-Klasse is de vierwielaandrijving beschikbaar in de limousines S 350, S 430 en S 500. Ook de zes- en achtcilindermodellen van de nieuwe E-Klasse (modelreeks 211) worden vanaf de herfst 2003 indien gewenst met 4MATIC uitgerust.

De elektronische tractieregeling 4ETS voor de M- en G-klasse

In de succesrijke M-klasse die Mercedes-Benz sinds 1997 bouwt, wordt een soortgelijk systeem ingebouwd dat rekening houdt met de speciale vereisten bij het rijden op ruw terrein. In dat model is de verdeelkast van het elektronische tractiesysteem 4ETS met twee extra planetaire tandwielstelsels uitgerust zodat de bestuurder een speciale terreinversnelling kan inschakelen. Na een druk op de toets “Low Range” op het instrumentenbord schakelt de verdeelkast zich om van de gebruikelijke overbrengingsverhouding voor de weg (1:1) op een overbrengingsverhouding voor ruw terrein (2,64:1). Daarmee trekt de M-klasse zich op moeilijk terrein nog beter uit de slag. Het elektronische stabiliteitsprogramma ESP® maakt ook hier deel uit van de standaarduitrusting van alle modellen.

De Mercedes-Benz G-Klasse onderscheidt zich door een in de hele wereld unieke combinatie van aandrijfsystemen. De modellen van de G-Klasse worden standaard uitgerust met het elektronisch gestuurde 4ETS dat de grip bij het wegrijden en accelereren op een door regen of ijsvorming gladde ondergrond verbetert, en met het elektronische stabiliteitsprogramma ESP® dat de veiligheid in kritieke situaties verhoogt. Daarnaast zijn ze ook voorzien van drie met een toets in te schakelen sperdifferentiëlen die er op zwaar terrein voor zorgen dat er op elk wiel een even groot koppel beschikbaar is. Op die manier garandeert de automatische werking van ESP® en 4ETS een maximum aan tractie en stabiliteit op de weg en op ruw terrein, terwijl op heel moeilijke stukken ook de inschakelbare sperdifferentiëlen (100 %) hun deugdelijkheid bewijzen.

In bijlage kan u in een oogopslag een overzicht vinden van de personenauto’s van Mercedes-Benz met vierwielaandrijving