01
juni
2004
|
02:00
Europe/Brussels

Vijftien keer de wereld rond in een Sprinter

Koerier Patrick Defranck heeft in drie jaar tijd maar liefst 610 174 kilometer met zijn Mercedes-Benz Sprinter afgelegd. Dit betekent dat hij 557 kilometer per dag aflegt.

Koerier Patrick Defranck heeft in drie jaar tijd maar liefst 610 174 kilometer met zijn Mercedes-Benz Sprinter afgelegd. Dit betekent dat hij 557 kilometer per dag aflegt.
In het eerste jaar heeft hij niet minder dan 250 000 kilometer gereden wat neerkomt op een ongelofelijk gemiddelde van 685 kilometer per dag. Op 7 mei nam hij een nieuwe Sprinter met verlengd chassis en een 313 CDI-motor in ontvangst. Defranck heeft ondertussen de kaap van de vijftig jaar gerond en doet het iets rustiger aan, zij het dat dat meer met de economische conjunctuur te maken heeft dan met zijn leeftijd.
Wie is Patrick Defranck? Defranck studeerde elektronica, maar startte zijn professionele loopbaan als beheerder van een feestzaal. Daarnaast gebeurde het wel eens dat hij een pakketje afleverde en daarmee is het allemaal begonnen. Zijn klandizie ging in stijgende lijn waarna hij stilaan maar zeker zijn eigen transportfirma oprichtte, die vaak in onderaanneming voor Timex werkt. Een van zijn grootste klanten is New Holland waarvoor hij vaak wisselstukken voor landbouwmachines vervoert. Uiteraard legt hij daarbij grote afstanden af, hoe zou hij anders tot 610 174 kilometers tellende teller komen?

Aangezien Patrick Defranck steeds onderweg is, is zijn thuiskomst vaak een verrassing. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen.
“Als ik in het begin van de week een pakketje in zeg maar Italië moet oppikken, gebeurt het dat ik samen met mijn vrouw in het weekend vertrek. Dat laat ons toe om ter plekke enkele dagen samen door te brengen alvorens het pakje op te halen en waarna we samen huiswaarts keren.”

Zijn professionele activiteiten mogen dan wel op een iets lager pitje staan, de Sprinter zal hoe dan ook van pas blijven komen. Al was het maar om samen met het hele gezin – kleinkinderen incluis – op skivakantie te gaan.

De aankoop van een nieuwe Sprinter is bovendien ook ingegeven door de hoge graad van comfort en veiligheid van het Mercedes-Benz voertuig. De service van en het onthaal door de Mercedes-Benz concessiehouders – zowel in thuishaven Kortrijk als in het buitenland met op kop Schotland en Duitsland – spelen eveneens een rol. Mede om deze redenen vertrouwt hij voor het onderhoud van en de herstellingen aan zijn Sprinter enkel op de door Mercedes-Benz erkende servicepunten. En herstellingen zijn soms wel eens nodig, ook al is Defranck een begenadigd chauffeur.

“Met het oog op de veiligheid komt het er op aan de snelheidsbeperkingen te respecteren, zeker deze in de bebouwde kom. Of je een goede chauffeur bent of niet hangt in grote mate af van je ervaring, je concentratie en je anticiperingsvermogen. Daarbij verkies ik een aangepaste snelheid boven de snelheidsbegrenzer. Dankzij al deze troeven ben ik tot op heden steeds gespaard gebleven van ernstige ongevallen, enkele kleine aanrijdingen niet te na gesproken.”