02
november
2011
|
01:00
Europe/Brussels

@yourCOMAND: altijd online om meer informatie, veiligheid en comfort te bieden

Voor heel wat mensen is een onbeperkte toegang tot informatie een niet meer weg te denken aspect van het dagelijkse leven – of dat nu op het werk of in de vrije tijd is. Bovendien zijn in de hele wereld almaar meer mensen een almaar groter deel van hun tijd onderweg – meer bepaald in de wagen waar ze overal waar dat kan, ‘volwaardige’ communicatiemogelijkheden verlangen.
Met zijn telematicastrategie @yourCOMAND die een probleemloze communicatie mogelijk maakt, speelt Mercedes-Benz op die groeiende behoefte in: de uitvinder van de auto demonstreert in de F 125!, zijn nieuwe onderzoeksvoertuig, het concept van een alomvattend en op cloud computing gebaseerd communicatiesysteem. Mercedes-Benz biedt overigens nu al in heel wat modellen een betrouwbare en comfortabele internettoegang aan via het multimediasysteem COMAND Online dat dit jaar geïntroduceerd werd.

Internettoegang, LINGUATRONIC (het handige systeem voor stembediening), twee verschillende navigatieoplossingen, interfaces voor draagbare toestellen en een intuïtief bedieningsconcept: dat zijn maar enkele van de functies die het nieuwe multimediasysteem COMAND Online ondersteunt. De invoering van dat systeem was voor Mercedes-Benz de aanleiding om dit jaar met het motto “always on in the car” naar buiten te komen. Het F 125! onderzoeksvoertuig, dat de weg effent voor de toekomstige telematica- en infotainmentsystemen in de auto, biedt een eerste glimp van de multimediatoekomst bij Mercedes-Benz.

“@yourCOMAND verandert de auto in een mobiel communicatiecentrum dat de bestuurder en de passagiers op elk moment toegang verleent tot alle moderne media en diensten,” zegt Prof. Dr. Thomas Weber, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en bevoegd voor Group Research amp; Mercedes-Benz Cars Development. “Dankzij de consequente toepassing van de cloud-technologie kunnen we de ontwikkeling van de telematicadiensten ook loskoppelen van de ontwikkelingscycli voor auto’s en houden we gelijke tred met de snelle evoluties in de wereld van de consumentenelektronica. We kunnen onze klanten dus altijd de recentste toepassingen bieden om in de auto over volwaardige communicatiemogelijkheden te beschikken.”

Naadloze integratie en intuïtieve bediening

De telematicastrategie van Mercedes-Benz steunt op vier aspecten: @yourCOMAND staat voor

· naadloze integratie,

· intuïtieve bediening

· perfecte waarneming en

· comfort van op afstand.

Mercedes-Benz heeft deze strategische aanpak voor het eerst in zijn F 125! onderzoeksvoertuig toegepast.

Alle multimediasystemen en functies in de F 125! vallen op door hun naadloze integratie. De toepassingen werken interactief samen en vormen geen bron van afleiding of storing voor de bestuurder. Dankzij de permanente verbinding met de gegevenscloud heeft de bestuurder ook een ‘naadloze’ toegang tot alle in de auto gebruikte media zonder dat er een omslachtige synchronisatie nodig is.

Dankzij de intuïtieve bediening kunnen de telematica- en infotainmentsystemen in de F 125! grotendeels met de stem of met intuïtieve bewegingen en aanraakelementen gestuurd worden. Om de bestuurder zo fit mogelijk te houden en om een optimale bedieningsveiligheid te bieden, wordt het onderzoeksvoertuig de perfecte en altijd aandachtige reisgenoot voor de bestuurder en de passagiers. De bestuurder kan bijvoorbeeld het laatste nieuws, dat helemaal op zijn persoonlijke behoeften afgestemd is, opvragen en specifieke vragen i.v.m. de context stellen zonder dat hij zijn handen van het stuur moet nemen.

De hoogwaardige klank en de haarscherpe, individuele displays met hoge resolutie staan borg voor een perfecte waarneming. De stereoscopische 3D-display geeft een 3D-weergave van het instrumentenblok en kan relevante informatie volgens de wensen van de bestuurder op het F125!-display bundelen. De display is afgestemd op de natuurlijke kijkgewoonten en biedt een duidelijker overzicht wat de zaken voor de bestuurder vereenvoudigt. Een inklapbaar 17” display is langs de passagierskant gemonteerd. Dat scherm kan dankzij de contactloze interface volledig met bewegingen bediend worden. Een breedbeelddisplay met hoge resolutie in plaats van de klassieke spiegels maakt het mogelijk om de hele omgeving naast en achter de auto in het oog te houden – een oplossing die ook helpt om de verkeerssituatie sneller en op een meer intuïtieve manier te beoordelen.

Comfort van op afstand: dat aspect verwijst naar de mogelijkheid om de auto en de ingebouwde multimediasystemen vooraf volledig te configureren van op een pc of smartphone – dat gaat van de programmering van het navigatie- en ontspanningssysteem tot de voorinstelling van de gewenste interieurtemperatuur per zitplaats. Bevoegde personen hebben via de specifieke homepage van de auto constant toegang tot informatie zoals het brandstofpeil, de volgende onderhoudsbeurt of het brandstofverbruik.

Innovaties van Mercedes: in een mum van tijd van het onderzoekslabo naar de weg

In het verleden heeft Mercedes-Benz al herhaaldelijk bewezen dat het heel snel visionaire technologieën in de serieproductie kan invoeren – bijvoorbeeld op het vlak van de actieve veiligheid. Maar ook op het gebied van de telematica- en infotainmentsystemen zet Mercedes-Benz vaart achter het innovatieproces: basisfuncties van het myComand communicatieconcept dat in 2008 onthuld werd, zijn nu vaste onderdelen geworden van COMAND Online, een systeem dat al in heel wat modellen van het merk beschikbaar is.

Het multimediasysteem COMAND Online: tal van functies en een optimale gebruiksvriendelijkheid

Met het multimediasysteem COMAND Online brengt Mercedes-Benz zijn aspiraties van ‘always on in the car’ al in praktijk in de modellen van de C-Klasse, de E-Klasse, de SLK-Klasse en de CLS-Klasse. Het systeem zal ook beschikbaar zijn in de nieuwe B- en M-Klasse die in november op de markt komen. Vanaf november zullen voor het systeem ook nieuwe apps verkrijgbaar zijn – o.a. voor het sociale netwerk Facebook™, voor Google™ Street View en voor Panoramio by Google™. Andere apps die al uitgebracht zijn, omvatten ‘Google Local search’ en ‘Weather’. Daarnaast is het ook mogelijk om routes of bezienswaardigheden die op voorhand op een pc met ‘Google Maps’ samengesteld werden, naar de auto te sturen en die informatie in het navigatiesysteem te laden. De noodzakelijke internettoegang voor de functies van COMAND Online wordt geleverd door een gsm met een Bluetooth-verbinding.

Op middellange termijn zijn er nog een tiental andere apps gepland. Die worden nu in samenwerking met partners ontwikkeld, waaronder zowel jonge technologiebedrijven als bekende leveranciers van internetcontent. Alle eigenaars van een Mercedes-Benz die met COMAND Online uitgerust is, kunnen de nieuwe apps gebruiken. De backend server van Daimler voor voertuigen zorgt voor automatische updates van COMAND Online en van de apps – zonder dat de bestuurder naar een erkende dealer of garage van Mercedes-Benz moet.

Nieuwe functies voor de navigatie met harde schijf

Het snelle navigatiesysteem op basis van een harde schijf voor COMAND Online is op zijn beurt met nieuwe functies uitgebreid. Naast een 3D-display met driedimensionale stadsbeelden biedt het systeem ook nieuwe mogelijkheden: routes registeren en later herhalen; specifieke persoonlijke bestemmingen opslaan of met een SD-kaart invoeren; de weergave van vier alternatieve routes op de navigatiekaart, waaronder één bijzonder zuinige route. Klanten van Mercedes-Benz krijgen gedurende drie jaar de nieuwste kaartupdates voor hun multimediasysteem COMAND Online gratis. In 39 Europese landen zullen erkende Mercedes-Benz dealers de updates van de navigatiegegevens in het navigatiesysteem uploaden wanneer de auto bij hen binnengebracht wordt.

In Europa omvat COMAND Online ook het hulpsysteem voor de snelheidslimiet dat verkeersborden kan herkennen en daarbij op camerabeelden en gegevens van de navigatiedatabase steunt. COMAND Online omvat ook LINGUATRONIC, de stembediening voor audio, telefoon en navigatie. De nieuwe ‘one shot’ invoerfunctie voor het navigatiesysteem, waarbij de gemeente en de weg direct na elkaar uitgesproken kunnen worden, is bijzonder handig. Die functie is op het ogenblik beschikbaar in zeven talen en verhoogt in grote mate het bedieningsgemak.

Het kleurenscherm met hoge resolutie is 17,8 cm groot (diagonaal). Op het grote scherm kunnen foto’s weergegeven worden en zoals in een diapresentatie manueel doorlopen worden. Ook bij de audio-uitrusting zorgen nieuwe weergavevormen voor een frisse benadering en een eenvoudiger bediening. De nieuwe Cover Flow-functie bijv. sorteert de omslagfoto’s van de albums in carrouselvorm zodat de bestuurder eenvoudig door zijn muziekverzameling kan bladeren – zelfs als het om een grote verzameling gaat: het geheugen voor de gecomprimeerde audiobestanden (mp3-, wma- en acc-formaten) bedraagt nu 10 GB. Optioneel is COMAND Online beschikbaar met een dvd-wisselaar voor 6 dvd’s.

De functie Music Search biedt een ongeëvenaard comfort: met die functie kunnen de bestuurder en passagiers de harde schijf, SD-geheugenkaarten, USB-sticks, cd’s en dvd’s doorzoeken naar bepaalde liedjes en artiesten. Daarbij zijn verschillende zoekcriteria mogelijk, bijv. album, muziekgenre of componist. Als een naam ingevoerd moet worden, maakt de software abstractie van spelfouten. De bestuurder kan daarom zijn volle aandacht aan het verkeer wijden. Een ander voordeel is dat de inzittenden alle aangesloten media en toestellen tegelijk kunnen doorzoeken.

Perfecte integratie van smartphones

Vanaf half 2012 biedt Mercedes-Benz een nieuwe en speciaal voor de iPhone ontwikkelde infotainmentoptie aan. Zodra de iPhone met de auto verbonden is, stuurt een app die Mercedes-Benz ontwikkeld heeft, uiteenlopende informatie naar de wagendisplay zodat de iPhone eenvoudig met de COMAND controller te bedienen is. Het systeem maakt gebruik van het rekenvermogen van de iPhone en van de grote display in de auto om een revolutionaire gebruikersinterface in het leven te roepen met vlotte overgangen en animaties.

Open standaard voor de integratie van smartphones

Mercedes-Benz spant zich ook in om smartphones van andere constructeurs – zoals Nokia, HTC of Samsung – naadloos in de auto te integreren zodat ze veilig gebruikt kunnen worden. Daarvoor past Mercedes-Benz de open standaard MirrorLink™ toe. Die nieuwe verbindingsoptie wordt in 2013 geïntroduceerd en maakt het mogelijk om de gegevens op het scherm van de smartphone op de COMAND-display weer te geven en die met de COMAND controller te bedienen.

Plugamp;play-principe: de bediening is kinderspel

De bediening is bijzonder gebruiksvriendelijk: de gebruiker sluit zijn telefoon op de auto aan en kan dan meteen zo goed als alle gsm-toepassingen in de auto gebruiken, zonder enige beperking. Terwijl de gsm de gebruiker toegang geeft tot toepassingen en diensten, biedt het infotainmentsysteem aan boord van de auto de noodzakelijke fysische interfaces – groot kleurendisplay, luidsprekers en microfoon. De bediening met de centrale draai- en drukknop van COMAND Online is bijzonder eenvoudig en betrouwbaar. Het boordsysteem wordt dus op een ideale manier uitgebreid met een permanente toegang tot de allernieuwste toepassingen. Omdat de bestuurder op elk moment al zijn aandacht aan het verkeer moet kunnen wijden, kunnen alleen apps die Mercedes-Benz of het Car Connectivity Consortium goedgekeurd heeft, tijdens de rit gebruikt worden.

Een ander voordeel: het systeem maakt het niet alleen mogelijk om een ruime waaier van de apps die op de gsm beschikbaar zijn, te gebruiken en op de display van de auto weer te geven, maar laat ook ruimte om specifieke autotoepassingen te ontwikkelen waarbij de gebruikersinterface perfect op de architectuur van de wagen afgestemd is.

Near Field Communication: vereenvoudigd paringsproces

Near Field Communication (NFC) is een innovatieve transmissiestandaard voor de draadloze gegevensoverdracht over korte afstanden. De transmissieafstand is bewust beperkt tot maar vijf centimeter zodat het systeem zo goed als onmogelijk af te luisteren is. Bovendien is NFC bijzonder eenvoudig te gebruiken: voor Bluetooth kenmerkende paringsstappen zoals toestel zoeken, selecteren en codes uitwisselen, zijn nu niet meer nodig. De smartphone moet gewoon bij een punt gehouden worden dat met het NFC-symbool gemarkeerd is, waarna de automatisch gegenereerde code vergeleken en bevestigd wordt. NFC beleeft zijn première in 2013.

Alle hierboven opgesomde systemen – van de iPhone-integratie tot NFC – maken het onbeperkte gebruik van de smartphone-functies in de auto mogelijk. Daardoor kan de smartphone in de auto veiliger, comfortabeler en op een veelzijdige manier gebruikt worden. Die systemen zijn belangrijke stappen in de Mercedes-Benz @yourCOMAND strategie omdat ze al basisfuncties zoals een naadloze integratie en een perfecte waarneming ondersteunen.

Mercedes-Benz: drie decennia ervaring met mobiele communicatie

Mercedes-Benz effende in de jaren 1950 de weg voor de (auto)mobiele communicatie met de introductie van een betaalbare autoradio voor dagelijks gebruik. De eerste sets, die al in de jaren 1930 uitgetest werden, waren zwaar, groot en buitensporig duur. In 1992 demonstreerde Mercedes-Benz het eerste volledig geïntegreerde telematicasysteem in de S-Klasse, in de vorm van het ‘Communication and Navigation System’ (CNS).

LINGUATRONIC, het systeem voor stembediening, volgde in 1996 en was een andere baanbrekende innovatie die vandaag nog altijd als referentie geldt. In 1998 lanceerde Mercedes-Benz het infotainmentsysteem COMAND. Dat staat voor "Cockpit Management and Data System" en combineert de bediening van alle geïnstalleerde systemen zoals radio, tv, telefonie en navigatie. In 2002 introduceerde Mercedes-Benz voor het eerst een 16:9” kleurenscherm in zijn modellen. De draai- en drukknop die in 2005 zijn première in de S-Klasse beleefde en vervolgens in tal van andere modellen van Mercedes-Benz ingevoerd werd, vereenvoudigt in grote mate de bediening van COMAND. Helemaal in de lijn van het voorbeeldige bedieningscomfort dat men van het merk met de driepuntige ster gewoon is.

 

Contactpersoon:

Nathalie Pierard

Nathalie.pierard@daimler.com

02 724 14 74

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u online op: www.media.mercedes-benz.be