02
oktober
2008
|
02:00
Europe/Brussels

Zin en weelderigheid – een fascinerende interpretatie van een coupéconcept

Stuttgart – Mercedes-Benz bouwt ’s werelds meest verleidelijke coupés, een claim die de constructeur uit Stuttgart tijdens het autosalon van Parijs 2008 kracht wil bijzetten met de designstudie ConceptFASCINATION. Deze unieke wagen die met zijn innovatieve en onconventionele proporties een nieuwe interpretatie geeft aan de emotionele aantrekkingskracht van een coupé, pakt uit met een sensationele en intelligente combinatie van sportieve en elegante lijnen en een stijlvol praktisch karakter. Met accenten in hout, aluminium en getint glas oogt en voelt de bagageruimte uiterst exclusief aan: naast een grote laadruimte omvat ze ook een gekoeld bergvak en een humidor. Deze eigenschappen belichamen de twee doelstellingen van de ConceptFASCINATION: een hoog niveau van praktisch gebruiksgemak bieden en een coupé creëren die het hart aanspreekt met snelle, opwindende lijnen. Tijdens de ontwikkeling van de designstudie gaf Mercedes-Benz een nieuwe impuls aan de intussen klassieke maar toch zelden geziene ‘shooting brake’, een categorie met een heel eigen en uniek charisma. Ongeremd door enig lastenboek, hebben de ontwerpers een automobiel standbeeld gecreëerd, met een fantastische esthetische aantrekkingskracht, die nog maar eens uiting geeft aan het uitzonderlijke niveau van designexpertise bij Mercedes-Benz.
ConceptFASCINATION is een uniek pareltje van fascinerend autodesign dat zich onderscheidt door onweerstaanbaar dynamische lijnen en toch een grote bagageruimte weet te bieden. Een designkenmerk dat onmiddellijk in het oog springt, is dat de praktische bagageruimte zich op organische wijze ontwikkelt vanaf de opwindende en elegante lijnen om deze lifestyle-coupé zijn bijzonder charisma te geven. Binnenin wordt de toon gezet door fijne, uitzonderlijke materialen, met de hand bewerkt volgens de allerhoogste normen. Absolute perfectie en aandacht voor details maken van deze designstudie een onvergelijkbaar juweeltje dat tegelijk een sportieve indruk van voorwaartse beweging geeft en elegantie, levenskunst en exclusiviteit van het hoogste niveau uitstraalt.
Dr. Dieter Zetsche, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG, geeft tekst en uitleg: “Deze designstudie breit met zijn onnavolgbare stijl een vervolg aan de lange traditie van opwindende coupés van Mercedes-Benz. Met zijn emotionele, aantrekkelijke lijnen biedt ConceptFASCINATION een volledig nieuwe interpretatie van de coupé. Met zijn esthetische, dynamische look en minutieus uitgewerkte details beantwoordt deze stijlstudie aan de hoogste designnormen.


Gewaagde, scherpe pennentrekken en fijn gesculpteerde oppervlakken
Het gestrekte koetswerk van de designstudie wordt gedomineerd door de dynamische lijnen die de voorkant met de achterkant verbinden en het geheel een dynamische look geven waardoor het lijkt dat de wagen altijd in beweging is, zelfs wanneer hij stilstaat. Die indruk wordt nog versterkt door de lange, frameloze zijruiten, die van voor tot achter een gestrekte boog beschrijven, ononderbroken door een B-stijl. Als gevolg daarvan is de bagageruimte achteraan op een coherente en harmonieuze wijze in de achterpartij geïntegreerd terwijl het geheel een indruk van lengte en een fascinerend gevoel van lichtheid geeft. De zijruiten kunnen volledig omlaag (een van de fundamentele genetische eigenschappen van elke Mercedes-coupé) om een ononderbroken zicht te bieden op de stijlvolle manier waarop de fijne materialen binnenin de wagen werden gebruikt.
Het wigvormige profiel van de designstudie geeft een gevoel van naar voren vloeiende energie met flanken die worden gestructureerd door strakke, scherpe lijnen die op organische wijze uit de oppervlakken ontstaan en er even subtiel weer in verdwijnen. De smaakvol gebeitelde oppervlakken, afwisselend concaaf en convex, worden gedefinieerd door de schouderlijn, een karakterlijn onderaan en een bijkomende lijn om een zachte maar toch uitgesproken lineaire vorm te creëren door een intrigerend samenspel van lichteffecten. Kortom, vloeiende oppervlakken en gewelfde structuren voor onweerstaanbare vormen.
De wielkasten zijn krachtig gelijnd. Vooral in de achtervleugels kenmerkt de afgeronde behandeling van de uitgesproken wielkasten een bijna sensuele graad van overvloed, een klassiek designelement uit het verleden van Mercedes-Benz, dat op elegante wijze overgaat in de lijnen van de achterkant. Om de vloeiende oppervlakken en randen zuiver te houden, werden de deurgrepen visueel naar achteren verplaatst op de flanken van de auto.


Een zelfverzekerde voorpartij met een nieuwe kijk op dubbele koplampen
De opvallend gelijnde voorpartij van deze gracieuze atleet is een toonbeeld van zelfverzekerdheid. Ze blijft trouw aan het gezicht met dubbele koplampen maar geeft er een meer eigentijdse benadering van. De voortaan parallellogramvormige koplampen, die tegen een grijze achtergrond staan, onthullen de fascinerende technische details van de lichtblokken met de allernieuwste led-technologie en C-vormige inzetstukken in vezeloptiek die als discrete daglichten fungeren. Met de nieuwe, scherpere lijnen en oppervlakken oogt de ConceptFASCINATION zowel opwindend als krachtig.
De motorkap van de stijlstudie heeft uitgesproken contouren met een centrale rand die de V-vorm van de voorpartij verder doortrekt over het koetswerk. Het radiatorrooster met een krachtig frame en de Mercedes-ster op de enkele lat geeft een erg dominante en expressieve kijk op de merkidentiteit
De opvallende voorschort met dubbele vleugel onderaan geeft dit designpareltje een brede, zelfverzekerde look.
De doorgedreven aandacht voor details, die tot uiting komt in de zelfverzekerde look van elke lijn en de sierlijke welvingen van elk oppervlak, wordt tot in het extreme getrokken met een speciale toets in de voorbumperschort: een fijne chroomstrip loopt over het hele onderste koetswerk van de wagen: vooraan zijn de led-mistkoplampen ondergebracht in deze strip, die er zo uitziet als een glinsterend juweel.


Naar voren aflopende achterkant met uitgesproken V-vorm
De naar voren aflopende achterkant heeft ook een krachtige V-vorm en kreeg een spoiler, waaronder het derde remlicht reflecteert. Vlakke, horizontale lichten die doorlopen op de flanken verbinden de achterkant visueel met de flanken en benadrukken de breedte. In een slimme en extreem harmonieuze stijlbeweging vloeit de onderste rand van de hertekende achterlichten over in de achtervleugels. Nog een voorbeeld van de aandacht voor details waarmeer de Mercedes-designers aan de slag gingen. Net als de voorkant wordt de achterkant aangevuld met een kleine extra vleugel, geflankeerd door vier uitlaatpijpen.


Voortreffelijke materialen uit de wereld van de ruitersport

Het grote glazen panoramadak en de boog beschreven door de ononderbroken zijruitlijn geven ook in het interieur een gevoel van visuele lichtheid en dragen bij tot de gelijkvormige stijl tussen koetswerk en interieur. Fijne materialen zoals leder, hout en aluminium en hoogkwalitatieve geweven stoffen en diverse nauwgezet vervaardigde details zorgen ervoor dat het sportieve karakter van het koetswerk ook terugkomt in het interieur.
Het gamma voortreffelijke materialen putte inspiratie uit de wereld van de ruitersport en voldoet aan de meest verfijnde smaken. De aluminium middenconsole is bekleed met dik, donker leer dat oogt en aanvoelt als zadelleder. Die middenconsole strekt zich als een brug van voor naar achteren uit en overspant de ruimte tussen de vier individuele sportzetels. Ze vertaalt de gestrekte lijnen van het koetswerk naar het interieur van de wagen met minimalistische elementen. Dit sterke en natuurlijke leder bedekt ook het bovenste deel van het dashboard en leent zich door zijn vloeiend karakter ook tot het verfraaien van de armsteunen.

Voor het contrast zorgen licht en fijn nubuckleder op de andere oppervlakken en de vier individuele zetels en de diepe tapijten met zware vezels. De middenpanelen zijn bedekt met sterke, hoogwaardige stoffen. De inzetstukken in Amerikaanse walnotenhout met een fijne chroomrand die de portefeuille aan materialen.
De typische V-vorm van het koetswerk komt ook terug in het dashboard dat qua stijl verwijst naar een dynamische vleugel en dat een instrumentenbord met vijf buizen en zilverkleurige wijzerplaten omvat.