Brussel,
04
februari
2021
|
17:11
Europe/Brussels

Alle lichten staan op groen voor de compacte elektrische auto van Mercedes-EQ: de EQA kan per direct worden besteld

Samenvatting

EQA is de naam van het instapmodel uit de volledig elektrische wereld van Mercedes-EQ. De prijzen beginnen in België bij 41.300,00 euro excl. btw (of 49.973 euro BTW incl.) voor de EQA 250 (gecombineerd stroomverbruik: 17,8-19,1 kWh/100 km (WLTP); gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km) met 140 kW. Later zullen nog andere varianten volgen die voldoen aan specifieke klantbehoeften: hiertoe behoren enerzijds een reeks nog dynamischer rijdende vierwielaangedreven modellen met een additionele elektrische aandrijflijn (eATS) en een vermogen van 200 kW of meer. De EQA wordt geleverd inclusief 3 jaar Mercedes me Charge. Voor Mercedes me Charge-gebruikers in Europa omvat dit ook ‘groen opladen’ tijdens deze periode zonder extra kosten. De EQA kan per direct worden besteld; de eerste modellen arriveren in het voorjaar bij de dealers.

Tot de uitgebreide standaarduitrusting van de EQA behoren onder meer high-performance led-koplampen met adaptieve grootlichtassistent, de EASY-PACK-achterklep die elektrisch opent en sluit, 18-inch lichtmetalen wielen, de ambianceverlichting met 64 kleuren, een dubbele bekerhouder, luxe stoelen met in vier richtingen verstelbare lendensteunen, een achteruitrijcamera voor extra comfort en een beter overzicht bij het manoeuvreren alsmede een multifunctioneel, met leder bekleed stuurwiel. Ook standaard zijn het intuïtief bedienbare infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) en Electric Intelligence Navigation.

‘Groen opladen’ houdt in dat Mercedes me Charge gedetailleerde garanties van oorsprong levert die aantonen dat de stroom die via Mercedes me Charge wordt geladen uit hernieuwbare bronnen aan het net wordt toegevoerd. Dit betekent dat EQA-rijders ‘groen’ kunnen rijden wanneer ze opladen bij één van de 175.000 oplaadpunten in Europa. Ook kunnen ze de CO2-voetafdruk verder verkleinen. De EQA wordt geleverd inclusief één jaar Mercedes me Charge. Voor Mercedes me Charge-gebruikers in Europa omvat dit ook ‘groen opladen’ tijdens deze periode zonder extra kosten.

Verschillende pakketten stellen eigenaren van een model van Mercedes-EQ in staat om tegen een gereduceerd tarief van € 0,29/kWh te laden de snellaadstations van IONITY. Daartoe behoort bijvoorbeeld het Business Package EQ, dat onder meer bestaat uit ‘Remote and Charging Services Premium’, het ‘Connectivity Package Navigation’ (een combinatie van de Mercedes me connect services en navigatie op harde schijf), de verkeersbordenassistent, verwarmbare voorstoelen, een smartphone-integratie en voorinstallatie voor de digitale sleuteloverdracht.

Kleur bekennen: Electric Art en Edition 1 met details die specifiek zijn voor Mercedes-EQ

De EQA is als optie verkrijgbaar in de Electric Art-variant die specifiek is voor Mercedes-EQ. In de bekleding en op de luchtroosters zijn kleuraccenten in verfijnd roségoud verwerkt, terwijl het sierpaneel is voorzien van achtergrondverlichting. De uitrustingslijn omvat ook speciale 18-inch lichtmetalen wielen.

Gedurende een gelimiteerde periode na de marktintroductie is er ook een Edition 1-uitvoering beschikbaar. Het exterieur van dit speciale model combineert elementen van het nightpakket met AMG-carrosseriestyling. De sportieve look wordt afgerond door 20-inch wielen. In het interieur zorgen het verlichte sierpaneel en de blauwe sierstiksels in de stoelen en portieren voor extra accenten. Een complex perforatiepatroon in de lederen bekleding biedt zicht op een stof in de kenmerkende Mercedes-EQ-kleur Pure Blue.

Individuele specificaties: handige pakketten en opties

Bij de EQA heeft Mercedes de complexiteit van het aanbod aanzienlijk verminderd. In plaats van een keuze te moeten maken uit meer dan 100 afzonderlijke opties, hebben klanten nu de keuze uit drie vooraf geconfigureerde pakketten die zijn afgestemd op de daadwerkelijke wensen:

  • Het Advanced-pakket (inbegrepen in Edition 1) voegt een reeks comfort- en veiligheidsvoorzieningen toe aan de standaarduitrusting van de EQA. In het interieur smelten twee 10,25-inch beeldschermen samen tot een widescreen cockpit. De bestuurder wordt ondersteund door de dodehoekassistent, het spiegelpakket en het parkeerpakket met achteruitrijcamera.
  • Het Advanced Plus-pakket is een uitbreiding van het Advanced-pakket waarmee het comfort nog verder wordt verhoogd. Het omvat het KEYLESS-GO Convenience-pakket, de automatische klimaatregeling THERMOTRONIC met twee zones, een audiosysteem dat een indrukwekkend geluid produceert en de mogelijkheid om draadloos een smartphone op te laden.
  • Het Premium-pakket vormt een aanvulling op het Advanced- en Advanced Plus-pakket met een panoramisch schuifdak, het Burmester® surround sound-systeem en het parkeerpakket met 360°-camera.

Flexibel geïntegreerd: de productie in de fabriek in Rastatt

De productie van de EQA werd in 2020 opgestart in de Mercedes-Benz fabriek in het Duitse Rastatt. Net als de Mercedes-EQ-modellen die al op de markt zijn – de EQC (gecombineerd stroomverbruik: 22,6-24,9 kWh/100km; gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km) uit Bremen en Peking en de EQV (gecombineerd stroomverbruik: 28,1 kWh/100 km; gecombineerde CO2-emissie: 0 g/km) uit Vitoria (Spanje) – wordt de EQA op dezelfde productielijn gebouwd als uitvoeringen met conventionele of hybride aandrijflijnen. Dit betekent dat alle vijf de modellen die in Rastatt worden geproduceerd nu geëlektrificeerd zijn: naast de volledig elektrische EQA worden in de Mercedes-Benz fabriek in Rastatt ook de A-Klasse, A-Klasse Limousine, de B-Klasse en de compacte GLA SUV geproduceerd – zowel met conventionele verbrandingsmotoren als met plug-in hybride aandrijflijnen.

De Mercedes-Benz fabriek in Rastatt speelt daarmee een belangrijke rol bij de transitie naar een CO2-neutraal wagenpark en in het strategische initiatief voor elektrische voertuigen van Mercedes Benz AG. In 2021 begint de Duits-Chinese productie-joint venture Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) in Beijing met de productie van de EQA voor de Chinese markt.

De accusystemen voor de EQA worden geleverd door de Mercedes-Benz dochteronderneming Accumotive in de Duitse stad Kamenz. Ook de accufabriek in het Poolse Jawor wordt voorbereid op de productie van accusystemen voor de compacte Mercedes-EQ-modellen.