22
april
2015
|
02:00
Europe/Brussels

Clean Car of the Year 2015

Brussel. In het kader van de Clean Week organiseerde Circuit Zolder samen met zijn mediapartners VAB, AutoGids/Le Moniteur Automobile en Effective Media dit jaar voor de vijfde keer de verkiezing van de Clean Car of the Year. De verkiezing vond plaats in Zolder op 21 april. Elke constructeur werd uitgenodigd om deel te nemen met een of meerdere producten.  De participerende groene wagens werden onderverdeeld in drie categorieën : Clean City Car, Clean Road Car en Clean Performance Car. Voor deze editie 2015 werd voor het eerst de titel “Clean Car Brand of the Year” toegekend. De jury bestaat uit een panel academici en autojournalisten. De eersten oordelen over de ecologische prestaties van de wagens terwijl de journalisten de wagens onder meer evalueren op hun rijprestaties.

Clean City Car of the Year

De “Clean City Cars” hebben een maximale CO2-emissie van 100 g/km en mogen geen dieselmotor hebben. Mercedes-Benz vond dit de ideale categorie om de B-Klasse Electric Drive op in te schrijven. Deze eindigde verdienstelijk tweede, net achter de VW e-Golf (vooral budgetvriendelijker) maar voor de Renault Zoe, de Audi A1 1.0 TFSI en de Toyota Yaris Hybrid.

Clean Road Car of the Year

“Clean Road Cars” worden vooral voor langere trajecten ingezet. Het interieur van deze wagens moet minstens plek bieden aan vier inzittenden en de CO2-emissie moet beneden de 115 gram per km blijven. Hiervoor schreef Mercedes-Benz de C300 BlueTECHYBRID in, die meteen goed was voor de eerste gouden plak omwille van de schone dieselaandrijving. Andere kandidaten waren : de Toyota Grand Prius Hybrid en de Auris HSD, de Audi A3 e-tron en de Volvo S60 turbodiesel.

Clean Performance Car of the Year

Clean Performance Cars zijn krachtige topklasseberlines of rasechte sportwagens met een milieuvriendelijke aandrijving. De motor moet minstens 204 pk sterk zijn maar de vierwielers mogen slechts 130 gram CO2 per km uitstoten. Mercedes-Benz deed hier een gooi naar de titel met de S500 PLUG-IN HYBRID. Al vond de jury  het “een toplimousine die vandaag over de meest vooruitstrevende hybride aandrijflijn beschikt”, toch ging de eerste plaats naar de Tesla Model S, met enkele punten meer dan de S-Klasse. De andere mededingers waren de Volvo V60 plugin hybride en de BMW i8.

Clean Car Brand of the Year

Misschien wel het belangrijkste, en zeker het nieuwste, onderdeel van de verkiezing was dus die van de Clean Car Brand of the Year. Deze “hoofdprijs” werd door Mercedes-Benz gewonnen, ook al omwille van de diversiteit aan alternatieve aandrijvingen binnen het personenwagengamma, met name “full”-electrisch met de B-Klasse Electric Drive, op aardgas met de B-Klasse NGD en de E-Klasse NGD, diesel-hybride met o.a. de C300 BlueTEC HYBRID, benzine-hybride met de S400 HYBRID en benzine plug-in hybride met de S500 PLUG-IN HYBRID.

Verder werd de Nissan e-NV200 de Clean Van of the Year, voor de Mercedes-Benz Sprinter NGD, en de gespecialiseerd vakjury koos de Scania tot Clean Truck of the Year, een categorie waarvoor Mercedes-Benz zich dit jaar niet had ingeschreven.

De prijzen werden aan de merkverantwoordelijken overhandigd door Minister Muyters in het bijzijn van Voorzitter Jacques Heynen.

Contactpersoon:

Christophe Vloebergh, Press Relations Manager Mercedes-Benz Cars

Telefoonnummer: +32 (0)2 724 14 74, christophe.vloebergh@daimler.com

Voor meer informatie over Mercedes-Benz kunt u terecht op www.media.daimler.com en www.media.mercedes-benz.be