Brussel,
15
november
2018
|
13:43
Europe/Brussels

Daimler en Bosch: San José wordt pilotstad voor geautomatiseerde on-demand chauffeursservice

Samenvatting

San José, gelegen op de zuidelijke oever van San Francisco Bay in Silicon Valley, is de op twee na grootste stad in Californië en heeft meer dan 1 miljoen inwoners. Het wordt een pilotstad voor tests met een on-demand chauffeursservice (ride-hailing), die recent werd aangekondigd door Daimler en Bosch en die verregaand en volledig geautomatiseerd rijden (SAE Level 4/5) behelst. De drie partijen hebben een intentieverklaring getekend om deze service op te zetten en aan te bieden.

Met geautomatiseerde Mercedes-Benz S-Klasse modellen willen Daimler en Bosch de service gaan aanbieden aan een geselecteerde gebruikersgroep in het testgebied langs de verkeersader San Carlos Street/Stevens Creek Boulevard tussen het stadscentrum en West-San José. In dit metropoolgebied zal de bevolking de komende twee decennia met 40 procent gaan groeien, waarmee er grote uitdagingen ontstaan op verkeersgebied. Bovendien wil San José zichzelf voorbereiden op een toekomst met autonoom rijdende auto’s.

“Het pilotproject is een kans om te ontdekken hoe autonoom rijdende auto’s ons kunnen helpen om beter in te spelen op toekomstige mobiliteitsbehoeften”, aldus Sam Liccardo, burgemeester van San José. “Al vele jaren zetten we consequente stappen op het gebied van autonoom rijden. Met deze pilot krijgen we waardevolle inzichten om gebruikers van toekomstige mobiliteitsservices op de beste manier gebruik te laten maken van volledig geautomatiseerde voertuigen”, aldus dr. Michael Hafner, Vice President Drive Technologies & Automated Driving bij Daimler AG. “We moeten met nieuwe oplossingen komen op het gebied van stedelijke mobiliteit. Geautomatiseerd rijden helpt ons om met een totaalpakket te komen voor toekomstig stedelijk vervoer”, aldus dr. Stephan Hönle, Senior Vice President van de business unit Automated Driving bij Robert Bosch GmbH.

De on-demand chauffeursservice-app van Daimler Mobility Services laat zien hoe mobiliteitsservices, zoals carsharing (car2go), ride-hailing (mytaxi) en multimodale platforms (moovel) op intelligente wijze kunnen worden gekoppeld. De tests gaan informatie verschaffen over de wijze waarop volledig geautomatiseerde en bestuurderloze auto’s kunnen worden geïntegreerd in een multimodaal mobiliteitsnetwerk. Het doel is een naadloze digitale ervaring te bieden, waarin een geselecteerde gebruikersgroep de kans heeft een zelfrijdende auto, met aan boord een bestuurder die bij problemen kan ingrijpen, naar een oppiklocatie te laten komen en vervolgens automatisch naar de bestemming te rijden.

Geautomatiseerde voertuigen maken stedelijke mobiliteit aantrekkelijkerMet hun gezamenlijke ontwikkelingswerk op het gebied van volledig geautomatiseerd en bestuurderloos rijden (SAE-niveau 4/5) in stedelijke gebieden, streven Daimler en Bosch ernaar om de verkeersstroom in steden te verbeteren, voor meer veiligheid in het verkeer te zorgen en een belangrijke stap te zetten richting het verkeer van de toekomst. De technologie zal onder andere de aantrekkelijkheid van carsharing vergroten. Bovendien stelt het mensen in staat om de tijd die ze in de auto doorbrengen optimaal te benutten, doordat ze veilig onderweg zijn. Ook biedt de technologie nieuwe mogelijkheden voor mensen zonder rijbewijs.Medewerkers van Daimler en Bosch delen kantoorruimteDe medewerkers van Daimler en Bosch die betrokken zijn bij het ontwikkelingsproject, werken samen in teams in twee regio’s: in de omgeving van Stuttgart en in de VS, nabij Sunnyvale in Silicon Valley tussen San José en San Francisco. Doordat ze gehuisvest zijn in hetzelfde kantoor, kan er snel overleg plaatsvinden en verloopt de besluitvorming snel. Tegelijkertijd kunnen ze gebruikmaken van de knowhow van de collega’s bij de moederbedrijven.

Doel van de samenwerking tussen Daimler en Bosch is de gemeenschappelijke ontwikkeling van concepten en algoritmes voor een volledig geautomatiseerd en bestuurderloos rijsysteem (SAE-niveau 4/5). Het is de taak van Daimler het rijsysteem in de auto te integreren. Het concern verschaft de hiervoor benodigde ontwikkelingsvoertuigen, de testfaciliteiten en de testvoertuigen. Bosch is verantwoordelijk voor specifieke componenten als sensoren, actuatoren en regelunits. Bij de tests maken de partners gebruik van hun laboratoria en testcentra in Duitsland. Sinds Mercedes-Benz in 2014 een vergunning kreeg van het California Department of Motor Vehicles voor tests met autonoom rijdende voertuigen, test het merk met geautomatiseerde voertuigen in de omgeving van Sunnyvale (Californië). In 2016 kreeg het concern toestemming om vergelijkbaar testwerk uit te voeren rondom Stuttgart. Begin 2013 ging Bosch als eerste autotoeleverancier tests uitvoeren met geautomatiseerd rijden (SAE-niveau 3) op openbare wegen in Duitsland en de VS.

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op:https://media.mercedes-benz.be