Brussel,
02
december
2020
|
09:59
Europe/Brussels

Daimler reorganiseert innovatiecentrum Lab1886

Samenvatting
  • De belangrijkste onderdelen van Lab1886 worden overgenomen door RB-Capital GmbH, dat voor het grootste deel in handen is van GFT-oprichter Ulrich Dietz. Daimler krijgt een minderheidsbelang in het daaruit voortvloeiende innovatieplatform 1886Ventures. Het wereldwijd opererende softwarebedrijf GFT Technologies SE verkrijgt nog eens 10 procent van 1886Ventures.
  • Een aanzienlijk deel van het team van het voormalige Lab1886 GmbH in Berlijn verhuist naar Deloittes nieuw opgerichte divisie LAUNCH met Matin Ebrahimchel als CEO.

 

Daimler’s innovatiecentrum Lab1886 wordt omgezet in het open innovatieplatform 1886Ventures. Grote delen van de projectportefeuille en de spin-offs van Lab1886 (met algemeen directeur Susanne Hahn) worden verkocht aan de investeringsmaatschappij RB-Capital van Ulrich Dietz, oprichter en hoofdaandeelhouder van GFT. Als strategisch partner krijgt Daimler AG een minderheidsbelang van 10 procent in het hieruit voortvloeiende 1886Ventures. Ulrich Dietz neemt de meerderheid van 80 procent over via zijn bedrijf RB-Capital GmbH. Het internationale softwarebedrijf GFT Technologies SE krijgt nog eens 10 procent van de aandelen in handen. Het doel van het nieuwe bedrijf is de bestaande projecten van Lab1886 verder uit te bouwen en samen met nieuwe partners innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen op basis van toekomstige technologieën. De focus ligt op de gebieden geautomatiseerd rijden, connectiviteit, groene energie en digitale bedrijfsmodellen.“Ik ben blij dat ik samen met Daimler en GFT een uniek innovatieplatform voor toekomstige technologieën in de industriële sector kan creëren. Na dertien jaar pionierswerk in het autoconcern zal de knowhow van Lab1886 ons de best mogelijke ondersteunnig bieden bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Samen met de digitale kennis van GFT en onze ervaring met het opzetten van startups, hebben we 1886Ventures in een uitstekende positie gebracht. Het doel is om 1886Ventures met behulp van de veelbelovende portfolio van Lab1886 uit te bouwen tot een innovatieve en succesvolle technologieholding”, aldus Ulrich Dietz, managing partner van RB-Capital GmbH.

CEO van Lab1886 GmbH verhuist met kernteam naar Deloitte

Samen met CEO Matin Ebrahimchel verhuist een aanzienlijk deel van het team van de Berlijnse Daimler-dochteronderneming Lab1886 GmbH in het kader van een andere transactie naar Deloitte. Met het Digital Ventures-team van Deloitte - dat onder leiding staat van Andy Goldstein - gaat de nieuwe divisie opereren onder de naam LAUNCH en starten met Daimler als klant.

“Met zijn ‘Asset Based Venture Building Approach’ biedt LAUNCH de mogelijkheid om wereldwijd innovatieve ‘assets’ te ontwikkelen, vooral in economisch uitdagende tijden, en deze te implementeren in nieuwe samenwerkingen”, aldus Deloitte-partner Andy Goldstein. “Het doel is om nieuwe technologieën, innovaties en projecten in bedrijven in kaart te brengen die wij als onafhankelijke spin-off met nieuwe investeerders snel en effectief op de markt kunnen brengen. We zijn blij dat we Matin Ebrahimchel en zijn team hiervoor hebben weten te winnen.”

“In Lab1886 zijn technologieën, bedrijfsmodellen en startups met een groot potentieel ontstaan. Echter, bedrijfseigen innovatieprojecten met een focus op new business bereiken op zijn laatst in de commercialiseringsfase vaak de grenzen van de implementatie. We zijn blij dat we een optimale oplossing hebben gevonden voor ons Lab1886, dat een uitstekende uitgangsbasis vormt voor de verschillende teams om in de toekomst op een zeer efficiënte manier nieuw ontwikkelde innovatieactiviteiten te kunnen implementeren”, aldus Jörg Howe, Hoofd Global Communications bij Daimler AG.