Brussel,
11
april
2017
|
16:22
Europe/Brussels

Emissievrije leveringsvoertuigen voor koerierdienst

Strategisch partnerschap: Hermes bestelt 1.500 exemplaren van de Mercedes-Benz Sprinter en Vito met een elektrische aandrijving

Samenvatting
  • Strategisch partnerschap om de vloot van Hermes te elektriseren
  • 1.500 elektrische bestelwagens voor stadsleveringen van Mercedes-Benz Vans
  • Pilootproject start begin 2018 in Hamburg en Stuttgart
  • Focus op zuinigheid, functionaliteit en duurzaamheid
  • Aanzienlijke daling van emissies en geluidspeil
  • Connectiviteit en laadruimte: Mercedes-Benz Vans levert eveneenssysteemoplossingen
  • Voorlopig hoogtepunt in de succesvolle samenwerking die in 1972 werd opgestart

Stuttgart en Hamburg – Hermes en Mercedes-Benz Vans hebben een verregaand strategisch partnerschap ondertekend om het voertuigenpark van de koerierdienst te elektriseren. De ondernemingen zullen batterijaangedreven elektrische voertuigen inzetten in de normale activiteiten van de koerier, dankzij een pilootproject dat begin 2018 van start gaat in Stuttgart en Hamburg. De focus ligt daarbij op de zuinigheid, duurzaamheid en functionaliteit van deze voertuigen bij gebruik voor de laatste afstanden in de stad. Tegen eind 2020 wil Hermes Duitsland 1.500 exemplaren van de elektrisch aangedreven Mercedes-Benz Vito en Sprinter gebruiken in steden over heel Duitsland.

“De elektrische aandrijving is een cruciale technologie voor transport in de stad, zeker als het om commercieel gebruik gaat. De leveringen in de stad moeten efficiënter gebeuren en in bepaalde gevallen zelfs emissievrij. Vorig jaar hebben we aangekondigd dat Mercedes-Benz Vans opnieuw een elektrische bestelwagen in productie zou nemen. De vorige dateert alweer van 2011. We kunnen dan ook met trots aankondigen dat Hermes onze eerste klant wordt voor het voertuig in kwestie, en meteen een grote klant bovendien. Dit is een specifieke implementatie van onze plannen voor industriële oplossingen op maat van onze klanten. Hermes heeft nood aan middelgrote en grote bestelwagens met een elektrische aandrijving. We kunnen beide behoeften invullen met hoogwaardige, betrouwbare en veilige voertuigen die ook op het gebied van ergonomie voor de bestuurder hoge normen vestigen,” aldus Volker Mornhinweg, Hoofd van Mercedes-Benz Vans.

“Elektrische mobiliteit speelt een cruciale rol in onze langetermijnstrategie voor het klimaat en milieubescherming. Daarom hebben we bewust voor de weg van de duurzaamheid gekozen en vernieuwen we ons voertuigenpark. Het strategisch partnerschap met Mercedes-Benz is een nieuwe mijlpaal in dit proces. We zijn dan ook verheugd te kunnen rekenen op Mercedes-Benz, al sinds 1972 onze prestigieuze partner. Een belangrijk aspect voor de toekomst is de geleidelijke elektrisering van ons voertuigenpark in steden. Tegelijk zetten we de volledige overstap naar emissiearme Euro 6-voertuigen voort,” verklaarde Frank Rausch, CEO van Hermes Germany GmbH.

Meer zuinigheid en duurzaamheid, hogere servicekwaliteit

De partners hebben zichzelf als doel gesteld om de efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid bij de levering van pakjes te verbeteren. Die beslissing is deels te wijten aan de snelle groei van online retailing en de daaruit voortvloeiende uitdagingen voor koerier- en pakjesdiensten. Een andere doelstelling bestaat erin om ideeën te genereren en te implementeren die de servicekwaliteit voor de klanten verbeteren. Met de hulp van stille, lokaal emissievrije voertuigen willen Mercedes-Benz Vans en Hermes Duitsland een blijvende bijdrage leveren tot de optimalisering van stadsleveringen. Tegen 2025 wil Hermes leveringen in de centra van alle grote Duitse steden volledig emissievrij uitvoeren. Daartoe zal enkel elektriciteit uit volledig hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt om de batterijen van deze voertuigen op te laden. De elektriciteit zal worden gegenereerd met een volledig neutraal effect op het klimaat en beantwoordt dus aan het groene elektriciteitslabel ‘Grüner Strom’ van de milieuverenigingen.

Er wordt ook bijzondere aandacht besteed aan de technische haalbaarheid en economische efficiëntie van batterijaangedreven elektrische voertuigen in de koerier- en pakjessector. Er moeten nieuwe concepten worden ontwikkeld om elektrische bestelwagens, inclusief de vereiste laadinfrastructuur, te integreren in de bestaande operationele processen.

Connectiviteit, laadruimte en meer: systeemoplossingen voor meer efficiëntie

Nog een cruciale drijfveer achter de verbeterde efficiëntie is de ontwikkeling van systeemoplossingen in de voertuigen en daarbuiten, die perfect zijn aangepast aan de specifieke toepassingen. In het kader van het strategisch partnerschap met Hermes zal Mercedes-Benz Vans dan ook geconnecteerde diensten implementeren, om onder meer een geoptimaliseerde routeplanning te bieden die rekening houdt met de batterijtoestand en het resterend rijbereik van de bestelwagens. De bestelwagenbouwer zal ook intelligente laadoplossingen en innovatieve mobiliteitsdiensten integreren in het partnerschap. Voorbeelden daarvan zijn nieuwe formules voor leasing en huur op korte termijn voor contractuele partners van Hermes.

Met dit verder geïntensiveerde partnerschap met Mercedes-Benz Vans werkt Hermes Duitsland onverminderd verder aan zijn ambitieuze masterplan om de CO2- en roetsuitstoot in de sector systematisch te reduceren. Hermes Germany GmbH ziet het als zijn verantwoordelijkheid om zijn pioniersrol met betrekking tot maatschappelijk en ecologisch verantwoord transport verder uit te breiden. De klimaatstrategie van moederbedrijf Otto Group wil de wereldwijde CO2-emissies met ten minste de helft reduceren tegen 2020. Meer dan dertig individuele projecten in de ‘WE Do!’-campagne van Hermes dragen bij tot de realisatie van deze doelstelling.