24
november
2014
|
01:00
Europe/Brussels

Formule 1 2014

Brussel – Van meet af aan was het duidelijk dat het MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team dit jaar de vruchten zou plukken van de noeste arbeid van de voorbije jaren. Begin dit jaar onthulden Nico Rosberg en Lewis Hamilton de F1 W05, de eerste volledig nieuwe Silver Arrow sinds 1954. Deze nieuwe wagen, die vanaf een leeg blad papier werd ontworpen in het kader van een geïntegreerd project tussen de Mercedes-teams in Brackley en Brixworth, is een historische mijlpaal in de geschiedenis van Mercedes-Benz want het merk vierde dit jaar niet alleen 120 jaar autosport maar ook de 80e verjaardag van de Silver Arrows.

Een uitzonderlijk jaar voor de Formule 1 en Mercedes-Benz

De eerste resultaten van de F1 W05, met als hart de PU106A Hybrid Power Unit, lieten niet lang op zich wachten. Lewis Hamilton en Nico Rosberg hadden zich tijdens de korte winterstop voorbereid op de nieuwe uitdagingen voor dit jaar door nauw samen te werken met de respectievelijke ingenieursteams en door intensieve opleidingsprogramma's te volgen. En dat rendeerde meteen …

Op zaterdag 15 maart 2014 ging Lewis Hamilton, met startnummer 44, aan de haal met de eerste Pole Position van het seizoen, met name die van Adelaide in Australië. Nico Rosberg, met startnummer 6, mocht als derde de baan op, maar haalde wel de eerste overwinning van het seizoen binnen. En toen was er geen houden meer aan !

Enkele cijfers van de voorbije 19 GP’s van dit seizoen :

- 18 Pole Positions waren voor de F1 W05. Nico Rosberg kroonde zich tot de koning van de qualifyings met  11 Poles. Lewis Hamilton verzamelde de 7 andere stuks. Felipe Massa scoorde de enig resterende Pole Position in Oostenrijk, met een Williams … Mercedes.

- 13 keer verschenen beide collega’s als “1” en “2” op de startgrid.

-  16 overwinningen gingen naar het MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team. In totaal 11 zeges voor Lewis en 5 voor Nico. Wie die andere 3 races dan won ? Daniel Ricciardo met zijn Red Bull Racing-Renault.

- 11 keer verschenen Nico amp; Lewis als “1” en “2” op het podium.

Niets dan records gebroken dus, met als resultaat 2 kersen op de taart :

- Op 12 oktober 2014, drie GP’s voor het einde van het seizoen, pakte het MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team de constructeurstitel op het circuit van Sochi (Rusland) met 565 punten. Ze zullen het seizoen 2014 uiteindelijk eindigen met 701 punten.

- Op 23 november 2014, op de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi, pakte Lewis Hamilton de rijderstitel. De spanning werd er zo lang ingehouden omwille van de nieuwe regel van de FIA die zegt dat de laatste race van het seizoen 50 punten opbrengt voor de winnaar i.p.v. “maar” 25.

Epiloog van de Grand Cru 2014

Zo haalt Lewis Hamilton op zijn 29e zijn tweede wereldtitel binnen in de Formule 1 en dit in zijn tweede seizoen bij het MERCEDES AMG PETRONAS Formula One Team. Zijn eerste wereldtitel dateerde reeds van 2008, in een McLaren … Mercedes. Zal hij nog eens 6 jaar moeten wachten op een nieuwe bekroning ? We vermoeden van niet.

Nico Rosberg, ook 29 jaar jong, was een meer dan terechte tweede in de strijd om de rijderstitel. Hij was zeer constant en heeft dus tot de laatste race meegedongen voor de wereldtitel. Mocht Nico hem volgend jaar pakken, dan zou dat zijn eerste wereldtitel zijn. Zijn vader, Keke Rosberg, deed het hem al voor in 1982.

De spankracht tussen beide heren was dit seizoen bij wijlen om duimen en vingers van af te likken … Nu nog wat meer spankracht tussen de teams voor 2015 ?

Perscontact:

Christophe VloeberghManager Press Relations Mercedes-Benz Cars+32 2 724 14 74