Brussel,
07
september
2017
|
15:05
Europe/Brussels

Innovatieve ‘on-demand shared-ride’ service gelanceerd in Europa: Mercedes-Benz Vans start joint venture met Amerikaanse start-up Via

Samenvatting

Mercedes-Benz Vans treedt toe tot het segment van gedeelde ritten. Daartoe gaat de bestelwagenafdeling van Mercedes-Benz een joint venture aan met de Amerikaanse start-up Via. Daimler Mobility Services werkt eveneens mee als strategische investeerder in Via. De bijbehorende contracten werden op 4 september ondertekend in Stuttgart.

Mercedes-Benz Vans treedt toe tot het segment van gedeelde ritten. Daartoe gaat de bestelwagenafdeling van Mercedes-Benz een joint venture aan met de Amerikaanse start-up Via. Daimler Mobility Services werkt eveneens mee als strategische investeerder in Via. De bijbehorende contracten werden op 4 september ondertekend in Stuttgart. In tegenstelling tot andere ondernemingen in de sector van gedeelde ritten heeft Via zich toegelegd op de ontwikkeling van een volledig nieuwe, schaalbare oplossing voor gedeelde ritten op verzoek. Het intelligente algoritme van Via ondersteunt slim openbaar vervoer om een dynamisch, grootschalig transitsysteem te creëren dat het verkeersvolume in steden beperkt. De fusie van Via-technologie met technologie van Mercedes-Benz Vans creëert de perfecte oplossing voor het efficiënt, betaalbaar en duurzaam delen van voertuigen. In het kader van dit partnerschap investeert Mercedes-Benz Vans 50 miljoen Amerikaanse dollar in de nieuwe joint venture. Volker Mornhinweg zal Daimler Mobility Services vertegenwoordigen in de raad van bestuur.

Via, waarvan het hoofdkantoor in New York is gevestigd, biedt met zijn succesvolle ‘shared ride'-service meer dan 1 miljoen ritten per maand aan in New York, Chicago en Washington D.C. En zijn revolutionaire technologie wordt onder licentie gebruikt door partners overal ter wereld.

Gedeelde ritten met bestelwagens voor een efficiënter transport in de stad

Samen willen Mercedes-Benz Vans en Via de gedeelde ritten ook in Europa introduceren. De revolutionaire technologie van Via verandert de manier waarop mensen zich verplaatsen in de stad. Met de intelligente gedeelde ritten van Via worden passagiers die in dezelfde richting rijden samen gezet in een bestelwagen, waardoor de voertuigen beter worden benut en de binnenstad minder verkeer te verwerken krijgt. Londen wordt de eerste stad waar de nieuwe joint venture nog dit jaar wordt geïntroduceerd. Andere Europese metropolen zullen weldra volgen.

Verregaande samenwerking vormt belangrijke stap naar implementatie van toekomstige adVANce-strategie

“On-demand ride-sharing biedt tal van nieuwe manieren om het stadsverkeer efficiënter en duurzamer te laten verlopen op basis van de behoeften, zeker wanneer hiervoor ruime, veilige en comfortabele bestelwagens worden ingezet,” aldus Volker Mornhinweg, hoofd van Mercedes-Benz Vans. “Via is een van de meest succesvolle leveranciers in de groeiende sector van voertuigdelen terwijl Mercedes-Benz Vans de perfecte voertuigen heeft, die voortdurend worden geoptimaliseerd voor deze taak. Door onze samenwerking met Via verder uit te diepen, zetten we de volgende logische stap in de context van onze toekomststrategie en breiden we ons gamma nieuwe mobiliteitsdiensten verder uit.” Die samenwerking is opnieuw een mijlpaal in de adVANce-strategie van Mercedes-Benz Vans, die zich toelegt op de transformatie van een voertuigconstructeur tot een leverancier van complete bestelwagenoplossingen.

De investering kadert in Daimlers strategie op het gebied van baanbrekende innovaties en digitalisering, met name voor de facetten connectiviteit (Connected), autonoom rijden (Autonomous), flexibel gebruik (Shared & Services) en elektrische aandrijfsystemen (Electric).

“Met onze mobiliteitsdiensten zoals car2go, mytaxi en moovel bereiken we vandaag al meer dan 15 miljoen klanten over de hele wereld. Als een van de toonaangevende leveranciers van digitale mobiliteitsdiensten is onze investering in Via een logische stap om onze portefeuille uit te breiden volgens de behoeften van onze klanten,” zegt Klaus Entenmann, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler Financial Services AG. “We breiden onze digitale mobiliteitsdiensten dus verder uit. We hebben de financiële resources die nodig zijn om deze groei te realiseren.”

“We zijn verheugd de Daimler-groep tot onze investeerders en strategische partners te mogen rekenen. Door de technologie van Via te combineren met het uitzonderlijke design en de hoogstaande technologie van Mercedes-Benz Vans hebben we de perfecte middelen om onze visie op een efficiënte, betaalbare, duurzame en comfortabele gedeelde mobiliteit overal te implementeren,” verduidelijkt Daniel Ramot, medeoprichter en CEO van Via.

“Na twintig miljoen ritten weten we bij Via dat de beste klantenervaring enkel mogelijk is met het juiste voertuig. We kijken er dan ook naar uit om het succesvolle partnerschap dat we sinds 2015 hebben met Daimler, verder uit te bouwen om het optimale voertuig te ontwikkelen voor de mobiliteit van de toekomst,” aldus Oren Shoval, CTO en medeoprichter van Via.

De visie van Via: Dynamische routes, virtuele bushaltes

Via geeft openbaar vervoer een nieuwe dimensie, van een gereguleerd systeem met vaste routes en dienstregelingen tot een volledig dynamisch, on-demand netwerk dat een innovatieve aanvulling vormt op de bestaande vervoersnetwerken. Passagiers vragen ritten aan via een mobiele app en het gesofistikeerde algoritme van Via zoekt automatisch het voertuig dat het meest is afgestemd op de route van de passagier. Dat resulteert in snelle en efficiënte gedeelde ritten, zonder omwegen die de passagiers te ver omleiden.

Nieuwe joint venture zal het on-demand delen van voertuigen in Europa verspreiden

Mercedes-Benz Vans en Via werken al sinds 2015 met succes samen. De joint venture tussen Mercedes-Benz Vans en Via creëert een nieuwe entiteit met hoofdkantoor in Amsterdam. De gemeenschappelijke doelstelling bestaat erin om het on-demand delen van voertuigen in Europa te verspreiden. De joint venture zal niet alleen zijn eigen service lanceren in Europese steden maar zal de technologie van Via, het On-Demand Shuttle Operating System, ook onder licentie laten gebruiken door derden, zoals leveranciers van vervoersdiensten en lokale openbare vervoersoperatoren. Door bestelwagens een dynamische route te laten rijden tussen duizenden virtuele bushaltes over de hele stad, helpt deze innovatieve benadering van openbaar vervoer het verkeersvolume in steden te beperken zonder dat hiervoor dure nieuwe infrastructuren moeten worden gebouwd.

Strategisch langetermijnpartnerschap om het mobiliteitsconcept verder te ontwikkelen

Mercedes-Benz Vans en Via zullen in de toekomst samenwerken om de intelligente mobiliteit verder te ontwikkelen en het design van Mercedes-Benz Vans voertuigen te optimaliseren voor gedeeld gebruik. De joint venture zal hiervoor voornamelijk de Vito Tourer (tot negen plaatsen) en de V-Klasse (tot acht plaatsen) inzetten en deze modellen voortdurend verder afstemmen op dit gebruik. De focus van het strategische langetermijnpartnerschap ligt niet alleen op de ontwikkeling van geavanceerde software en sensoren maar ook op het gebruik van lokaal emissievrije, elektrisch aangedreven Mercedes-Benz Vito-modellen en autonoom rijden.