Brussel,
29
oktober
2020
|
09:02
Europe/Brussels

Mercedes-Benz AG en Aston Martin breiden technologische samenwerking en eigendomsovereenkomst verder uit

Samenvatting
  • Mercedes-Benz AG en Aston Martin Lagonda verbreden en versterken huidig technologiepartnership
  • Strategic Cooperation Agreement ondertekend die Aston Martin toegang biedt tot nieuwe technologieën en onderdelen van Mercedes-Benz
  • Toegang tot nieuwe technologieën en componenten in ruil voor nieuwe aandelen in Aston Martin; levering van deze nieuwe technologieën en onderdelen op basis van gezamenlijke commerciële voorwaarden
  • Uitgifte nieuwe aandelen in diverse fasen gedurende de komende 3 jaar, waarmee het belang van Mercedes-Benz AG in Aston Martin oploopt tot maximaal 20,0%

Mercedes-Benz AG en Aston Martin Lagonda Global Holdings plc (‘Aston Martin’) hebben een nieuwe strategische technologiesamenwerking en een verder uitgebreid partnership aangekondigd. Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst biedt Mercedes-Benz AG Aston Martin toegang tot geavanceerde technologieën van Mercedes-Benz, waaronder de volgende generatie hybride en elektrische aandrijflijnen plus andere onderdelen en systemen.

In ruil voor deze beschikbare technologieën ontvangt de Duitse onderneming nieuwe aandelen in Aston Martin, die de komende drie jaar in verschillende fasen worden uitgegeven, tot een totale waarde van GBP 286 miljoen. Momenteel heeft Mercedes-Benz AG een belang van 2,6% in Aston Martin. Met de nieuwe aandelen die worden uitgegeven wordt dat belang van Mercedes-Benz AG verder uitgebreid tot maximaal 20,0%. Mercedes-Benz AG is niet voornemens om zijn belang in Aston Martin verder dan dat te vergroten.

“Er is momenteel al sprake van een succesvolle technologische samenwerking met Aston Martin waar beide ondernemingen de vruchten van plukken,” verklaart Wolf-Dieter Kurz, hoofd Product Strategie bij Mercedes-Benz Cars. Met dit nieuwe, uitgebreidere partnership kunnen we Aston Martin toegang bieden tot nieuwe, geavanceerde technologieën en onderdelen, waaronder de nieuwe generatie hybride en elektrische aandrijfsystemen. De levering van deze technologieën zal geschieden op basis van gezamenlijke commerciële voorwaarden. Wij kijken er naar uit om met Aston Martin te blijven samenwerken en wensen de onderneming heel veel succes in haar volgende groeifase.”

Achtergrond

In 2013 gingen Mercedes-Benz AG en Aston Martin een strategische samenwerking aan voor de levering van AMG V8-motoren en de levering van onderdelen voor het E/E (elektrische) platform. Ter compensatie ontving Mercedes-Benz AG een aandelenbelang van 5% in Aston Martin. Als gevolg van Aston Martin’s IPO in 2018 en diverse aanvullende financieringsronden heeft Mercedes-Benz AG nu een aandelenpakket van 2,6%.

Belangrijkste elementen van de nieuwe overeenkomst

In 2020 werden onderhandelingen over de uitbreiding van de huidige samenwerking opgestart. Als een eerste stap verlangde Aston Martin toegang tot specifieke motoren en aandrijflijnen, evenals aandrijflijnsoftware, het E/E platform en diverse andere componenten. Mercedes-Benz AG ging akkoord met het leveren van deze technologieën aan Aston Martin, in ruil voor extra nieuwe aandelen Aston Martin, die aan Mercedes-Benz AG worden verstrekt via een Contribution in Kind (“CiK”). De overeenkomst vergt geen financiële compensatie door Mercedes-Benz AG. De levering van de systemen en onderdelen geschiedt op gezamenlijk te bepalen voorwaarden.

Een totale CiK-waarde van GBP 286 miljoen is noodzakelijk om tot het gezamenlijk bepaalde belang van 20,0% in Aston Martin te komen. Mercedes-Benz AG is niet voornemens om zijn belang verder dan dit uit te breiden. De nieuwe aandelen worden tot 2023 in verschillende tranches verstrekt aan Mercedes-Benz AG, gekoppeld aan de vrijgave van diverse technologiepakketten.

De belangrijkste voorwaarden en condities voor het eerste technologiepakket en de eerste aandelentranche zijn al bepaald. De waarde van de Tranche 1 technologie bedraagt GBP 140 miljoen. De aandelen die in lijn met de Tranche 1 technologie aan Mercedes-Benz AG worden verstrekt, vergroten het belang van Mercedes-Benz AG tot 11,8%. Voor de volgende tranches moeten de partijen de omvang van de technologie die aan Aston Martin wordt verstrekt bepalen, evenals de respectievelijke waarde (‘entry fees’) en de stuksprijzen van componenten en systemen.

De geplande voortzetting en versterking van de samenwerking met Aston Martin resulteert voor Mercedes-Benz AG in de aanvullende verkoop van componenten en systemen, evenals het potentiële voordeel van een eventuele waardestijging van het grotere belang in Aston Martin.

Aanvullende informatie wordt beschikbaar op https://media.mercedes-benz.com/mbsu.