Brussels,
22
september
2023
|
14:11
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Certified: State of Health nieuwe kilometerstand voor volledig elektrische tweedehandsvoertuigen

Samenvatting

Brussel. De mobiliteit van de toekomst is elektrisch en dat betekent dat ook steeds meer geëlektrificeerde voertuigen hun weg naar de tweedehandsmarkt vinden. Een nieuw kwaliteits- en referentiecriterium doet daarbij zijn intrede: de State of Health (SoH) van BEV’s of Batterij-Elektrische Voertuigen. De gezondheid van de accu is vele malen belangrijker dan de gekende en relevante kilometerstand bij auto’s of bestelwagens met de klassieke verbrandingsmotor. Want hoe beter de State of Health ongeacht de kilometerstand, hoe langer het tweede leven van een elektrisch voertuig. Mercedes-Benz Certified, gespecialiseerd in tweedehandsvoertuigen, schuift SoH dan ook voortaan als standaard referentiecriterium naar voor.

In 2019 stelde Mercedes-Benz met de EQC haar eerste volledig batterij-elektrisch voertuig voor. De Electric Only strategy maakt dat de accuportfolio van het merk met de ster inmiddels stevig is uitgebouwd. EQC heeft het gezelschap gekregen van EQA, EQB, EQE Berline en SUV, EQS Berline en SUV, EQT en EQV en de bestelwagens e-Vito, e-Sprinter en e-Citan. Stilaan maar zeker breekt een tweede leven voor deze accuvoertuigen aan. De xEV-registraties van Mercedes-Benz Certified op de tweedehandsmarkt met Used Cars tot zes jaar kende in België de afgelopen drie jaar een groei van 3.9% in 2021 tot 13.4% in de eerste zes maanden van 2023. Het aandeel personenwagen BEV’s is daarin gestegen van 0.2% in 2021 naar 1.4% in de eerste jaarhelft van 2023. Deze stijgende trend zet zich verder door en volgt daarmee de nieuwverkoop van x-EV’s – in de eerste zes maanden van 2023 goed voor 68.5% van de Mercedes-Benz Cars registraties waarvan 23.06% op het conto van EQ-modellen.

Mercedes-Benz Certified is het gecertifieerde label van het merk met de ster dat zich specifiek toelegt op de verkoop van tweedehandswagens; gebruikte ICE’s en BEV’s. Het label staat garant voor een hoogwaardige serviceverstrekking waarbij alle aangeboden voertuigen op meer dan honderd punten worden geëvalueerd alvorens aan de consument aan te bieden.

“De gemiddeld vierjarige cyclus van een nieuwe elektrische auto en bestelwagen, die doorstroomt naar de tweedehandsmarkt, is een tendens die zich in 2023 voor het eerst zeer duidelijk aandient”, vertelt Steve Vanslype, Manager Fleet Corporate Sales & Used Car. “Ondertussen bestaat 15% van ons aanbod uit een elektrische portfolio waarin alle batterij-aangedreven voertuigen van Mercedes-Benz vertegenwoordigd zijn.”

Het groeiende aanbod van BEV’s heeft Mercedes-Benz Certified er toe aangezet om een specifiek elektrische aanpak te ontwikkelen.  

“De batterijen van Mercedes-Benz BEV’s zijn ontworpen voor gebruik gedurende de gehele levensduur van het voertuig”, zegt Steve Vanslype. Het is net de batterijcapaciteit of State of Health die cruciaal is voor BEV’s op de tweedehandsmarkt. Hoe hoger de SoH, hoe gezonder de toestand van de wagen en dus hoe meer garantie op een langer gebruik en plezier van het voertuig waarbij de klant ook met zijn gebruikte BEV van een gunstige fiscaliteit geniet. Daarmee kunnen we stellen dat voor volledig elektrisch aangedreven voertuigen de State of Health de nieuwe kilometerstand is.”

SoH: State of Health van de batterij

Concreet betekent dit dat voor elk op Mercedes-Benz Certified aangeboden BEV de SoH wordt gecommuniceerd naast de standaard parameters. De batterij is het kloppend hart van het voertuig en de batterijcapaciteit bepaalt dan ook in grote mate de algemene staat van een BEV bij wederverkoop. Deze capaciteit wordt beïnvloed door twee factoren; rijstijl en laadprofiel. 
Een sportief rijgedrag met tal van grote acceleraties zet de accu onder druk en zorgt voor batterijstress, veel meer dan bij een eco-geïnspireerde rijstijl. Die laatste kan er toe bijdragen tot de levensduur van een batterij tot 30% kan worden verlengd. Ook het laadprofiel heeft een impact. De batterij telkens laten leeglopen om ze vervolgens tot 100% te laden is een uitdaging voor elke batterij. Tel daar nog overwegend snelladen (200kW en meer) bij en het proces van batterijslijtage wordt in de hand gewerkt. Om het laadprofiel te optimaliseren en dus de stress op de batterij zo beperkt mogelijk te houden, kan men dankzij de laadinstellingen in het MBUX systeem de maximale State of Charge aanpassen aan de dagelijkse noden en dus niet noodzakelijk telkens tot 100% laden. Daarmee worden verhoogde laadtijden en -kosten vermeden en kan de batterij in de meest gunstige omstandigheden worden geladen en gebruikt.

Dubbele garantie: voertuig én batterij

De batterijen van Mercedes-Benz zijn speciaal ontwikkeld voor automobieltoepassingen en zijn geoptimaliseerd voor gebruik als tractie- en aandrijfondersteuningsaccu's. Ongeacht het rijgedrag en het laadprofiel worden ze gekenmerkt door een lange levensduur en hoge energie- of vermogensdichtheid. De intelligente software zorgt er immers voor dat de gebruikte lithium-ion batterijen op hun optimale temperatuur werken en prestatielimieten.

Net daarom biedt Mercedes-Benz Certified voor elke gebruikte BEV een dubbele garantie. De standaard 24 maanden waarborg op het voertuig wordt aangevuld met een specifieke garantie op de batterij. Deze is modelafhankelijk en kent een looptijd van 10jaar of 250.000 km voor EQE en EQS modelvarianten en van 8jaar of 160.000 kilometer voor de andere elektrische modellen van Mercedes-Benz. Dankzij deze dubbele garantie heeft een Mercedes-Benz met EQ-technologie dus uitzicht op een lang gebruik al dan niet met meerdere levens. Ook op vlak van financiering zijn er diverse mogelijkheden voor de professionele en particuliere Used Car geïnteresseerde om de aankoop van een tweedehands elektrisch voertuig te faciliteren.

One-stop shopping Wallbox en groene stroom garantie met Mercedes me charge

Met het oog op het faciliteren van elektrische mobiliteit biedt Mercedes-Benz voor haar nieuwe en gebruikte wagens een Wallbox oplossing aan. Want wie elektrisch wil rijden, wil vaak ook graag een in-house laadoplossing. Dankzij de samenwerking met Eneco wordt de klant een one-stop-shopping oplossing aangeboden waarbij specialisten van de energie-aanbieder de klant met advies en met oplossingen bij staan om thuisladen via een wallbox mogelijk te maken. Wie laden zegt, zegt bovendien groen laden. Op het pad naar een CO2-neutrale mobiliteit, maakt groene stroom het verschil. Dankzij Mercedes me Charge is groene stroom gegarandeerd, net zoals de toegang tot een van de grootste Europese laadnetwerken.

Contact:

Bastien Van den Moortel, +32 479 51 52 16, bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op:

https://media.mercedes-benz.be

https://media.daimler.com