Brussel,
10
december
2020
|
18:28
Europe/Brussels

Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ tekenen samenwerkingsovereenkomst voor levering van stationaire energieopslagsystemen voor waterkrachtcentrales

Samenvatting
  • Samenwerking tussen Mercedes-Benz Energy GmbH en de internationale technologiegroep ANDRITZ op het gebied van hybride energieoplossingen
  • Koppeling van waterkrachtcentrales met lithium-ion-energieopslagsystemen voor auto’s compenseert de vluchtige elektrische impact van het netwerk op de units en verhoogt de flexibiliteit van waterkrachtcentrales

Innovatieve energieopslagoplossingen leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie

Mercedes-Benz Energy GmbH, dochteronderneming van Mercedes-Benz AG en internationaal leverancier van energieopslagsystemen voor auto’s, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de internationale technologiegroep ANDRITZ, een wereldwijd toonaangevende leverancier van elektromechanische apparatuur en diensten voor waterkrachtcentrales. De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op het leveren van moderne hybride energieoplossingen voor de waterkrachtmarkt op basis van stationaire energieopslagsystemen.

De hybride energieoplossing van Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ combineert een waterkrachtcentrale met een stationaire energieopslagunit, gebaseerd op de automotive lithium-ion-accusystemen voor auto’s van Mercedes-Benz. In vergelijking met een conventionele waterkrachttoepassing kan hiermee het werkbereik van de units, afhankelijk van de grootte van de accu, worden vergroot. De opgeslagen energie, die zeer snel beschikbaar komt, biedt nieuwe mogelijkheden voor eigenaren en exploitanten van energiecentrales om de vluchtige elektrische impact van het netwerk op de units te compenseren. Dit kan de levensduur van mechanische componenten verlengen. Bovendien opent de hybride oplossing nieuwe benaderingen voor het leveren van netwerkdiensten zoals black-start-ondersteuning en virtuele inertie. Zelfs met veranderende waterregelgevingen en toekomstige wettelijke vereisten garandeert deze oplossing maximale operationele flexibiliteit van waterkrachtcentrales.

Gordon Gassmann, CEO van Mercedes-Benz Energy GmbH: “Een hechte samenwerking van de energie- en auto-industrie is essentieel op weg naar CO2-neutraliteit. Met zijn innovatieve energieopslagoplossingen vormt Mercedes-Benz Energy GmbH de brug tussen deze twee sectoren. Het intelligente gebruik van accusystemen voor auto’s is een ecologisch belangrijke benadering - niet in de laatste plaats met het oog op het efficiënte gebruik van hulpbronnen. De overeenkomst met ANDRITZ biedt een groot potentieel voor onze energieopslag en we kijken uit naar de samenwerking.”

De accu-oplossing kan worden toegepast op alle soorten waterkrachtcentrales (lage opvoerhoogte, rivierstroom, hoge opvoerhoogte), ongeacht het type turbine. Het dekt accucapaciteiten van 200 kWh tot 10 MWH en kan zowel in nieuwe systemen als achteraf in bestaande systemen worden ingebouwd.

Dr. Martin Zimmermann, Hoofd Global Service & Parts bij Mercedes-Benz Cars: “De accu is een van de meest waardevolle componenten in een auto. Bij het doorrekenen van de economische voordelen van lokaal emissievrij rijden is het dus ook belangrijk om de accu zo lang mogelijk in omloop te houden. We zijn afhankelijk van concepten die hoogwaardige terugwinning van waardevolle componenten en materialen mogelijk maken, zoals hergebruik, revisie en recycling. Mercedes-Benz en zijn 100% dochteronderneming Mercedes-Benz Energy hebben zich met name gericht op het hergebruik in de vorm van stationaire energieopslagsystemen. Dit omdat de levenscyclus van een plug-in of elektrische voertuigaccu niet hoeft te eindigen wanneer de levensduur van de auto is verstreken. Ze kunnen worden gebruikt voor stationaire accuopslagsystemen.”

De verschuiving op de wereldwijde energiemarkt - van het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen naar een koolstofvrije, hernieuwbare toekomst - brengt veel structurele veranderingen met zich mee. De beste manier om hiermee om te gaan, is door de beste eigenschappen van alle betrokken systemen te combineren - een hybride oplossing. Hybride energieoplossingen worden gedefinieerd als een combinatie van van een of meer technologieën voor energieopwekking en moeten ten minste één hernieuwbare energiebron en een energieopslagsysteem omvatten. Ze bieden de hoogste betrouwbaarheid en garanderen de veiligheid van de energievoorziening.

De samenwerking tussen Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ combineert jarenlang succes en toonaangevende knowhow op het gebied van waterkracht en innovatieve accutechnologie, waardoor nieuwe kansen worden gecreëerd voor de waterkrachtmarkt.