Brussels,
13
november
2023
|
09:56
Europe/Brussels

Mercedes-Benz versterkt zijn digitale ecosysteem met opensourcesoftware

Samenvatting

·      Mercedes-Benz intensiveert werkzaamheden met Free and Open Source Software (FOSS)

·      Het doel: met FOSS het digitale ecosysteem verder uitbreiden

·      Mercedes-Benz is actief betrokken bij de opensourcecommunity en organiseert een conventie

Mercedes-Benz zet vaart achter de digitale transformatie. Met de slogan ‘Enterprise Transformation – 100% Digital’ wil het concern zich profileren als toonaangevende autofabrikant op het gebied van digitalisering. Het gebruik van Free and Open Source Software (FOSS) speelt al enige tijd een beslissende rol bij de ontwikkeling van voertuigen en geïntegreerde software, maar ook op veel andere gebieden binnen de onderneming. FOSS zit in de voertuigen, in mobiele apps en in de software die binnen de onderneming wordt gebruikt. Mercedes-Benz past opensourcetechnologieën toe om innovatie te versnellen, de efficiëntie van softwareontwikkeling te verhogen en het gebruik van bestaande componenten te bevorderen.

“Veel mensen zien FOSS als een middel om kosten te besparen. Ik geloof dat het vooral toptalent aantrekt en

innovatie versnelt.

Jan Brecht, Chief Information Officer (CIO) bij Mercedes-Benz Group AG

Mercedes-Benz FOSS-manifest begeleidt culturele verandering

Mercedes-Benz moedigt zijn ontwikkelaars niet alleen aan om FOSS te gebruiken, maar ook om mee te werken aan bestaande opensourceprojecten en om nieuwe eigen projecten te publiceren. Begin 2021 heeft de onderneming met het Mercedes-Benz FOSS-manifest interne richtlijnen opgesteld en tegelijkertijd de mogelijkheid gecreëerd om zich open te stellen voor de wereldwijde FOSS-community. De fabrikant wil zijn betrokkenheid bij de opensourcecommunity verder uitbreiden. Mercedes-Benz past daarnaast ook inner source toe, waarbij de opensourcemethoden en -technieken intern worden ingezet om mondiale samenwerking en samenwerkend leren te bevorderen. Het concern stimuleert het bewustzijn voor open en inner source, bijvoorbeeld door middel van organisatorische rollen, online training en een interne lezingenreeks over kennisuitwisseling. Meer dan 10.000 actieve gebruikers werken bij Mercedes-Benz op de samenwerkingsplatforms. Door het dagelijkse gebruik van FOSS stimuleert de onderneming de ontwikkeling van het digitale ecosysteem.

Mercedes-Benz is actief betrokken bij de FOSS-community

Mercedes-Benz ondersteunt de FOSS-community enerzijds door sponsoring en anderzijds door lidmaatschappen van belangrijke FOSS-organisaties. De onderneming onderstreept bovendien het belang van de opensourcecommunity met de organisatie van de Mercedes-Benz FOSS-conventie, die begin november werd gehouden in het Mercedes-Benz Museum. Dit platform bevordert de uitwisseling van FOSS-experts binnen Mercedes-Benz en opensourcefans, ontwikkelaars en communityleden van over de hele wereld.

”De Mercedes-Benz FOSS-convention maakt deel uit van onze bijdrage aan de opensourcecommunity. Het is dé gelegenheid voor kennis- en ervaringsuitwisseling, netwerken en creativiteit. Een belangrijke stap op weg naar een softwaregedreven onderneming.”

Magnus Östberg, Chief Software Officer bij Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz neemt bovendien actief deel aan opensourceconferenties met lezingen en workshops en is al geprezen voor zijn inzet en positieve invloed op de FOSS-community. Zo ontving de onderneming onlangs nog de Open Source Program Office (OSPO) Leadership Award tijdens de GitHub Universe-conferentie in San Francisco. Mercedes-Benz Tech Innovation GmbH, een 100% dochteronderneming van Mercedes-Benz AG, ontving recentelijk de Top End User Award 2023 van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

Contact info:

Bastien Van den Moortel, +32 (0)479 51 52 16,  Bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Press info BeLux:

https://media.mercedes-benz.be

Brochures & prijslijsten:

https://www.mercedes-benz.be/nl_BE/passengercars/buy/pricelist-brochures.html

Mercedes-Benz Group Media (Global)

https://group-media.mercedes-benz.com

Mercedes MeMedia

https://media.mercedes-benz.com/

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes-Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.