Brussel,
28
januari
2021
|
15:15
Europe/Brussels

Over-the-air: updates worden upgrades bij Mercedes-Benz

Samenvatting

Mercedes-Benz breidt de mogelijkheid verder uit om programma’s en systemen in de auto via OTA (over-the-air) te updaten. Wat begon met de modellen van Mercedes-Benz in de VS in 2013, is tegenwoordig de standaard voor het infotainmentsysteem MBUX. Inmiddels zijn er zo’n 12 miljoen over-the-air updates uitgevoerd. MBUX-gebruikers over de hele wereld kunnen in de Mercedes me Store extra services boeken en nieuwe functies toevoegen. Met over-the-air updates biedt de auto volledig nieuwe functies: updates worden upgrades.

Het updaten van kaarten die in het navigatiesysteem van de auto zijn opgeslagen, begon in 2016 met de E-Klasse. Waar voorheen een datamedium zoals een dvd of een werkplaatsbezoek nodig was, vinden updates nu automatisch om de drie maanden over-the-air plaats, ervan uitgaande dat de klant deze service heeft geactiveerd in de Mercedes me-portal.

“Over-the-air updates zijn niet nieuw voor ons. Dankzij onze jarenlange ervaring en vele succesvolle OTA-campagnes door de jaren heen, hebben onze klanten altijd de nieuwste software in de auto. Niet alleen software-updates kunnen we over-the-air aanbieden, maar ook compleet nieuwe functies voor inbouw achteraf. OTA maakt de auto in de loop van de tijd steeds efficiënter voor klanten”, aldus Georges Massing, Head of Digital Vehicle & Mobility bij Mercedes-Benz AG.

Hoe werkt over-the-air concreet? Zodra er een nieuwe update van Mercedes-Benz beschikbaar is, verschijnt er een melding op het centrale display en wordt de update gedownload en op de achtergrond geïnstalleerd. Belangrijk: de gebruiker dient expliciet akkoord te gaan met de activering van de software. Op deze manier is de software van de auto altijd up-to-date. Voor het verzenden van de gegevens vertrouwt Mercedes-Benz op mobiele radiotechnologie en de ingebouwde communicatiemodule – dit is de veiligste manier.

Een andere mogelijkheid die het systeem biedt om de gebruikerservaring te actualiseren en verbeteren, is het boeken van nieuwe functies in de Mercedes me Store: smartphone-integratie zoals CarPlay of Android Auto, In-Car Office of DAB+ digitale radio zijn daar beschikbaar. Services waarvan het abonnement is verlopen, kunnen snel en eenvoudig online worden verlengd via de Mercedes me Store.

Voor sommige functies en services is echter niet eens een update in de auto nodig. De reden hiervoor is dat MBUX een hybride systeem is dat zowel gebruikmaakt van gegevens en software die in de auto zijn opgeslagen als van informatie die uit de cloud afkomstig is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de spraakassistent “Hey Mercedes”. Het systeem leert voortdurend nieuwe woorden en zinnen door uitwisseling met de cloud. Vragen als “Waar is de dichtstbijzijnde pizzeria?” of “Hoe deed het nationale voetbalteam het vandaag?” worden beantwoord op basis van de meest recente informatie in de cloud.

Bovendien wordt continu de meest actuele verkeers- en weersinformatie naar de auto gestuurd, inclusief relevante gegevens zoals de sneeuwhoogte in skigebieden.

Momenteel ontvangen A-Klasse rijders die sinds 2018 MBUX gebruiken de aanvullende streamingdiensten TIDAL en Amazon Music, evenals toegang tot de Mercedes me Store in MBUX. MBUX is in specifieke talen ook overgeschakeld naar een persoonlijker manier van communiceren. Op deze manier worden updates upgrades.

Afhankelijk van de leeftijd van de auto zijn er voor oudere modellen verschillende functies te downloaden die bij nieuwere modellen al worden toegepast. Hier aan de hand van het voorbeeld van de A-Klasse (andere modelseries met MBUX hebben andere data):

 

Geproduceerd van … tot …

MBUX-functies

… 03/2018 tot 10/2018

… 10/2018 tot 06/2019

… 06/2019 tot 06/2020

… 06/2020 tot 12/2020

Online muziek: TIDAL

x

standaardaf fabriek

standaardaf fabriek

standaardaf fabriek

Mercedes me Store

x

x

standaardaf fabriek

standaardaf fabriek

Informele spraakassistent (geselecteerde landen)

x

x

x

standaardaf fabriek

Online muziek: Amazon Music

x

x

x

x

 

x= OTA update mogelijk

De volgende stap in de updatestrategie van Mercedes-Benz maakt het merk met de nieuwe S-Klasse. Dankzij de elektronische architectuur kunnen meer dan vijftig regeleenheden in de auto en het volledige MBUX, inclusief het centrale display, over-the-air worden geüpdatet zonder daarvoor naar de werkplaats te hoeven.