Brussel,
04
december
2020
|
13:56
Europe/Brussels

Raad van commissarissen van Daimler steunt businessplan 2021-2025

Samenvatting
  • Daimler versnelt transformatie naar elektrificatie en digitalisering
  • Investeringsplan bevestigd van meer dan € 70 miljard
  • Raad van bestuur en centrale ondernemingsraad richten nieuw transformatiefonds op met een omvang van € 1 miljard

 

De raad van commissarissen van Daimler AG geeft zijn volledige steun aan de strategische koers van de onderneming, het gerelateerde businessplan voor de jaren 2021 tot en met 2025 en de te nemen maatregelen om de beoogde winstgevendheid te bereiken. Een van die goedgekeurde maatregelen betreft het investeringsplan voor de verdere transformatie naar elektrificatie en digitalisering. Van 2021 tot en met 2025 zal Daimler meer dan € 70 miljard investeren in R&D en materiële vaste activa. Het grootste deel van deze investering komt voor rekening van Mercedes-Benz Cars. Zoals toegelicht tijdens de Mercedes-Benz Strategie Update van 6 oktober, zullen de R&D-uitgaven en Capital Expenditures (CAPEX) van Mercedes-Benz Cars in deze periode worden verminderd en in 2025 20% lager zijn dan in 2019. Daarnaast zal Daimler Trucks in het kader van dit businessplan ook zijn plannen voor emissievrij transport kunnen versnellen.

De directie en de centrale ondernemingsraad zijn ook overeengekomen om een ​​transformatiefonds op te richten met een omvang van € 1 miljard en een looptijd tot en met 2025. Dit bedrag komt bovenop de geplande investeringen. De details van het fonds worden in het eerste kwartaal van 2021 door beide partijen ingevuld. Het fonds is primair bedoeld om de verdere ontwikkeling van toekomstige technologieën te bevorderen en om de werkgelegenheid tijdens deze transformatie op de Duitse locaties veilig te stellen.

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “Met het vertrouwen van de raad van commissarissen in onze strategische koers kunnen we de komende vijf jaar meer dan € 70 miljard investeren. We willen met name op het gebied van elektrificatie en digitalisering sneller vooruit. Daarnaast hebben we met de ondernemingsraad afspraken gemaakt over een transformatiefonds. Met deze overeenkomst geven we invulling aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de transformatie van onze onderneming actief te implementeren. Het verbeteren van onze winstgevendheid en gerichte investeringen in de toekomst van Daimler gaan hand in hand.”

Michael Brecht, voorzitter van de algemene ondernemingsraad van Daimler AG: “Na controversiële discussies in de afgelopen weken zijn we erin geslaagd om bovenop het investeringsplan van Daimler een transformatiefonds van € 1 miljard op te zetten. Als centrale ondernemingsraad hebben we een beroep gedaan op dit transformatiefonds om extra te kunnen investeren in de verdere ontwikkeling van onze locaties. Op deze manier kunnen we de disruptie van de transformatie opvangen en een belangrijk signaal afgeven aan onze collega’s. Deze extra financiering geeft ons meer mogelijkheden om nieuwe technologieën en producten in onze fabrieken te implementeren, waardoor banen en knowhow worden beschermd. Het fonds levert daarom een ​​belangrijke bijdrage om de transformatie bij Daimler fair te laten verlopen.”