11
oktober
2012
|
02:00
Europe/Brussels

Resto-bar WY by Bart De Poote @The Mercedes House Brussels

The Mercedes House Brussel, gelegen op de Brusselse Zavel, is ‘the place to be’ voor wie elegantie en uitmuntend vakmanschap weet te waarderen. Met het aantrekken van topchef Bart De Pooter – oprichter en chef van tweesterrenrestaurant Pastorale - wordt een even sterke als zinnenprikkelende troef binnengehaald. De opening van resto-bar WY in combinatie met diverse ingrijpende infrastructuurwerken maken dat The Mercedes House Brussels een allesomvattende beleveniswereld aanbiedt waarin alle zintuigen worden geprikkeld. Bovendien gebeurt dit zeven dagen op zeven van zonsopgang tot ver na zonsondergang.

In 2003 opende Mercedes-Benz Belgium Luxembourg in hartje Brussel de deuren van een tentoonstellings- en ontmoetingsruimte, die het grote publiek de kans gaf kennis te maken met de topmodellen, de innovatiekracht en de filosofie van Mercedes-Benz. Vier jaar later onderging The Mercedes House Brussel een eerste conceptuele restyling en nu, nog eens vijf jaar later, zet The Mercedes House haar aspiraties kracht bij dankzij de in-house resto-bar WY en tal van architecturale ingrepen, die een nieuwe invulling geven aan het begrip ‘ontmoetingsplaats’.

The Mercedes House Brussels
The Mercedes House heeft zich tot doel gesteld een ontmoetingscentrum te zijn voor fans van het merk met de ster en om het grote publiek op een ontspannen manier kennis te laten maken met de geschiedenis en de wereld van Mercedes-Benz. Daarom opteerde ze van meet af aan voor een 1.500m² grote ruimte op de Zavel in Brussel. Over twee etages verspreid worden diverse functies en ruimtes geïntegreerd.
Resto-bar WY bevindt zich op het gelijkvloers, waar culinaire hoogstandjes en automobielprikkels elkaar versterken. Beide staan garant voor een ontdekkingstocht: bij de ene worden de smaakpapillen uitgedaagd, bij de andere springen de nieuwste modellen meteen in het oog. Dit alles tegen een muzikale achtergrond, want de klassieke piano, van de hand van het gerenommeerde pianohuis Maene, wordt niet onbenut gelaten. Integendeel, regelmatig geven professionele pianisten en studenten aan het Brusselse conservatorium er het beste van zichzelf.

De Brand Shop brengt een uitgebreide greep uit de exclusieve en smaakvolle Mercedes-Benz en smart collectie gaande van lederwaren over uurwerken en pennen tot miniaturen. Ideaal om zich te laten inspireren voor een uniek cadeau. Ook bedrijven kunnen in The Mercedes House terecht. Dankzij zijn polyvalente ruimte is het de ideale locatie en setting voor business meetings, events en seminaries – met een capaciteit tot 500 personen.

The Mercedes House Brussels investeert eveneens in zogenaamd ‘live entertainment’. De maandelijkse concerten – vaak klassiek en jazz geïnspireerd of oude muziek modern geïnterpreteerd - zijn sinds enkele jaren een vaste waarde. Dit wordt in de toekomst uitgebreid en aangevuld met onder meer tentoonstellingen, kookdemonstraties en literaire voordrachten.

Dus, of het nu gaat om ontspanning, culinaire geneugten of zakelijke ontmoetingen, The Mercedes House Brussels heeft alle troeven in handen om je te bieden waarnaar je op zoek bent. Voor elk wat wils.

 

Resto-Bar WY
Begin 2012 hebben Mercedes-Benz en Bart De Pooter – oprichter en chef van tweesterrenrestaurant Pastorale in Reet, nabij Antwerpen - elkaar gevonden om een nieuwe dimensie aan The Mercedes House te geven.

“Het doel van deze synergie is de culinaire beleving op de kaart te plaatsen als innovatieve trekpleister voor het grote publiek. Een ontmoetingsplaats kortom”, vertelt Bart De Pooter.
“Van meet af aan bestond onze visie in de creatie van een trendsettend concept met het oog op de creatie van een totaalervaring, gebaseerd op het icoon Mercedes-Benz”, vult Pierre Belpaire, Directeur The Mercedes House, aan.

Het mag duidelijk zijn dat de kernwaarden van Mercedes-Benz – fascinatie, perfectie en verantwoordelijkheid - naadloos aansluiten bij de visie van Bart De Pooter, die zich niet louter als chef kok profileert. Hij is een kunstenaar met oog voor het grotere geheel. “Vormgeving, sfeer, kunst en gastronomie gaan voor mij hand in hand. In die zin is de Zavel een ideaal centraal gelegen locatie waar al die elementen van nature samenkomen. Het geeft me tevens de mogelijkheid om bij te dragen tot de verdere ontwikkeling van de stad en het kosmopolitische dat Brussel zo typeert ook in The Mercedes House en in WY verder door te trekken. ”

 
WY: naamgeving
In de eerste plaats staat WY voor Welcome You, een ontmoetingsplaats die zeven dagen op zeven een belevenis biedt. Tegelijkertijd onderstreept The Mercedes House, darmee zijn gastvrijheid naar het grote publiek toe.

In de naamgeving verwijst de ‘Y’ naar het grondplan van The Mercedes House, dat gebaseerd is op de initiële architectuurplannen van Jo Crepain en Luc Binst. Verder is de Y een duidelijk link naar de ster van
Mercedes-Benz.

De ‘W’ werd er aan toegevoegd en staat voor de persoonlijke invulling van Bart De Pooter. “Met de W van waarom stel ik mezelf in vraag. Waarom doe ik dit? Waar wil ik met dit nieuwe concept naar toe en wat wil ik er mee bereiken? Die vraagstelling verplichtte me om de begane paden te verlaten en mijzelf een duidelijk beeld te vormen van wat ik met WY wil bereiken. Kortom, met WY start voor mij een nieuwe reis en het is fijn dat in goed gezelschap te kunnen doen. ”

Bij de vormgeving van The Mercedes House en WY werd enerzijds gewerkt rond de drie steeds weerkerende kleuren zwart, oranje en wit. Anderzijds was de Mercedes-Benz SL Black Series een duidelijke inspiratiebron van waaruit gewerkt werd om de stijl van de Parijse cafés uit de fifties moeiteloos te verzoenen met de sciencefiction uit de
jaren ’70.

WY: totaalbeleving

In The Mercedes House worden op permanente basis de nieuwste en de meeste exclusieve modellen van het merk met de ster uitgestald om uitdrukking te geven aan de hoogtechnologische wereld en de innovatieve kracht van Mercedes-Benz.

In combinatie met de signatuurkeuken van Pastorale en met kunstwerken van de New Yorkse Matilde Alessandra zorgt dit voor een uiterst sensueel amalgaam. De samenwerking tussen Pastorale en kunstgallerij Pieters in Knokke wordt ook in WY verdergezet. Momenteel leveren werken van Robert Combas, Jacques Villegle en Jean-Michel Folon een extra dimensie toe en naar de toekomst toe krijgen samenwerkingsprojecten met onder meer Koen Van Mechelen en Jan Fabre vorm. Dit alles om de eigenheid van de stad Brussel ook door te trekken in The Mercedes House.

“Dankzij deze aanpak vertalen we de stedelijke urbanisatie naar het interieur”, vertelt Bart De Pooter. “Dankzij de kunstzinnige verwijzingen naar reuzengrote aanplakborden, naar multiculturaliteit en naar minder fraaie kanten als geweld versterken we het kosmopolitische karakter van de stad Brussel. Het duidt op een voortdurend in beweging zijn, constant nieuwe indrukken opdoen, andere mensen ontmoeten en dat op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van onze hoofdstad.”

De door Electrolux op maat gemaakte open keuken is een waar spektakelstuk. Niet alleen is deze volledig in chroom uitgevoerd, er hangen boven het fornuis ook camera’s waardoor het begrip ‘open keuken’ meteen een nieuwe dimensie krijgt. De beelden van het minutieuze creatieproces worden naar grote LED-schermen op de achterwand van de keuken doorgestuurd. De ultieme vorm van ‘showcooking’ of hoe het publiek letterlijk in de potten kan kijken.

Deze vorm van interactiviteit tussen keuken en fijnproevers wordt ook op andere vlakken doorgetrokken.

De gasten krijgen naast een traditionele menukaart ook een iPad in handen. Deze elektronische drager stelt hen niet alleen in staat om hun menukeuze te maken, de i-Pad blijft tijdens het ganse restaurantbezoek in de nabijheid van de gast. Op die manier kan hij filmpjes bekijken, kan hij foto’s maken van zijn bezoek aan The Mercedes House en resto-bar WY en deze instant op Facebook plaatsen of nog de eventkalender raadplegen.

WY: verfijnde gastronomie
Voor WY vertaalt Bart De Pooter zijn visie op koken en eten naar de setting van The Mercedes House Brussels. WY serveert niet alleen lunch en diner, maar ook ontbijt en op zondag brunch, altijd met de verfijning die De Pooter eigen is. Want ook nu laat de chef zich leiden door zijn passie voor regionale, ecologische producten waardoor de eigenzinnige layout van zijn keuken duidelijk herkenbaar is: een smaakpatroon gebaseerd op frisheid, versheid, frivoliteit en transparantie.

In WY staan typische Brusselse producten centraal. Streekingrediënten als kool, spek en escargots om er maar enkele te noemen, geeft Bart De Pooter een hedendaagse vertaling. WY onderscheidt zich van Pastorale door zijn een focus op laagdrempeligheid zonder dat Bart afbreuk doet aan zijn vaste waarden. Dit vertaalt zich ook in de prijssetting van de menukaart met driegangenmenu’s vanaf 36 euro euro en Bollinger Champagne, die per glas kan worden verkregen. Het feit dat het volledige gamma Bollinger – special cuvée Bollinger, Rosé, Grande Année 2000, Veilles vignes Françaises 1998 in de WY te verkrijgen maakt het allemaal nog wat exclusiever.

Voor WY vond Bart De Pooter een ‘partner in crime’ in Wouter van de Vieren, de voormalig chef kok van restaurant Clandestino, gekend voor zijn originele groentenbereidingen. De dagelijkse leiding is in handen van Jean Patrice Hoareau.

De WY Late op donderdag, vrijdag- en zaterdagavond laat toe om een geslaagd avondje in stijl af te sluiten. Hier wordt elke cocktail, klassieker of trend, volgens de regels van de kunst bereid.

 

Bart De Pooter
Bart De Pooter is oprichter en chef van tweesterrenrestaurant Pastorale in Reet bij Antwerpen. Pastorale staat genoteerd in de top 60 van beste restaurants ter wereld ( www.wbpstars.com ). Hij werd onlangs door de culinaire gids GaultMillau verkozen tot chef van het jaar.