Brussel,
15
september
2017
|
17:08
Europe/Brussels

Showcar Mercedes-Benz Concept EQA

EQ-concept voor het compacte segment

Samenvatting

De Mercedes-Benz Concept EQA, die tijdens de IAA Frankfurt (12 t/m 24 september 2017) is te bewonderen, laat zien hoe de EQ-strategie kan worden toegepast in het compacte segment. Doordat de elektrische atleet zowel op de voor- als achteras over een elektromotor beschikt, heeft het model een systeemvermogen van meer dan 200 kW. De rijkarakteristiek kan worden aangepast doordat de permanente vierwielaandrijving desgewenst al het koppel aan de achterwielen afgeeft. De unieke virtuele grille van de Concept EQA laat zien welk rijprogramma er is geselecteerd.

De Concept EQ (Autosalon Parijs 2016) – een studiemodel met het uiterlijk van een sportieve SUV Coupé – markeerde de lancering van het nieuwe product- en technologiemerk EQ. Nu laat Mercedes-Benz zien hoe een EQ-model in het compacte segment eruit zou kunnen zien. “Met de Mercedes-Benz Concept EQA komt ons elektro-offensief op st(r)oom: in 2022 zal Mercedes-Benz Cars meer dan tien volledig elektrische modellen leveren”, aldus dr. Dieter Zetsche, Raad van Bestuursvoorzitter Daimler AG en Hoofd Mercedes-Benz Cars.

Tegelijkertijd is de Concept EQA een perfect voorbeeld van de consequente doorontwikkeling van onze designtaal ‘sensuele puurheid’: aanzienlijk gereduceerde lijnen. Een voorbeeld van de nieuwe elektro-esthetiek is de lichttechnologie met laservezels. Bij deze techniek wordt een laser-geactiveerd medium omhuld door een glasvezelkabel. De opvallende, spiraalvormige lichtsignatuur is een verwijzing naar de elektrische aandrijflijn. Zijn design refereert aan de koperkleurige spoelen van een elektromotor en het lichtbeeld naar elektro-impulsen.

Twee elektromotoren, met een systeemvermogen dat kan worden verhoogd naar meer dan 200 kW dankzij modulaire accucomponenten, en permanente vierwielaandrijving zorgen voor een hoge rijdynamiek. De twee rijprogramma’s ‘Sport’ en ‘Sport Plus’ bieden keuze uit individuele rij-instellingen, met een afwijkende koppelverdeling over de voor- en achteras.

Het black panel aan de voorzijde doet dienst als virtuele grille waarvan het uiterlijk varieert al naargelang het geselecteerde rijprogramma. In het rijprogramma ‘Sport’ wordt een vleugel met vlammen weergegeven, terwijl in het rijprogramma ‘Sport Plus’ verticale spijlen in de stijl van de Panamericana-grille worden getoond.

Mede dankzij de intelligente bedieningsstrategie van Mercedes-Benz beschikt de Concept EQA over een actieradius van circa 400 kilometer, afhankelijk van de accucapaciteit.

De hoogefficiënte lithium-ion-accu met pouch-cellen wordt geleverd door Daimler-divisie Deutsche ACCUMOTIVE. Dankzij het modulaire design hebben de innovatieve accusystemen een modelspecifieke totale capaciteit van ruim 60 kWh.

De Concept EQA kan worden opgeladen via inductie of wallbox en is ook geschikt voor snelladen. Voor openbare oplaadstations wordt ingezet op ‘seamless charging’: deze op ‘Mercedes me’ gebaseerde service maakt het eenvoudig voor de klant om op te laden en te betalen bij uiteenlopende oplaadstations.

EQ: het nieuwe elektromobiliteitsmerk van de uitvinder van de automobiel

EQ biedt een omvangrijk ecosysteem op het gebied van elektromobiliteit. Dit ecosysteem omvat producten, services, technologieën en innovaties. Het spectrum loopt uiteen van elektroauto’s en wallboxen tot oplaadservices en energieopslagunits voor thuis. De afkorting EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van de Mercedes‑Benz merkwaarden ‘Emotion and Intelligence’. Het nieuwe merk omvat alle belangrijke aspecten voor op de klant gefocuste elektromobiliteit. De toekomstige modellen belichamen het wezenlijke van moderne elektromobiliteit: de combinatie van een emotioneel en intelligent design, buitengewoon rijplezier, veel praktisch gebruiksgemak en een maximale veiligheid, kenmerken die alle voertuigen van de uitvinder van de automobiel gemeen hebben.

Het eerste seriemodel van het nieuwe EQ-productmerk, de EQC, wordt vanaf 2019 geproduceerd in de Mercedes-Benz fabriek in Bremen. Het model is gebaseerd op de Concept EQ die vorig jaar was te bewonderen tijdens de Autosalon Parijs.

Mercedes-Benz Concept EQ en smart vision EQ fortwo: andere EQ showcars

De Concept EQ (Autosalon Parijs 2016) – een studiemodel met het uiterlijk van een sportieve SUV-Coupé – markeerde de lancering van het nieuwe product- en technologiemerk EQ. Ook binnenin biedt de vierzitter innovatieve oplossingen. In de op de bestuurder gerichte cockpit ligt de nadruk op een ongecompliceerde bediening met touchtechnologie en een nieuwe elektro-esthetiek die het exterieurdesign consequent voortzet in het interieur.

De smart vision EQ fortwo beleeft net als de Mercedes-Benz Concept EQA zijn wereldprimeur tijdens de IAA Frankfurt 2017. Met deze showcar toont smart een nieuwe visie op stedelijke mobiliteit en een individuele, zeer flexibele vorm van openbaar vervoer. De autonoom rijdende conceptauto haalt zijn passagiers direct op de gewenste locatie op. Met behulp van nieuwe individualiseringsmogelijkheden kunnen gebruikers ‘hun’ auto herkennen: het Black Panel aan de voorzijde, de led-displays die de plaats innemen van de koplampen en achterlichten, alsmede de grote projectieoppervlakken op de flanken van de smart vision EQ fortwo. Dit alles maakt een voor carsharing ongekende mate van individualisering van de auto mogelijk. Omdat de passagiers zich niet meer bezig hoeven te houden met autorijden, kunnen ze ontspannen in het ruime interieur.

De highlights

Volledig elektrisch en compact: de Concept EQA is de eerste volledig elektrische EQ-conceptauto van Mercedes-Benz in het compacte segment.

Innovatieve lichttechnologie: voor de verlichting heeft Mercedes-Benz gekozen voor laservezels. De spiraalvormige lichtsignatuur is een verwijzing naar de elektrische aandrijflijn. Zijn design verwijst naar de koperkleurige spoelen van een elektromotor en het lichtbeeld naar elektrische impulsen.

Krachtige elektrische aandrijving: twee elektromotoren, met een systeemvermogen dat kan worden verhoogd naar meer dan 200 kW dankzij modulaire accucomponenten, en permanente vierwielaandrijving zorgen voor eenindrukwekkende rijdynamiek. Twee rijprogramma’s maken een individuele rijkarakteristiek mogelijk.

Bruikbare actieradius: mede dankzij de intelligente bedieningsstrategie van Mercedes-Benz beschikt de Concept EQA over een actieradius van circa 400 kilometer, afhankelijk van de accucapaciteit.

Comfortabel opladen: de Concept EQA kan worden opgeladen via inductie of wallbox en is ook geschikt voor snelladen. Voor openbare oplaadstations wordt ingezet op ‘seamless charging’: deze op ‘Mercedes me’ gebaseerde service maakt het eenvoudig voor de klant om op te laden en te betalen bij uiteenlopende oplaadstations.

Elektro-esthetiek: de Concept EQA is opnieuw een voorbeeld van de consequente doorontwikkeling van onze designtaal ‘sensuele puurheid’: aanzienlijk gereduceerde lijnen. Het Black Panel in de voorzijde doet dienst als virtuele grille waarvan het uiterlijk varieert al naargelang het geselecteerde rijprogramma.