07
september
2011
|
02:00
Europe/Brussels

smart forvision

smart presenteert op de IAA in Frankfurt (15-25 september) de forvision, een studiemodel waarin baanbrekende, toekomstwijzende technologieën zijn verwerkt. Op het gebied van energie-efficiency, lichtgewicht architectuur én temperatuurmanagement zet de samen met BASF ontwikkelde smart forvision de toon voor de (nabije) toekomst.


smart was, is én blijft een pionier als het gaat om elektrische mobiliteit. De smart forvision is ontwikkeld met één belangrijk doel: een aanzienlijke vergroting van de emissievrije actieradius. De vrijheid die de ingenieurs van smart daarbij hadden, heeft zich vertaald in een reeks uitermate innovatieve en tegelijkertijd realistische technologieën.


Licht en energie van boven
In het dak van de smart forvision zijn zeskantige zonnecellen geïntegreerd. Ze laten licht door en wekken tegelijkertijd energie op. Zelfs bij matig licht genereren ze voldoende energie om het multimediasysteem en de drie ventilatoren van het aircosysteem te laten functioneren. Onder de zonnecellen bevinden zich OLED’s (organic light emitting diodes). Deze geven licht zodra de bestuurder de deuren ontgrendelt. De energiezuinige OLED’s maken ook een aangename nachtverlichting mogelijk.


Hightech: wielen van kunststof
De smart forvision heeft wielen van kunststof. Deze door BASF ontwikkelde wielen zijn sterk, stabiel en duurzaam. Bovendien is een dergelijk wiel zo’n drie kilo lichter dan een conventioneel exemplaar. De hightech wielen zijn nagenoeg klaar voor inzet in productiemodellen. Ook het koetswerk maakt gebruik van ultra lichte én sterke hightech kunststoffen.

 
Verwarming: direct op het lichaam
Ook voor de verwarming maakt de smart forvision gebruik van een compleet nieuwe benadering. De lichtgewicht stoelen zijn bekleed met vezels die dankzij een speciale coating warmte geleiden. Hierdoor is directe verwarming van het lichaam mogelijk. Deze lichtgewicht vezels (tot 20% lichter dan conventionele bekledingsmaterialen) worden ook toegepast op de armsteunen.


Intelligent temperatuurmanagement
Dankzij de toepassing van een infrarood-reflecterende folie in de voorruit en de zijruiten wordt de opwarming van het interieur sterk verminderd. Deze ‘film’ van BASF houdt infrarood licht tegen zonder het zicht en radio-, GPS- en/of telefoonsignalen te verstoren. In diverse carrosseriedelen is bovendien isolerend schuim van BASF verwerkt. Dit houdt in de zomer de warmte buiten en beschermt tegen kou in de winter.

 

Interieur: cool!
Voor de afwerking van het interieur maakt de smart forvision gebruik van een kunststof die infrarood licht reflecteert (zelfs bij gebruik van donkere tinten) en zo ook bijdraagt aan een aangenaam klimaat. Deze kunststof is zeer krasvast en heeft een hoogwaardige, glanzende uitstraling.

 

Futuristisch functioneel
Ook het design van de smart forvision is toekomstwijzend. Mede door de duidelijk zichtbare veiligheidscel is de auto ook direct als smart herkenbaar. De deuren zijn door hun driedimensionale vorm echte blikvangers. Ze zijn van lichtgewicht kunststof. De complexe vorm is fraai en bovenal functioneel: de verschillende facetten zorgen voor maximale stijfheid en maken zo een geringere materiaaldikte mogelijk. De ronde achterlichten geven het studiemodel een sportieve touch.

Het interieur is licht en functioneel. Het centrale display is semi-doorzichtig als de auto is uitgeschakeld. Een LED-display geeft de laadstatus van de batterijen weer.

 

20% grotere actieradius
Alle in de smart forvision gebundelde innovatieve technologieën zorgen voor een toename van de actieradius tot 20%. Met de forvision bevestigt smart zijn toonaangevende rol op het gebied van elektrische aandrijving nog eens.

 

Meer informatie over smart is beschikbaar op internet:

http://media.mercedes-benz.be

www.smart.nl