Zo duurzaam kan luxe zijn: 360°-milieucheck voor de nieuwe S-Klasse plug-in hybride,
17
december
2021
|
16:58
Europe/Brussels

Zo duurzaam kan luxe zijn: 360°-milieucheck voor de nieuwe S-Klasse plug-in hybride

Samenvatting

Stuttgart. Met twee keer zoveel elektrische actieradius (100 km), 110 in plaats van 90 kW aan elektrisch vermogen en een vlakke bagageruimte met doorlaadmogelijkheid, heeft de nieuwe S 580 e plug-in hybride van Mercedes-Benz veel voordelen ten opzichte van zijn voorganger (gecombineerd brandstofverbruik, gewogen: 1,0-0,6 l/100 km, gecombineerde CO2-uitstoot, gewogen: 22-15 gram/km; gecombineerd stroomverbruik, gewogen: 24,8-20,7 kWh/100 km)1. En uit de 360°-milieucheck blijkt dat de nieuwe S-Klasse S 580 e gedurende zijn gehele levenscyclus ook milieuvriendelijker en dus duurzamer is. Wanneer gekeken wordt naar de productie, een gebruiksfase waarin meer dan 300.000 kilometer wordt gereden en de recycling aan het einde van de levensduur, gaat met het nieuwe model 14,1 procent minder CO2-uitstoot gepaard ten opzichte van zijn voorganger, de S 560 e, wanneer wordt geladen met de gemiddelde Europese energiemix. Indien wordt geladen met energie uit waterkracht is de CO2-uitstoot 36,2 procent lager.

"We rollen ons Ambition 2039-programma versneld uit om onze auto’s en ons bedrijf CO2-neutraal te maken. We volgen deze doelstelling systematisch, met een alomvattende aanpak. Daarom kijken we naar de hele waardeketen: van de productontwikkeling tot het leveranciersnetwerk, onze eigen productie, de elektrificatie van onze auto’s en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen tot recycling aan het einde van de gebruiksfase", zegt Markus Schäfer, lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, Chief Technology Officer, Development & Inkoop. "Mercedes-Benz documenteert deze effecten nauwkeurig en laat de resulterende balans controleren en bevestigen door onafhankelijke experts. De S 580 e heeft deze validatie-audit met succes afgerond."

De 360° milieucheck is hier als pdf-bestand downloaden.

De S 580 e wordt geproduceerd in de zeer flexibele en efficiënte Factory 56 in Sindelfingen. Op het dak is een fotovoltaïsche installatie geïnstalleerd met ongeveer 12.000 PV-modules met een vermogen van ongeveer 5.000 kWp (kilowattpiek). Dit systeem levert zelf opgewekte groene stroom aan de productieafdeling. Het productieproces van materialen en componenten creëert meer koolstofdioxide dan bij het vorige model. Dit komt vooral door het verhoogde gehalte aan lichtmetalen elementen in de carrosserie en de grotere hoogspanningsaccu met een capaciteit van 28,6 kWh. Dit nadeel in de productiefase kan in de gebruiksfase ruimschoots worden gecompenseerd: de verdubbeling van het elektrische rijbereik leidt tot een aanzienlijk groter aandeel van volledig elektrisch gereden kilometers. Over de hele levensduur biedt de S 580 e duidelijke voordelen, vooral op het gebied van CO2. Dit is vooral het geval wanneer de accu wordt opgeladen met hernieuwbare elektriciteit.

Naast de verbeteringen op het gebied van CO2-uitstoot, biedt de S 580 e ook voordelen ten opzichte van zijn voorganger met betrekking tot zijn eutrofiëring2 (EP) en zomersmogpotentieel3 (POCP). Dankzij het hogere aandeel van volledig elektrisch rijden kan het verbruik van fossiele hulpbronnen (ADP-fossiel)4 respectievelijk met 16 procent (Europese energiemix) of 59 procent (waterkracht) worden verminderd.

Meer feiten uit de 360° milieucheck:

  • In totaal 202 componenten van de nieuwe S-Klasse zijn gemaakt van hulpbronbesparende materialen. Het totale gewicht van deze onderdelen is 98,9 kilogram.
  • De vloerbedekking is gemaakt van geregenereerd nylongaren met de handelsnaam ECONYL®. Dit materiaal wordt vervaardigd van teruggewonnen nylonafval, bijvoorbeeld uit oude visnetten en tapijten.
  • De nieuwe S-Klasse is ontwikkeld om te voldoen aan de kwaliteitseisen van het European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF), en heeft dit keurmerk gekregen. ECARF kent dit keurmerk toe als erkenning voor producten waarvan de allergievriendelijkheid wetenschappelijk is getest. De eisen zijn uitgebreid: van elke uitrustingsvariant van een auto worden verschillende componenten getest op bijvoorbeeld inhaleerbare allergenen. Daarnaast wordt het pollenfilter getest op correcte werking in zowel nieuwe als gebruikte staat. Daarnaast worden tests uitgevoerd met proefpersonen.
  • De demontage-informatie voor ELV-recyclers speelt een belangrijke rol in het recyclingconcept. Ook voor de S-Klasse wordt via het International Dismantling Information System (IDIS) alle benodigde informatie elektronisch verstrekt.
  • In deze brochure worden de gedetailleerde resultaten van de milieubeoordeling voor de derde generatie van de S-Klasse gepresenteerd. De eerste volledige milieueffectrapportage werd in 2005 gepubliceerd.

De nieuwe S-Klasse plug-in hybride modellen

De vierde generatie van het hybride aandrijfsysteem van Mercedes-Benz beleefde zijn première in de nieuwe S-Klasse. Naast de S 580 e is er nu ook, een primeur in het segment, een plug-in hybride met vierwielaandrijving: de S 580 e 4MATIC (gecombineerd brandstofverbruik, gewogen: 1,0-0,7 l/100 km; gecombineerde CO2-emissie, gewogen: 23-16 g/km; gecombineerd energieverbruik, gewogen: 25,5-21,9 kWh/100 km)1.

Met een elektrisch vermogen van 110 kW/150 pk en een volledig elektrisch rijbereik van meer dan 100 kilometer (WLTP) kunnen beide modellen in veel gevallen rijden zonder gebruik te maken van de verbrandingsmotor. De basis van het hybride aandrijfsysteem wordt gevormd door de zescilinder-in-lijn M 256-motor met 270 kW/367 pk, onderdeel van de huidige generatie benzinemotoren van Mercedes-Benz. De hoge vermogensdichtheid van de hybride tractiekop wordt bereikt met behulp van een permanent bekrachtigde synchroonmotor met interne rotor.

Het maximale koppel van de elektromotor (480 Nm) is vanaf het begin beschikbaar, wat resulteert in een hoge wendbaarheid bij het wegrijden en dynamische prestaties. De topsnelheid in de rijmodus ELECTRIC is 140 km/u, waarna de snelheid licht wordt begrensd. Met de standaard aanwezige 11 kW-oplader kan de S 580 e driefaseladen via het AC-net. Voor snelladen met gelijkstroom is een 60 kW DC-lader verkrijgbaar. Een lege accu kan in ongeveer 30 minuten volledig worden opgeladen.

1 De vermelde cijfers zijn de gemeten "WLTP CO2-cijfers" in overeenstemming met artikel 2 nr. 3 van de Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn op basis van deze cijfers berekend.

2 Eutrofiëringspotentieel (overbemestingspotentieel); effectcategorie die het potentieel voor oververzadiging van een biologisch systeem met essentiële voedingsstoffen uitdrukt.

3 Fotochemisch ozonvormingspotentieel; impactcategorie die de vorming van foto-oxidanten beschrijft ("zomersmog").

 4 Abiotische hulpbronnenconsumptie (abiotisch = niet-levend); effectcategorie die de vermindering van de wereldwijde voorraad van grondstoffen beschrijft als gevolg van de winning van niet-hernieuwbare hulpbronnen.