Brussel,
01
oktober
2021
|
16:39
Europe/Brussels

Aandeelhouders beslissen over afsplitsing Daimler Truck

Samenvatting
  • Buitengewone Algemene Vergadering over de historische heroriëntatie van Daimler AG
  • Eerste beursgang van Daimler Truck Holding AG eind 2021 verwacht
  • Daimler AG gaat zich focussen op personen- en bestelwagens in het luxe- en premiumsegment
  • Naamswijziging van Daimler AG in Mercedes-Benz Group AG gepland voor februari 2022

Tijdens de virtuele Buitengewone Algemene Vergadering heeft Daimler AG (beursafkorting DAI) vandaag de koers uitgezet voor een historische heroriëntatie van de onderneming. De geplande afsplitsing van Daimler Truck tegen het einde van 2021 deelt het succesverhaal van Daimler AG op in twee hoofdstukken: met de beoogde notering van Daimler Truck Holding AG aan de Frankfurt Stock Exchange zullen aandeelhouders naast hun aandelen in Daimler AG ook aandelen van de wereldwijde marktleider in bedrijfswagens bezitten. Eveneens op de agenda voor de goedkeuring van de aandeelhouders staat de naamswijziging van Daimler AG in Mercedes-Benz Group AG per 1 februari 2022, waarmee de toekomstige focus op de personen- en bestelwagens van Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes-EQ wordt onderstreept.

Bernd Pischetsrieder, voorzitter van de raad van commissarissen van Daimler AG: “Onze onderneming neemt de juiste beslissing op het juiste moment en zorgt zo voor succes op lange termijn. Daimler Truck en Mercedes-Benz kunnen de transformatie van de branche hiermee nog succesvoller het hoofd bieden, met volledige ondernemersvrijheid en een onafhankelijke managementstructuur. Door de bedrijfswagenactiviteiten af te splitsen willen we waarde creëren voor onze aandeelhouders, onze winstgevendheid vergroten en ons potentieel ten volle benutten.”

Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “Daimler splitst zich op in twee sterke en onafhankelijke ondernemingen. Met deze duidelijke heroriëntatie in twee pure-play-entiteiten creëren we een beslissende meerwaarde voor alle partijen. Dit is het juiste moment om de heroriëntatie door te voeren: op eigen kracht en vanuit een sterke positie. Door het volledige potentieel van beide ondernemingen te ontsluiten, creëren we twee onbetwiste innovatieleiders die elk het tempo van de transformatie in hun branche bepalen.”

Martin Daum, voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck AG en benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Daimler Truck Holding AG: “Als technologisch toonaangevende fabrikant van trucks en bussen gaan we er wereldwijd alles aan doen om onze klanten de beste producten, onze aandeelhouders een aantrekkelijk rendement op hun investering en onze medewerkers toekomstbestendige banen te bieden. Daarom versnellen we de ontwikkeling van accu- en brandstofcelvoertuigen in alle segmenten op weg naar emissievrij transport. Als onafhankelijke onderneming kunnen we onze groeimogelijkheden nog beter benutten en ons economisch succes verder vergroten.”

Michael Brecht, vicevoorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de ondernemingsraad van Daimler AG: “Het meest waardevolle dat beide ondernemingen hebben, zijn de mensen die er werken. Want het zijn onze collega's die economisch succes mogelijk maken. En als personeelsvertegenwoordigers zullen we ons uiterste best blijven doen om ervoor te zorgen dat hun belangen behartigd blijven. Een sterk voorbeeld hiervan is de bereidheid om te investeren en onze fabrieken veilig te stellen, zodat we ons op ons werk kunnen blijven focussen, zonder ons zorgen te hoeven maken over het verlies van banen. Dat hebben we bereikt en we kijken met vertrouwen uit naar een toekomst die ons nu nog meer kansen gaat bieden.”

Aandelen van twee ondernemingen in de DAX

Als gevolg van de heroriëntatie van Daimler AG en de geplande afsplitsing van Daimler Truck tegen het einde van dit jaar, krijgen de aandeelhouders een belang van 65% in het nieuwe Daimler Truck Holding AG, dat dan als zelfstandige onderneming op de beurs wordt genoteerd. Als tegenprestatie voor de afsplitsing ontvangen de aandeelhouders van Daimler één extra aandeel in Daimler Truck Holding AG voor elke twee aandelen in Daimler AG. Daimler behoudt een minderheidsbelang van 35% in Daimler Truck Holding AG en is voornemens 5% hiervan over te dragen aan Daimler Pension e.V.

Daimler gaat ervan uit dat het aandeel Daimler Truck Holding AG – na de notering in de Prime Standard van de Frankfurt Stock Exchange – al op de eerst mogelijke datum, waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022, wordt opgenomen in de DAX-beursindex, die is uitgebreid tot veertig leden. Het aandeel Daimler AG zal ook blijven voldoen aan de criteria voor de belangrijkste Duitse beursindex.

Kijk voor meer informatie op www.daimler.com/focus/