Brussels,
05
oktober
2022
|
17:05
Europe/Brussels

Class for every day: de A-Klasse

Samenvatting

Met perfect uitgebalanceerde proporties, liefdevolle en hoogwaardige aandacht voor details, de nieuwste generatie MBUX en een modellengamma dat consequent is afgestemd op de wensen van de klant, is de nieuwe Mercedes‑Benz A-Klasse iets bijzonders in het compacte segment en biedt de klant klasse voor elke dag. De A-Klasse blijft leverbaar als Hatchback en als Limousine.

Sportief, gespierd exterieur: de nieuwe A-Klasse straalt kracht en dynamiek uit. Het front wordt gedomineerd door de nieuw ontworpen, naar voren aflopende motorkap met twee powerdomes en steile ‘haaienneus’, de vernieuwde grille met star pattern en de smalle koplampen, als optie leverbaar in een led-variant. Het sportieve karakter wordt onderstreept door strak op de carrosserie aansluitende velgen met vier extra velgdesigns in

maten tot 19”, waaronder de optionele hoogglanzend zwarte multispaaks lichtmetalen velgen met hoogglanzend velgrand voor de AMG Line. De nieuwe achterdiffusor en de standaard led-achterlichten zorgen zowel overdag als ‘s nachts voor een emotionele en fascinerende uitstraling. Het hoogwaardige exterieur wordt perfect aangevuld door een omvangrijke keuze uit fraaie lakken: er is een groot aantal unilakken, metallic-lakken en MANUFAKTUR-lakken leverbaar.

Individueel interieur met hightech: ce exclusiviteit van de nieuwe A-Klasse komt ook tot uiting in zijn interieur. De absolute highlight is het standaard vrijstaande 7” dual-screen display en het grotere 10,25” display in het midden. Optioneel zijn twee 10,25” displays leverbaar die lijken te zweven met hun widescreenlook. De ruimtearchitectuur, die uniek is in deze klasse, creëert een heel bijzondere lichtsfeer die doet denken aan de verlichting van een futuristisch gebouw in het donker. De drie ronde luchtuitstroomopeningen in turbinelook zijn een hommage aan de wereld van de luchtvaart. Het nieuw vormgegeven stuurwiel van de actuele stuurwielgeneratie, standaard uitgevoerd in nappaleder, is compact en past bij het hightech karakter van de vernieuwde middenconsole.

Ook binnenin komt het modelaanbod tegemoet aan alle individualiseringswensen: zelfs in de basisvariant van de nieuwe A-Klasse biedt Mercedes‑Benz hoogwaardige comfortstoelen waarvan de nieuwe 3D-bekleding in lederlook ARTICO de sportiviteit van het voertuig nog meer benadrukt. De uitrustingslijn Progressive biedt drie verschillende interieurkleuren: zwart, een luxe ogend beige en het nieuwe, moderne sage grey. Een nieuw, donker sierdeel in carbonlook sierelement verfraait bij deze modellen zowel het dashboard als de portieren. De AMG Line is ontworpen met het oog op prestaties en is voorzien van sierdelen van glanzend geborsteld aluminium en rode contrastsiernaden in de stoelbekleding ARTICO/MICROCUT.

Met het strategische plan Ambition 2039 heeft Mercedes-Benz zich ten doel gesteld om vanaf 2039 een CO2-neutraal modellengamma van nieuwe personen- en bestelwagens in de gehele waardeketen en levenscyclus te introduceren. Het doel is om tegen het einde van dit decennium de CO2-uitstoot per personenwagen in het nieuwe modellengamma over de gehele levenscyclus ten minste te hebben gehalveerd ten opzichte van 2020. Een van de maatregelen is het gebruik van gerecyclede materialen. Daarom is tijdens het ontwerp van de nieuwe A-Klasse ook de samenstelling van alle te gebruiken materialen onder de loep genomen en zijn mogelijkheden voor duurzamere alternatieven onderzocht. De comfortstoelen zijn in het middendeel voorzien van stoffen die voor 100 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Bij de ARTICO/MICROCUT-stoelen is dat 65 procent in het oppervlak van de stoel en 85 procent in het materiaal eronder.

Aanzienlijk royalere uitrusting: al in de standaarduitvoering beschikt de nieuwe A-Klasse over tal van nieuwe uitrustingen, zoals een achteruitrijcamera, het USB-pakket of het stuurwiel in nappaleder. Vanaf de uitrustingslijn Progressive krijgt de klant standaard onder meer led-koplampen, een stoel met lendensteun, het parkeerpakket en het spiegelpakket.

Mercedes-Benz heeft ook de aanbodstructuur van de uitrustingspakketten verder vereenvoudigd om de tijdrovende selectie van vele afzonderlijke opties te verminderen. Functionele uitrustingen die vaak samen worden besteld, zijn nu op basis van het kopersgedrag gebundeld in nieuwe uitrustingspakketten. Daarnaast zijn nog meer functionele opties leverbaar. Wat betreft designopties zoals lakken, bekledingen, sierdelen en velgen, kunnen klanten hun A-Klasse nog meer individueel configureren.

Digitaler, intelligenter, veiliger: in de nieuwe A-Klasse hebben zowel de hardware als de software een grote sprong voorwaarts gemaakt: de nieuwste generatie MBUX is intuïtief te bedienen en in staat om te leren. De bestuurders- en centrale displays creëren een holistische, esthetische ervaring en kunnen naar wens worden aangepast met behulp van de nieuw ontworpen weergavestijlen (‘Klassiek’ met alle relevante bestuurdersinformatie, ‘Sportief’ met de dynamische toerenteller, ‘Subtiel’ met gereduceerde inhoud), drie modi (navigatie, assistentie, service) en zeven kleurwerelden. Het centrale display met touchscreen biedt alle bekende functies waaronder navigatie, media, telefoon, voertuig etc.

Het eveneens vernieuwde telematicasysteem overtuigt met zijn nieuwe design en verbeterde prestaties. Ook nieuw is de integratie van een vingerafdruksensor (onder voorbehoud vanaf het eerste kwartaal 2023 leverbaar) voor de identificatie en autorisatie van de bestuurder. Connectiviteit met smartphones is uiteraard mogelijk via Apple Carplay of Android Auto Wireless, en voor verdere connectiviteit is een extra USB-C-aansluiting toegevoegd. Ook de USB-oplaadcapaciteit is opnieuw vergroot.

Met de activering van online services in de Mercedes me-app[1] is de spraakassistent Hey Mercedes in de nieuwe A-Klasse nu nog beter in staat tot dialoog en tot leren. Bepaalde acties kunnen bijvoorbeeld ook worden geactiveerd zonder de activeringsterm “Hey Mercedes”. De MBUX spraakassistent kan ook uitleg geven over voertuigfuncties en biedt ondersteuning bij bijvoorbeeld het aansluiten van smartphones via Bluetooth of het zoeken naar de verbanddoos.

De nieuwe audioreisgids ‘Tourguide’, onderdeel van de MBUX spraakassistent van Mercedes me, is in eerste instantie alleen in Duitsland leverbaar en voegt een spannende functie toe aan de eerdere reisinformatiefuncties. Als reactie op de activeringsterm “Hey Mercedes, start Tourguide” leest het infotainmentsysteem MBUX uitgebreide informatie voor over bezienswaardigheden langs de route en reageert het onder meer op de circa 3.400 bruine toeristische informatieborden langs de Duitse snelwegen.

Ook op het gebied van veiligheidsassistentie heeft de nieuwe A-Klasse een update gekregen. Met de upgrade van het rijassistentiepakket wordt bijvoorbeeld de bediening van de spoorassistent veel comfortabeler door gebruik te maken van de actieve stuurassistent. De volgende generatie van het parkeerpakket ondersteunt inparkeren in de lengterichting en biedt onder meer een 360°-visualisatie bij camera-ondersteund parkeren met behulp van 3D-beelden.

Geëlektrificeerde en krachtige aandrijflijn: de nieuwe A-Klasse heeft ook een facelift gekregen met betrekking tot de motoren. Het gehele benzinemotorengamma is geëlektrificeerd en omvat standaard viercilinders met een zeven- of achttraps DCT-automaat. Als mild hybrids zijn deze uitgerust met een extra 48V-boordnet dat de dynamiek ondersteunt bij het wegrijden met 10 kW meer vermogen.

De nieuwe riemaangedreven startdynamo (RSG) verbetert het comfort en de rijervaring voor A-Klasse rijders aanzienlijk. Tijdens het starten zorgt de RSG bijvoorbeeld voor een stillere start met minder trillingen dan conventionele startmotoren. Bovendien maakt het systeem ‘zeilen’ met uitgeschakelde verbrandingsmotor tijdens rustig rijden mogelijk. Tijdens remmen en uitrollen recupereert de RSG en voedt het zo het 12V-boordnet en de 48V-accu. De op deze wijze opgewekte energie kan tijdens het accelereren worden gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen. Door de gedifferentieerde evaluatie van de verschillende rijfasen motiveert de ECO Score 3.0, die bij sommige motoren nieuw is, de bestuurder ook om zuiniger te rijden.

Meer vermogen voor plug-in hybrids: de nieuwe A-Klasse zet opnieuw een grote stap voorwaarts wat betreft de plug-in hybrid aandrijflijnen (Mercedes-Benz A 250 e Hatchback: gewogen brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 1,1-0,8 l/100 km, gewogen energieverbruik gecombineerd (WLTP) 17,0-15,0 kWh/100 km, gewogen CO2-emissie gecombineerd (WLTP) 25‑ 18 g/km; Mercedes-Benz A 250 e Limousine: gewogen brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) 1,0‑0,8 l/100 km, gewogen energieverbruik gecombineerd (WLTP) 16,7-14,8 kWh/100 km, gewogen CO2-emissie gecombineerd (WLTP) 24-17 g/km)[2]. De HV-accu is opnieuw verbeterd, met als resultaat een hogere bruikbare energie-inhoud en een grotere elektrische actieradius. Het vermogen van de elektromotor is met 5 kW verhoogd en biedt nu een beschikbaar vermogen van 80 kW. Wat het laden betreft, zijn er nog steeds drie mogelijkheden: naast de standaard 3,7 kW kan de verbeterde accu nu ook met wisselstroom worden geladen en tot 11 kW, in plaats van slechts 7,4 kW zoals voorheen. Ook kan de accu nog steeds worden geladen met gelijkstroom en tot 22 kW. Het laden op gelijkstroom (DC) van 10% tot 80% duurt circa 25 minuten.


 

De aandrijflijnen in één oogopslag:

  A 250 e HatchbackA 250 e Limousine
Cilinderinhoud

cm3

1.3321.332
Max. vermogen, benzinemotor

kW/pk

120/163120/163
bij

t/min

5.5005.500
Max. koppel

Nm

270270
Max. vermogen, elektromotor

kW/pk

80/10980/109
Max. koppel, elektromotor

Nm

300300
Systeemvermogen

kW/pk

160/218160/218
Systeemkoppel

Nm

450450
Accucapaciteit

kWh

15,615,6
Gewogen brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2

l/100 km

1,1 - 0,81,0 - 0,8
Gewogen CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

25,0 - 18,024,0 - 17,0
Gewogen energieverbruik gecombineerd (WLTP2

kWh/100 km

17,0 - 15,016,7 - 14,8
Elektrische actieradius (gecombineerd EAER) (WLTP)2

km

70,0 - 81,072,0 - 82,0
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

7,47,5
Topsnelheid

km/h

225230


 

  A 180 HatchbackA 200 HatchbackA 220 4MATIC HatchbackA 250 4MATIC Hatchback
Cilinderinhoud

cm3

1.3321.3321.9911.991
Max. vermogen

kW/pk

100/136120/163140/190165/224
bij

t/min

5.5005.5005.5005.500
Extra vermogen (boost- effect)

kW/pk

10/1410/1410/1410/14
Max. koppel

Nm

230270300350
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2[3]

l/100 km

6,4 - 5,86,4 - 5,87,5 - 6,97,5 - 6,9
CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

145,0 - 133,0145,0 - 133,0170,0 - 157,0170,0 - 157,0
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

9,28,27,16,3
Topsnelheid

km/h

215225235250
  A 180 d HatchbackA 200 d HatchbackA 220 d Hatchback
Cilinderinhoud

cm3

1.9501.9501.950
Max. koppel

kW/pk

85/116110/150140/190
bij

t/min

3.4003.4003.800
Max. koppel

Nm

280320400
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2[4]

l/100 km

5,5 - 5,05,4 - 4,95,5 - 5,0
CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

145,0 - 132,0143,0 - 128,0144,0 - 131,0
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

9,78,37,2
Topsnelheid

km/h

202220235


 

  A 180 LimousineA 200 LimousineA 220 4MATIC LimousineA 250 4MATIC Limousine
Cilinderinhoud

cm3

1.3321.3321.9911.991
Max. vermogen

kW/pk

100/136120/163140/190165/224
bij

t/min

5.5005.5005.5005.500
Extra vermogen (boost- effect)

kW/pk

10/1410/1410/1410/14
Max. koppel

Nm

230270300350
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2[5]

l/100 km

6,3 - 5,76,3 - 5,77,4 - 6,87,4 - 6,8
CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

143,0 - 130,0143,0 - 130,0167,0 - 154,0168,0 - 155,0
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

9,38,37,26,4
Topsnelheid

km/h

216230237250
  A 180 d LimousineA 200 d LimousineA 220 d Limousine
Cilinderinhoud

cm3

1.9501.9501.950
Max. vermogen

kW/pk

85/116110/150140/190
bij

t/min

3.4003.4003.800
Max. koppel

Nm

280320400
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2

l/100 km

5,5 - 5,05,4 - 4,85,4 - 5,0
CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

143,0 - 130,0141,0 - 127,0143,0 - 131,0
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

9,98,47,3
Topsnelheid

km/h

206227246


 

Mercedes-AMG A-Klasse

Power en Style in een compact formaat – de nieuwe A-Klasse is ook leverbaar als Mercedes‑AMG. De Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ (brandstofverbruik gecombineerd 9,2‑8,8 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 208-200 g/km)2[6]en vooral de Mercedes-AMG A 35 4MATIC (Hatchback brandstofverbruik gecombineerd 8,6-8,2 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 196‑ 188 g/km; Limousine brandstofverbruik gecombineerd 8,5-8,1 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd 192‑184 g/km)2 hebben allebei een facelift gekregen van de engineers uit Affalterbach. De A 35 sluit met zijn herziene look nog nauwer aan bij de AMG-familie en blijft leverbaar als Hatchback en als Limousine, terwijl de A 45 S net als voorheen alleen als Hatchback leverbaar is.

Exterieur: de nieuw vormgegeven koplampen, de AMG-specifieke grille en de nieuwe, ronde badge met AMG-logo in plaats van Mercedes-ster met lauwerkrans vallen direct op bij de aanblik van de nieuwe Mercedes‑AMG A-Klasse. Daarnaast geven een nieuwe voorskirt en de van de A 45 bekende powerdomes de A 35 een nieuw, coherent AMG-gezicht. De AMG-look wordt onderstreept door het nieuwe velgdesign, de spoilerrand achter, de herziene achterlichten en de kenmerkende ronde uitlaatsierstukken (dubbel bij de Mercedes‑AMG A 45 S 4MATIC+).

Interieur: de nieuwe Mercedes-AMG A-Klasse beschikt standaard over het AMG Performance-stuurwiel inclusief AMG-stuurwieltoetsen, waarmee de bestuurder AMG-specifieke functies zoals het drietraps ESP of AMG Dynamics kan bedienen – met de handen aan het stuur. De vertrouwde AMG Performance-stoel is nu ook verkrijgbaar in de trendy kleur sage grey.

Techniek: de Mercedes-AMG A-Klasse heeft eveneens een motorenupdate gekregen. De Mercedes-AMG A 35 is net als de seriemodellen uitgerust met een 48V-boordnet en een riemaangedreven startdynamo (RSG). Hij biedt een vermogen van 225 kW/306 pk in combinatie met een maximumkoppel van 400 Nm. Als mild hybrid ondersteunt de RSG de dynamiek met 10 kW meer vermogen bij het wegrijden. Bovendien is het model nu voorzien van een achttraps AMG SPEEDSHIFT DCT transmissie en een nieuwe frontkoeler voor beter temperatuurmanagement in het grensbereik.

Infotainment & connectiviteit: ook de nieuwe Mercedes-AMG A-Klasse profiteert van de nieuwste generatie MBUX met betere prestaties, de integratie van de vingerafdruksensor (onder voorbehoud vanaf eerste kwartaal 2023 leverbaar) voor profielautorisatie in het centrale display, meer USB-laadvermogen en het nieuwe AMG-typische screendesign maken het rijden in de nieuwe AMG A-Klasse tot een interactief genoegen.

AMG Street Style Edition: ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe Mercedes-AMG A-Klasse is een exclusieve en tijdelijk gelimiteerde versie van de Mercedes-AMG A 45 S 4MATIC+ leverbaar. De AMG Street Style Edition maakt indruk met extraverte en exclusieve uitrustingselementen. Met de lak in mountaingrijs magno en de Edition-specifieke folie met kleurverloop in mat zwart/antraciet en kleuraccenten in fluorescerend oranje worden de elementen van het aerodynamicapakket extra benadrukt. De look wordt perfect aangevuld door de nieuwe matzwarte 19” velgen en de felrode remklauwen.

Ook het interieur van de AMG Street Style Edition is uniek: de AMG Performance-stoelen in zwart microvezel MICROCUT zijn voorzien van naden en accenten in feloranje. Het eveneens oranje label op de hoofdsteun maakt snel duidelijk over welke Edition van Mercedes-AMG we het hier hebben. Het AMG Performance-stuurwiel in leder/MICROCUT met oranje contrastsiernaden en de AMG-sierdelen in aluminium met hetzelfde patroon als de folies aan de buitenkant zetten nog meer accenten in het interieur. De AMG Street Style Edition genereert met zijn vier cilinders een vermogen van 310 kW/421 pk en wordt geleverd met het AMG-aerodynamicapakket, het AMG nightpakket I en II en de specifieke AMG-tankdop.

De aandrijflijnen in één oogopslag:

  

Mercedes-AMG 
A 35 4MATIC

(Limousine)

Mercedes-AMG

A 35 4MATIC

(Hatchback)

Mercedes-AMG

A 45 S 4MATIC+

(Hatchback)

Cilinderinhoud

cm3

1.991 cc1.991 cc1.991 cc
Max. vermogen

kW/pk

225/306225/306310/421
bij

t/min

5.8005.8006.750
Max. koppel

Nm

400400500
bij

t/min

3.000-4.0003.000-4.0005.000-5.250
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP)2

l/100 km

8,5-8,18,6-8,29.2-8.8
CO2-emissie gecombineerd (WLTP)2

g/km

192-184196-188208-200
Acceleratie 0-100 km/h

sec.

4,84,73,9
Topsnelheid

km/h

250250270

2 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.

Contact info:

Bastien Van den Moortel, +32 (0)479 51 52 16,  Bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Press info BeLux:

https://media.mercedes-benz.be

Brochures & prijslijsten:

https://www.mercedes-benz.be/nl_BE/passengercars/buy/pricelist-brochures.html

Mercedes-Benz Group Media (Global)

https://group-media.mercedes-benz.com

Mercedes MeMedia

https://media.mercedes-benz.com/


 


 

[1] Om de Mercedes me connect-services te kunnen gebruiken, dient u een Mercedes me-ID aan te maken en de gebruiksvoorwaarden voor de Mercedes me connect-services te accepteren. De getoonde services en hun beschikbaarheid en functionaliteiten zijn met name afhankelijk van het voertuigmodel, het bouwjaar, de geselecteerde opties en het land.

[2] De vermelde waarden zijn de vastgestelde WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers. Het energieverbruik en de actieradius werden bepaald op basis van Verordening (EU) nr. 2017/1151 van de Commissie.

2 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.

2 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.

2 De vermelde waarden zijn de WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.

2 De vermelde waarden zijn de vastgestelde WLTP CO2-waarden gemeten volgens Art. 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn berekend op basis van deze cijfers.