Brussel,
14
april
2022
|
09:37
Europe/Brussels

De Mercedes-Benz VISION EQXX demonstreert een ongeëvenaarde efficiency tijdens het rijden in de echte wereld -1.000 km op één acculading en een gemiddeld verbruik van 8,7 kWh/100 km

Resultaten van succesvolle eerste roadtrip tillen efficiency van elektrische auto’s naar een nieuw niveau

Samenvatting

Stuttgart/Cassis. De VISION EQXX van Mercedes-Benz rijdt rond in Europa en laat uitstekende prestaties zien op het gebied van bereik en efficiency. Reizend vanuit Sindelfingen door de Zwitserse Alpen en

Noord-Italië, en met eindbestemming Cassis aan de Côte d'Azur, legde hij moeiteloos meer dan 1.000 km af in

alledaags verkeer, op één acculading. De reis begon in koude en regenachtige omstandigheden, en er werd op

normale snelheden gereden. Het team reed ook langdurig met snelheden tot 140 km/u op de Duitse Autobahn. De laadstatus van de accu was bij aankomst ongeveer 15 procent, wat neerkomt op een resterende actieradius van zo'n 140 kilometer, en het gemiddelde verbruik was recordbrekend laag: 8,7 kWh per 100 kilometer.

De VISION EQXX tilt de efficiency van elektrische auto’s naar een geheel nieuw niveau – in reële omstandigheden en met onafhankelijk bewijs. De langeafstandsrit werd afgelegd met een verzegelde laadaansluiting en het team werd begeleid door een onafhankelijke deskundige van de certificatie-instelling TÜV Süd. De behaalde resultaten bevestigen officieel de effectiviteit van de nieuwe ontwikkelingsaanpak van Mercedes-Benz – waarbij holistisch wordt gekeken naar de efficiency van de aandrijflijn, aerodynamica en verder, tot in het kleinste detail. Een ander, zeer belangrijk onderdeel van de strategie is een nog intensievere samenwerking tussen de verschillende afdelingen en met externe partners. Deze nieuwe blauwdruk voor de ontwikkeling van autotechnologie leidt tot een nieuwe maatstaf voor de efficiency en het bereik van elektrische auto’s. De baanbrekende technologie van de VISION EQXX zal worden ingezet in toekomstige productiemodellen van Mercedes-Benz.

"Het is ons gelukt! Met gemak legden we meer dan 1.000 kilometer af op één acculading en realiseerden we een verbruik van slechts 8,7 kWh/100 km in dagelijkse verkeersomstandigheden. De VISION EQXX is de meest efficiënte Mercedes ooit gebouwd. Het technologieprogramma erachter markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Het ondersteunt ons strategische doel om ‘Lead in Electric’ te worden”, zegt Ola Källenius, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG.

Klaar voor de langste roadtrip sinds de uitvinding van elektrische mobiliteit

Er is een reden waarom roadtrips al tientallen jaren behoren tot ons culturele erfgoed en veelvuldig worden beschreven in boeken en films. Roadtrips staan voor vrijheid, individualiteit, de geest van de auto en de voorbijgaande wereld.

De reis naar een elektrische toekomst is ook een roadtrip; even opwindend als uitdagend. Voor Mercedes-Benz is het een reis met een duidelijk doel: maximale efficiency door innovatie. De VISION EQXX is het product van een holistische benadering met innovaties op alle technische gebieden die impact hebben op energieverbruik. “Met onze succesvolle roadtrip naar Zuid-Frankrijk hebben we laten zien dat alles draait om efficiency. En dit succes spreekt ook duidelijk voor ons nieuwe gezamenlijke ontwikkelingsproces, waarin veel geleerd is van het Mercedes-AMG F1-team en de expertise op het gebied van elektrische aandrijflijnen. De VISION EQXX is het resultaat van een uitgebreid programma dat een blauwdruk biedt voor de toekomst van de autotechnologie. Veel van de innovatieve ontwikkelingen worden al geïntegreerd in productiemodellen, waarvan sommige in de volgende generatie elektrische auto’s die worden gebaseerd op de modulaire, compacte en middelgrote platforms van Mercedes-Benz. En de reis gaat verder. Met de VISION EQXX blijven we de grenzen opzoeken van wat technisch mogelijk is”, zegt Markus Schäfer, Lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz Group AG,

Chief Technology Officer verantwoordelijk voor ontwikkeling en inkoop.

Uitdagend routeprofiel en wisselende weersomstandigheden

De VISION EQXX zit boordevol innovaties. Dit onderzoeksprototype maakt deel uit van een verreikend technologieprogramma dat de nieuwste digitale technologie combineert met de pioniersgeest van Mercedes, de wendbaarheid van een start-up en de snelheid van de Formule 1. De missie bij de ontwikkeling van de VISION EQXX was om technologische barrières te doorbreken over de hele linie. Om te laten zien wat elektrisch "haalbaar" is, heeft het onderzoeksvoertuig een eendaagse roadtrip gemaakt: van Duitsland naar Zwitserland, door Italië, en via Milaan naar de eindbestemming, de havenstad Cassis bij Marseille in Zuid-Frankrijk.

Het routeprofiel – van snelweg tot bergpassen, inclusief wegwerkzaamheden – en de weersomstandigheden

vormden samen een breed scala aan uitdagingen voor de VISION EQXX. De temperatuur varieerde tijdens de route, die begon bij het R&D-centrum van Sindelfingen in de buurt van Stuttgart onder koude omstandigheden, van 3 tot 18 graden Celsius. Ten noorden van de Alpen viel er lichte regen en verder naar het zuiden ondervond de auto een zachte tegenwind. Tijdens de roadtrip kon het effect van de vele verschillende efficiencymaatregelen van het studiemodel goed worden vastgelegd.

Enkele fragmenten uit het reisverslag:

Tot 140 km/u op de snelweg – de lage luchtweerstand en rolweerstand werpen hun vruchten af

De eerste etappe van Sindelfingen naar de noordoostelijke grens van Zwitserland loopt via de Autobahn 81.

De VISION EQXX sneed door de wind met snelheden tot 140 km/u. Met zijn lage cW-waarde van 0,17 kan de wind bijna nergens grip op krijgen. Dit ongeëvenaarde cijfer voor een auto is het resultaat van de intelligente interactie van vele individuele maatregelen. Het begint met de basisvorm van de carrosserie, die elegant als een waterdruppel naar achteren stroomt. Even gunstig voor de aerodynamica zijn het kleine frontale oppervlak van 2,12 m² en de verkleinde spoorbreedte achter. Omdat deze 50 mm smaller is dan voor, rollen de achterwielen in de slipstream van de voorwielen. De actieve achterdiffuser, die automatisch wordt geactiveerd bij 60 km/u, zorgt voor een betere luchtstroom en draagt ​​zo aanzienlijk bij aan de verminderde luchtweerstand.

Het technologievoertuig haalt additionele efficiëntievoordelen uit zijn banden, die een extreem lage rolweerstand van 4,7 hebben. Bridgestone heeft deze speciaal voor de VISION EQXX ontwikkeld in samenwerking met Mercedes-Benz. Ter vergelijking: het huidige EU-bandenlabel vereist een cijfer van 6,5 voor de hoogste beoordeling in de klasse A. De EQS staat op banden met een rolweerstand van 5,9, wat al aanzienlijk lager is. Met de VISION EQXX gaat Mercedes-Benz nóg een stap verder. Opvallend is de maat van de nieuwe banden. Met hun afmetingen van 185/65 R 20 97 T hebben ze een grote diameter en een smal loopvlak. De specialistische Turanza Eco-banden combineren twee innovatieve Bridgestone-technologieën voor een nog groter bereik. De ENLITEN-technologie vermindert zowel de rolweerstand als het gewicht met maximaal 20 procent. De ologic-technologie vermindert de vervorming van banden tijdens het rijden, onder meer door een extra gespannen riemgedeelte. Daarnaast is de overgang van de band in de velg   geoptimaliseerd in samenwerking met het aerodynamica-team van Mercedes-Benz.

Door de bergen – de winst van lichtgewicht

Een van de bijzondere kenmerken van de VISION EQXX is de doordachte lichtgewicht constructie, die

een bijzonder positief effect heeft bij bergopwaartse beklimmingen. Elke enthousiaste fietser weet waarom altijd dezelfde soort renner voorop gaat tijdens bergetappes. De zwaardere, gespierde sprinters staren bergopwaarts vrijwel altijd naar de ruggen van vedergewichten. Doorslaggevend is de vermogen-gewichtsverhouding. Het gaat niet over pure prestaties in de zin van "sneller-hoger-verder” maar over uithoudingsvermogen en minder energieconsumptie.

Dit is precies wat de VISION EQXX op indrukwekkende wijze liet zien bij het naderen van de Gotthardtunnel

op weg naar Italië. Op het traject tussen Amsteg en Göschenen ligt een 14 kilometer lang traject bergop met een hellingshoek tot vijf procent. Het is hier, waar elke gram extra gewicht energie opslokt, en waar de

VISION EQXX duurzame punten scoort met zijn leeggewicht van slechts 1.755 kilogram.

Het lichtgewicht ontwerp van de VISION EQXX is veelomvattend - van de gebruikte materialen tot innovatieve bionische structuren die een gunstige vermogen-gewichtsverhouding leveren. Voorbeelden hiervan zijn het duurzame koolstofvezel-suikercomposietmateriaal dat wordt gebruikt voor het bovenste deel van de accu, dat ook wordt gebruikt in de Formule 1 en de BIONEQXXTM achtervloer, vervaardigd met behulp van een aluminium gietproces. De lichtmetalen constructie vervangt een veel zwaardere samenstelling van meerdere onderling verbonden onderdelen. Het bevat gaten op plaatsen waar structurele sterkte is niet vereist, waardoor materiaal wordt bespaard. Deze innovatieve ontwerpbenadering resulteert in een gewichtsbesparing tot 20 procent in vergelijking met een conventioneel vervaardigd onderdeel.

Een groot deel van de gewichtsefficiëntie is ook te danken aan het speciale elektrische chassis met een lichtgewicht F1-subframe en aluminium remschijven. Een andere is de accu. Met 100 kWh heeft de speciaal ontwikkelde energieopslageenheid van de VISION EQXX bijna dezelfde hoeveelheid energie als de accu van de EQS. De accu van de VISION EQXX heeft echter 50 procent minder volume en is 30 procent lichter. Het resultaat is dat de compacte accu, met een afmeting van slechts 200 x 126 x 11 cm, ook relatief licht is (495 kilogram) en daardoor ook past in een compacte auto. De elektrische aandrijving is ontwikkeld in samenwerking met de experts van het Mercedes-AMG Petronas F1 Team.

Bergafwaarts – recupereren is het devies

Na de Gotthardtunnel gaat de weg een heel eind bergafwaarts. Dit is waar de VISION EQXX op zijn eigen manier het beste uit de situatie haalt. Terwijl de gouden regel van de professionele wielrenner is om vol gas bergafwaarts te gaan om tijd in te halen, doet de VISION EQXX het ondenkbare en regenereert hij dan juist zijn energiereserves. Bij elektrische auto's heet dit recuperatie, het terugwinnen van remenergie. Ook in deze discipline zet de VISION EQXX nieuwe maatstaven dankzij zijn uiterst efficiënte elektrische aandrijflijn.

De VISION EQXX kan het recuperatie-effect toepassen op elk type helling en tijdens elke remmanoeuvre, waardoor zijn actieradius wordt vergroot. Een positief neveneffect van dit elektrisch remmen is dat de mechanische remmen nauwelijks worden gebruikt. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om een nieuw type aluminium remschijven te gebruiken die beduidend minder wegen dan hun stalen tegenhangers.

Zonnedak – energiesnacks in het zonnige Italië

De VISION EQXX krijgt rond het middaguur een stevige energiesnack op de Povlakte bij Milaan – niet bij het laadstation, maar via het vaste zonnedak. De 117 zonnecellen voeden de 12-volt accu, die stroom levert aan verbruikers zoals het navigatiesysteem. De toegevoegde waarde is meetbaar door de belasting die deze van de hoogspanningsaccu onttrekt, weergegeven door de boordcomputer. Al met al vergroot de zonnebooster de actieradius met meer dan twee procent – ​​wat neerkomt op zo’n 25 kilometer bij een reis van meer dan 1.000 kilometer.

Innovatieve eATS – krachtig, zuinig, duurzaam

De elektrische aandrijfeenheid van de VISION EQXX – bestaande uit de elektromotor, transmissie en vermogenselektronica – is samen met de F1-specialisten van HPP ontwikkeld en heeft een piekvermogen van 180 kW. Dankzij het koppel dat direct beschikbaar is en de zeer lage aerodynamica en rolweerstand van de VISION EQXX, wordt het volledige potentieel tijdens de hele reis nauwelijks benut. Veel belangrijker dan topprestaties zijn andere factoren. Net als de accu is de elektrische aandrijfeenheid compact, lichtgewicht en zeer efficiënt. Het gemiddelde rendement van deze toepassing is 95%. Dat betekent dat 95% van de energie van de accu bij de wielen terechtkomt.

Dit gaat hand in hand met verdere efficiëntievoordelen, zoals het verminderen van verliezen in de aandrijflijn. De ingenieurs van Mercedes-Benz zijn erin geslaagd om de totale verliezen in de aandrijflijn (motor, omvormer en transmissie) met 44% te verlagen, vergeleken met een elektrische aandrijflijn die niet op dit project is gebaseerd. Dit maakt een groot verschil, met een procent meer efficiëntie en twee procent meer bereik. Dit effect is verder versterkt door de accu van de VISION EQXX, dankzij de opmerkelijke energiedichtheid van bijna 400 Wh/l en een bijzonder hoge bedrijfsspanning van meer dan 900 volt. Over hoogspanning gesproken: de VISION EQXX markeert het eerste gebruik van deze technologie, die zich tijdens de hele reis bewijst.

Efficiënt thermisch beheersysteem - passieve koeling van de aandrijflijn is alles wat nodig is

Omdat de elektrische aandrijflijn dankzij het hoge rendement weinig afvalwarmte genereert, is passieve koeling voldoende gedurende de hele reis. De koelplaat in de bodemplaat gebruikt de luchtstroom voor een gelijkmatige koeling. Deze aerodynamisch zeer efficiënte oplossing vergroot de actieradius met 20 kilometer, terwijl de cW-waarde onveranderd blijft op een lage 0,17. Zelfs bij de beklimming richting de Gotthardtunnel blijft het systeem gesloten. Het luchtregelsysteem opent alleen een extra luchtpad als er een verhoogde vraag is naar koeling van de elektrische aandrijving of naar klimaatregeling in de cabine op warme dagen, of als de warmtepomp op koude dagen draait. Het luchtpad maakt dan verbinding tussen de hogedrukzone aan de voorkant van de auto met de lagedrukzones aan de bovenkant van de motorkap. Dit maakt een zeer efficiënt warmtebeheer mogelijk met een minimale luchtweerstand. Met geopende ‘luiken’ neemt de cW-waarde met slechts zeven punten toe (0,007).

De efficiëntieassistent – ​​actief helpen bij het besparen van energie

Of het nu gaat om een ​​elektromotor of een verbrandingsmotor, de hoeveelheid energie die uiteindelijk in de praktijk wordt verbruikt hangt sterk af van de rijstijl. In Zwitserland, Italië en Frankrijk is "pedal to the metal" hoe dan ook geen optie, dankzij snelheidslimieten en strenge handhaving. De VISION EQXX blijkt juist dan een intelligente sidekick te zijn, die de bestuurder als een copiloot bijstaat met tips voor de best mogelijke rijstijl. De efficiëntie-assistent geeft informatie over de energiestroom, batterijstatus, topografie en zelfs de richting en intensiteit van wind en zon.

De UI/UX is voorzien van een geheel nieuw, uit één stuk bestaand display dat de gehele breedte van het interieur beslaat. De verschillende elementen van de gebruikersinterface ondersteunen een naadloze interactie tussen de bestuurder en de auto. Deze omvatten kunstmatige Intelligentie (AI) die de werking van het menselijk brein nabootst. In de VISION EQXX hanteert Mercedes-Benz een radicaal nieuwe UI/UX-aanpak. Een game-engine tilt UI-graphics naar een geheel nieuw niveau. De gebruikersinterface laat zien hoe realtime graphics nieuwe digitale mogelijkheden brengen door direct te reageren op de behoeften van de bestuurder en de echte wereld in de auto.

Finale in Frankrijk – de finish bereiken met ongeveer 140 kilometer resterende actieradius

Kort voor het passeren van de finish in Cassis, verzamelde de VISION EQXX opnieuw energie door middel van

recuperatie. Na 11 uur en 32 minuten rijtijd eindigde hij zijn 1.008 kilometer lange roadtrip met een

resterende actieradius van ongeveer 140 kilometer. Dit betekent dat de auto weer had kunnen vertrekken voor een uitstapje langs de Middellandse Zeekust zonder opladen.

De VISION EQXX heeft ondubbelzinnig het reële potentieel van elektrische auto’s met een extra hoge efficiency bewezen. Deze eerste roadtrip naar Cassis is een mijlpaal tijdens een veel grotere reis die nog lang niet voorbij is. Er komen nog veel meer etappes.

De VISION EQXX: het logboek van de roadtrip in cijfers

StartSindelfingen, 5 april 2022, 07:00
AankomstCassis, 5 april 2022, 07:02
RouteSindelfingen, Gotthard Tunnel, Milaan, Cassis
Afstand1.008 kilometer
Totale reistijd / bewegingstijd12 uur en 2 minuten / 11 uur en 32 minuten
Gemiddelde snelheid87,4 km/u
Maximumsnelheid op de snelweg140 km/u
Gemiddeld verbruik8.7 kWh per 100 km
Acculading bij aankomst (SoC)ongeveer 15%
Resterend bereik bij aankomstongeveer 140 km

De VISION EQXX: de belangrijkste feiten op een rij

#MissionAccomplished: meer dan 1.000 km op één acculading op de openbare weg maakt ontspannen rijden over lange afstanden mogelijk.

#EnergyWizard: efficiency-bevorderende maatregelen resulteren in een uitzonderlijk laag verbruik van 8.7 kWh per 100 km.

#AeroChamp: De specialisten op het gebied van aerodynamica en exterieurdesign hebben gezorgd voor een toonaangevende luchtweerstandscoëfficiënt van 0,17. Dit heeft met name een positieve invloed op het energieverbruik bij hoge snelheden.

#RollingEfficiency: banden met een extreem lage rolweerstand (lager dan die van een A-band volgens de EU typegoedkeuring) en een verbeterde aerodynamische geometrie zorgen, in combinatie met lichtgewicht magnesium wielen, voor een grotere actieradius.

#ElectricDrive: het compleet nieuwe aandrijfconcept van Mercedes-Benz is de nieuwe benchmark in efficiency met 95 procent van de accu tot de wielen.


#PassiveCooling: innovatieve, passieve koeling van de aandrijflijn via een koelplaat in de onderzijde van de carrosserie.

#BionicEngineering: geavanceerde digitale tools helpen bij het realiseren van lichtgewicht designs voor een verhoogde efficiency en een groter bereik.

#SolarPower: ultradunne dakpanelen voorzien het accusysteem van energie en zorgen voor een extra actieradius van 25 km.

#SoftwareDriven: een software-gestuurde aanpak was de sleutel tot succes bij het behalen van efficiëntiedoelstellingen en een snel ontwikkelingsproces, inclusief een baanbrekend accubeheersysteem.

#GlobalResponsibleLeadership: met de VISION EQXX voert Mercedes-Benz het tempo op om ‘Lead in
Electric’ te worden en de standaard te zetten met betrekking tot duurzame mobiliteit.

De VISION EQXX: de belangrijkste technische gegevens in één oogopslag

Energie-inhoud van de accu, bruikbaarkWh<100
Nominale spanningvolt>900
EnergieverbruikkWh/100 km
(mijl/kWh)
<10
(>6)
cW-waarde 0,17
Frontm22.12
VermogenkW180
Wielbasismm2.800
Brutogewichtkg1.755
Lengte/breedte/hoogtemm4.977/1.870/1.350