Brussel,
16
februari
2018
|
10:18
Europe/Brussels

De nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse Berline en Break

Sportiviteit verenigd met emotie en intelligentie.

Samenvatting

De C-Klasse van de huidige generatie was tijdens zijn vierde verkoopjaar het model dat grote verkoopvolumes opleverde voor Mercedes-Benz. Meer dan 415.000 exemplaren werden in 2017 wereldwijd verkocht. De C-Klasse wordt in vier fabrieken op vier continenten geproduceerd. Naast de hoofdfabriek in Bremen (Duitsland) zijn er ook fabrieken in East London (Zuid-Afrika), Tuscaloosa (USA) en Peking (China). Daar vindt ook de verlengde versie van de C-Klasse Berline zijn thuisbasis. Hij wordt namelijk uitsluitend in China geproduceerd en verkocht. China was in 2017 de grootste afzetmarkt voor de C-Klasse.

De buitenkant: koplampen met een nieuw design

Sportiviteit verenigd met emotie en intelligentie. Dat typeert de nieuwe look van de C-Klasse. Optisch ligt de nadruk op de voorpartij en het design van de koplampen en achterlichten.

Bij het nieuwe model krijgt de AMG Line standaard het diamantrooster. Bovendien werden ook de voorbumpers voor alle versies vernieuwd. Die maken de uitrustingslijn EXCLUSIVE Exterieur nog sprekender en AVANTGARDE Exterieur nog dynamischer. De voorbumper heeft ofwel een zilveren sierlijst (standaard), een verchroomde sierlijst (bij de uitrusting AVANTGARDE Exterieur) of een driedelige chroomlijst (bij de uitrusting EXCLUSIVE Exterieur). De uitrusting AMG Exterieur bevat een AMG-voorspoiler met een nieuwe geometrie en achteraan werd het inzetstuk met diffusorlook voorzien van een nieuw design. Zowel de berline als de break krijgen bij de achterbumper een vernieuwd benedendeel. De geometrie, de sierlijsten en de uitlaatpijp hangen af van de uitrusting en motorisatie.

Het design van de lichten voor- en achteraan wordt gekenmerkt door strak afgelijnde contouren. Hoogwaardig ontworpen details zorgen voor highlights en benadrukken de moderne look. Standaard is de C-Klasse voorzien van koplampen met halogeenverlichting en geïntegreerde led-dagrijverlichting. De High Performance led-koplampen met bijzonder strak design zijn optioneel. Voor het eerst zijn bij dit model ook MULTIBEAM led-koplampen met ULTRA RANGE-grootlichten verkrijgbaar (zie onderaan voor meer informatie).

Ook de koetswerkkleuren werden uitgebreid: nieuw bij de berline en de break zijn de metallic lakken mojavezilver en smaragdgroen.

Het interieur: perfectionalisering in de details

Het sportieve interieur wordt gekenmerkt door een hoog kwaliteitsgevoel en vloeiende lijnen. Het is een nieuwe interpretatie van moderne luxe.

De middenconsole vormt een stijlvol, elegant sierstuk. Deze console is ook verkrijgbaar in openporig, bruin walnoothout of openporig, grijs eikenhout. Het 3D-gevormde fineer van echt hout in de middenconsole zorgt voor moderniteit en vakmanschap. Nieuwe interieurkleuren zijn magmagrijs/zwart en zadelbruin voor het AMG Line-interieur.

De KEYLESS-GO startfunctie is standaard. De start-stopschakelaar werd hertekend en heeft nu een turbinelook. Ook de autosleutel werd in een nieuw jasje gestoken. Klanten hebben keuze uit drie varianten: zwart met sierrand in hoogglanzend chroom, wit met sierrand in chroom of wit met sierrand in een matte chroomkleur.

Nieuw is het pakket met multicontourzetels. Door een elektrisch aangedreven, pneumatische pomp kunnen de zijkussens en lendensteun individueel aangepast worden. Luchtkamers die pulserend of golvend opgeblazen en opnieuw afgelaten worden, zorgen voor een massage-effect ter hoogte van de lenden. De pneumatische functies van de stoel worden via het multimediasysteem bediend.

Het dashboard: een volledig digitaal instrumentenpaneel behoort tot de mogelijkheden

De C-Klasse neemt het dashboard van de huidige S-Klasse over en bevat als optie een volledig digitaal dashboard met drie visueel verschillende stijlen: “Classic”, “Sport” en “Progressive”.

De beeldschermmogelijkheden in een overzicht:

Combi-dashboard: het basismodel bevat een klassiek combi-dashboard met twee meters. Tussen de meters bevindt zich een groot kleurenscherm van 5,5 inch (resolutie: 383 x 600 pixels). De weergavestijl is hier “klassiek”.

Als optie is een volledig digitaal dashboard verkrijgbaar. Het beeldscherm meet dan 12,3 inch en heeft een hoge resolutie van 1920 x 720 pixels. Het moderne schermontwerp biedt drie erg verschillende weergavestijlen: “Classic”, “Sport” en “Progressive”. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur of het gekozen interieur kunnen de weergavestijlen snel gewisseld worden. In het combi-dashboard kan de bestuurder naast bepaalde gegevens uit het menu, zoals informatie over de route of het verbruik, ook de navigatie of ECO-melding tonen. Die helpt de bestuurder om ecologisch te rijden.

Centraal display: het multimediascherm in de middenconsole is eveneens in twee formaten verkrijgbaar. In combinatie met het Audio 20-pakket meet het scherm 7 inch en heeft het een resolutie van 960 x 540 pixels. De weergavestijl is hier opnieuw “klassiek”.

Als optie bij het Audio 20-pakket is er voor het eerst een centraal display in hoge resolutie verkrijgbaar. Het beeld heeft een beeldverhouding van 16:9, meet 10,25 inch en heeft een resolutie van 1920 x 720 pixels. Bij de optie COMAND is dit scherm standaard inbegrepen. Zoals bij het combi-dashboard kunnen ook hier drie weergavestijlen gekozen worden. De weergave is modern en gebruiksvriendelijk. Bijvoorbeeld in het menu “voertuig” wordt de tekst aangevuld met duidelijke grafieken.

De C-Klasse heeft een stuur met Touch Control-bediening. Zoals bij een smartphone reageert de bediening op swipe-bewegingen. Daardoor kunnen de functies van het combi-dashboard en het volledige infotainmentsysteem bediend worden zonder dat de bestuurder het stuur moet loslaten. Nieuw is ook de bediening van DISTRONIC en cruisecontrol via bedieningselementen aan het stuur.

Daarnaast kan het infotainmentsysteem bediend worden via het touchpad met controller (nieuw: haptische terugkoppeling) in de middenconsole of via de spraakherkenning LINGUATRONIC. Ook andere voertuigfuncties zoals zetelverwarming kunnen via spraakherkenning bediend worden. Het optionele head-up display kan nu op een nog groter gebied geprojecteerd worden.

Intelligent Drive: Actieve veiligheid met de modernste technologie

De nieuwe C-Klasse beschikt over de meest actuele rijassistentiesystemen met coöperatieve ondersteuning van de bestuurder. Daardoor presteert hij beter op gebied van actieve veiligheid dan zijn voorganger. De C-Klasse kan in bepaalde situaties ook gedeeltelijk geautomatiseerd rijden. Daarvoor houdt het voertuig zijn omgeving nauwlettend in de gaten: door verbeterde camera- en radarsystemen kan hij tot 500 m vooruitkijken. De omgevingsherkenning gebeurt via een radar tot 250 m vooruit, 40 m zijwaarts en 80 m achteruit. Ook via een camera kan het voertuig tot 500 m vooruitkijken, waarvan 90 m in 3D. Verder gebruikt de C-Klasse kaart- en navigatiegegevens als informatie voor rijassistentiesystemen. Zo kan bijvoorbeeld de actieve afstandsregeling DISTRONIC als onderdeel van het rijassistentiepakket de bestuurder in verschillende situaties ondersteunen op basis van kaartgegevens en de snelheid op voorhand aanpassen bij het naderen van bijvoorbeeld bochten, kruispunten of rotondes. Verder is er onder andere als nieuwe functie bij de actieve stuurassistent een intuïtief te begrijpen actieve rijstrookassistent en actieve noodstopassistent.

Standaard aan boord van de nieuwe C-Klasse is een vernieuwde actieve remassistent. Afhankelijk van de situatie kan dit systeem helpen om aanrijdingen met langzaam vooruitrijdende, remmende of stilstaande voertuigen, en zelfs ook met overstekende voetgangers en fietsers te beperken of volledig te vermijden.

MULTIBEAM led-koplampen: optimaal zicht in alle omstandigheden

Nieuw in de C-Klasse zijn de optioneel verkrijgbare MULTIBEAM led-koplampen. Iedere koplamp bevat 84 individueel aanstuurbare leds. Daardoor kan de rijverlichting erg snel, nauwkeurig en elektronisch aangepast worden aan de actuele verkeerssituatie.

In vergelijking met het tot nu toe verkrijgbare Led Intelligent Light System werd de lichtverdeling bij kruisingen, rotondes, stadsverkeer en slecht weer als nieuwigheid toegevoegd.

In de grootlichtmodus zorgt de adaptieve grootlichtassistent PLUS voor een permanente, brede verlichting van de rijbaan zonder tegenliggers te verblinden. Indien het systeem geen andere verkeersdeelnemers detecteert, de weg rechtdoor loopt en de snelheid van het voertuig meer dan 40 km/u bedraagt, schakelt het ULTRA RANGE grootlicht zichzelf automatisch in. Daarbij wordt de wettelijk maximaal toegelaten lichtsterkte gegenereerd. De lichtsterkte van het grootlicht daalt pas op een afstand van meer dan 650 meter onder de referentiewaarde van 1 lux. Bij voor- of tegenliggers worden de leds van de grootlichten gedeeltelijk uitgeschakeld en genereren ze elk nog een U-vormige lichtuitsparing. De andere delen van de rijbaan blijven verlicht via het grootlicht (gedeeltelijk grootlicht). Enkel bij manueel ingeschakelde grootlichten blijft het ULTRA RANGE grootlicht steeds actief.

De ENERGIZING comfortregeling: meer wellness

De optionele ENERGIZING comfortregeling bundelt verschillende comfortsystemen in het voertuig. Ze maak doelgericht gebruik van de airconditioning (inclusief geurverspreiding), de stoelfuncties (verwarming, ventilatie, massage) en licht- en muziekthema’s. Zo wordt er afhankelijk van de stemming of wens van de klant een bijzonder wellnesspakket voorzien. Dit heeft een positief effect op het gevoel van welzijn en het prestatievermogen.

Afhankelijk van de uitrusting zijn er zes programma’s beschikbaar. Deze programma’s duren telkens tien minuten. Ze worden in kleur en grafisch weergegeven op het centrale display en met passende muziek begeleid. Vijf liedjes per programma zijn reeds voorzien. De belangrijkste functie in het programma “vitaliteit” zijn bijvoorbeeld up-tempo nummers met veel beats per minuut. Indien er bijvoorbeeld via de Media Interface eigen muziek beschikbaar is, wordt deze op de achtergrond geanalyseerd en aan de hand van de beats per minuut (bpm) in een programma ingedeeld. Afzonderlijke functies van het programma kunnen naar wens worden uitgeschakeld.

In de ENERGIZING comfortregeling is ook sfeerverlichting inbegrepen, die harmonieus en individueel op de afzonderlijke weergavestijlen afgestemd is. Met 64 kleuren biedt de optionele, vernieuwde sfeerverlichting talrijke mogelijkheden tot personalisatie.

De multimediasystemen: informatie en muziek op maat

Standaard heeft de C-Klasse het multimediasysteem Audio 20. Dit bevat twee USB-aansluitingen, een SD-kaartlezer, Bluetooth en Media Interface.

Bij de nieuwe generatie is ook COMAND Online als optie verkrijgbaar: een snelle 3D-navigatie met topografische kaartweergave, uiterst realistische 3D-gebouwen en 3D-kaartrotaties. Op de kaart wordt uitgebreide informatie getoond: naast actuele verkeersinformatie zijn er ook Car-to-X waarschuwingen en gegevens over het weer, tankstations (inclusief actuele brandstofprijzen) en vrije parkeerplaatsen te zien.

Met Concierge Service (verkrijgbaar via een abonnement) kunnen Mercedes me connect-gebruikers genieten van verschillende individuele services: reserveren in een restaurant, toeristische tips, meldingen en reserveringen voor cultuur- of sportevenementen en het rechtsreeks zenden van navigatiebestemmingen naar het voertuig.

Mobiele apparaten met Qi-technologie kunnen makkelijk via een draadloos systeem opgeladen worden tijdens de rit. Het laadoppervlak in het opbergvak vooraan in de middenconsole werd zo ontworpen dat het ook geschikt is voor ook grotere smartphones. Deze functie bevat ook de als optie verkrijgbare multifunctionele telefonie, waardoor de smartphone ook met de buitenantenne van het voertuig verbonden wordt. Zo biedt het voertuig een zo goed mogelijke telefoonverbinding en gegevensoverdracht.

Nieuw bij de opties is een extra geluidssysteem. Met negen luidsprekers en een vermogen van 225 watt (2x frontbass van 50 W, de andere vijf kanalen hebben telkens 25 W) positioneert dit systeem zich tussen het standaard geluidssysteem en het Burmester® surroundsysteem.