Brussel,
17
februari
2022
|
09:38
Europe/Brussels

Hogescholen en opleidingscentra aan de slag met state-of-the-art voertuigen

#BePartOfUs – Industrie en opleidingen dichter bij elkaar brengen

Samenvatting

Brussel. In het kader van het #BePartOfUs initiatief overhandigde Mercedes-Benz zopas zeven hoogtechnologische personenwagens van de laatste generatie aan evenveel hogescholen en opleidingscentra gespecialiseerd in technische opleidingen voor de automobielsector. Op deze manier draagt het merk met de ster bij aan de verdere professionalisering en praktijkgerichte aanpak van het onderwijs. De integratie van de meest recente automobieltechnologieën in de opleiding geeft de techniekers van morgen de kans om beslagen op de werkvloer te komen. Dit initiatief is een aanvulling op het reeds in 2017 gestarte en unieke Duaal Leren waarbij studenten reeds combi-traject lesdagen – praktijkervaring succesvol hebben afgerond.

Met de overkoepelende campagne #BePartOfUs ambieert Mercedes-Benz Belgium Luxembourg de samenwerking met middelbare en hogescholen in Vlaanderen en Wallonië waarbij technische en beroepsopleidingen centraal staan. Dankzij #BePartOfUs ondersteunt Mercedes-Benz de opleidingen met de aanlevering van didactisch materiaal gaande van voertuigen, cursusmateriaal, diagnosetoestellen en andere scholingsverrijkende maatregelen.

“Het is onze manier om de kloof tussen het onderwijs, de automobielindustrie en de werkvloer te verkleinen”, zegt Geert De Bock, Directeur Customer Services Mercedes-Benz Belgium Luxembourg. “De snelle technische en technologische evoluties in de automobielsector maken dat wij ons steentje willen bijdragen aan het beslagen ten ijs brengen van schoolverlatende technici. Dankzij hun vertrouwdheid met de Mercedes-Benz technologie vergroot bovendien hun kansen op tewerkstelling in onze werkplaatsen. Een win-win dus; voor de jongeren, voor het onderwijs en voor Mercedes-Benz.”

#BePartOfUs - State-of-the-art voertuigen geleverd aan zeven hogescholen
In januari werden zeven hoogtechnologische personenwagens van de laatste generatie aan evenveel hogescholen en opleidingscentra overhandigd – Vives Kortrijk, Thomas More Mechelen, Karel De Grote Hogelschool Antwerpen, Helha Mons, Hel.be Luik, ZWAM Eupen,  Autoform luik en Educam Lokeren-Kontich. Het modelpallet gaat daarbij van een S-Klasse 500 Plug-in Hybrid over C- en E-Klasse tot de A-Klasse. Alle voertuigen hebben gemeen dat ze de meest moderne in hun soort zijn en op die manier leerlingen de kans geven om met de nieuwste hoogtechnologische innovaties kennis te maken. Deze auto’s blijven twaalf maanden in de huidige centra waarna ze in de komende twee jaar doorschuiven naar andere onderwijsinstellingen.

#BePartOfUs - Duaal Leren: uniek duaal leertraject autotechniek sinds 2017

Mercedes-Benz startte in het schooljaar 2017/2018 in samenwerking met haar dealers, onderwijsinstellingen en EDUCAM - het kennis- en opleidingscentrum in de auto sector – met een duaal leertraject voor autotechniek. Concreet betekent dit dat jongeren in opleiding 2 à 4 dagen per week in de werkplaats doorbrengen. Op die manier krijgen ze de kan om hun theoretische kennis meteen in de praktijk af te toetsen en verder te verfijnen. Sinds de start zijn het grootste deel van de afgestudeerde leerlingen meteen doorgestroomd naar een vaste job bij een Erkend Mercedes-Benz Servicepunt. 

 

“Het combi-traject waar lesdagen op school en sectorale opleidingen worden aangevuld met het opdoen van praktijkervaring in de werkplaatsen van Mercedes-Benz is een verrijking voor de jongeren, voor de onderwijs- en opleidingsinstituten én voor onze organisatie”, vertelt Geert De Bock, Directeur Customer Services Mercedes-Benz Belgium Luxembourg.
Duaal leren en werken is een van de maatregelen om het beroeps- en technisch onderwijs te versterken en de praktische kennis van de bedrijven mee te nemen in het onderwijs. Ook ontstaat er een groot voordeel in het leerproces van de leerling als zijn of haar kennis en kunde direct aan de realiteit van het bedrijfsleven kan worden gelinkt. Op deze manier zijn ze beter voorbereid op hun startende loopbaan en het laat hen bovendien toe om zich makkelijker aan een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt te conformeren.

Contact:

Bastien Van den Moortel, +32 2 724 14 74, bastien.van_den_moortel@daimler.com

Meer informatie over Mercedes-Benz vindt u op:

https://media.mercedes-benz.be

https://media.daimler.com