Brussels,
19
september
2023
|
12:10
Europe/Brussels

Mercedes-Benz AG koopt CO2-gereduceerd staal van Steel Dynamics Inc. voor zijn fabriek in Tuscaloosa

Samenvatting

Mercedes-Benz tekent een leveringsovereenkomst met Steel Dynamics, Inc. (SDI) om jaarlijks meer dan 50.000 ton CO2-gereduceerd staal te af te nemen voor zijn fabriek in Tuscaloosa, Alabama (VS). De overeenkomst markeert een nieuwe, belangrijke mijlpaal op weg naar het koolstofvrij maken van de wereldwijde toeleveringsketen van staal.

Het staal van SDI wordt geproduceerd met behulp van een vlamboogoven (Elektrolichtbogenofen EAF) die wordt aangedreven door 100% groene stroom. Vergeleken met de traditionele primaire staalproductie via de hoogovenroute kunnen de emissies zo met meer dan de helft worden teruggebracht tot gemiddeld 1,0 ton CO2 per ton staal. Daarmee maken SDI en Mercedes-Benz een nieuwe, belangrijke stap vooruit in de richting van het verlagen van de CO₂-voetafdruk in de toeleveringsketen. De twee partners werken al samen sinds 2015.

Het vlakke staal van SDI heeft bovendien een schrootgehalte van minstens 70% en wordt gebruikt in alle Mercedes-Benz modellen die in Tuscaloosa worden gebouwd, waaronder de EQS SUV en EQE SUV. Beide partijen kwamen overeen om het schrootgehalte in de nabije toekomst te verhogen en zo de CO₂-voetafdruk nog verder te verkleinen. Het CO2-gereduceerde staal van SDI zal al in september 2023 worden geïntegreerd in de serieproductie in Tuscaloosa.

De overeenkomst met SDI in de VS volgt op meerdere Europese leveranciersovereenkomsten voor de inkoop van CO₂-gereduceerd en bijna CO₂-vrij staal en maakt dus deel uit van de wereldwijde inspanningen om de staaltoeleveringsketen van Mercedes-Benz koolstofvrij te maken. Voor meer informatie klik hier.

“Onze ambitie is helder: samen met onze partners willen we tegen 2039 ons volledige nieuwe modellengamma in alle stadia van de waardeketen CO2-neutraal maken. Onze overeenkomst met SDI om jaarlijks meer dan 50.000 ton CO2-gereduceerd staal te kopen is een volgende belangrijke mijlpaal in het opbouwen van een ​​duurzame staaltoeleveringsketen in Noord-Amerika.”
Dr. Gunnar Güthenke, Hoofd Inkoop & Leverancierskwaliteit Mercedes-Benz Cars

Actief streven naar een duurzame en verantwoorde staaltoeleveringsketen
Naast de voortdurende inspanningen om CO2 te reduceren, zet de onderneming zich ook in voor een verantwoorde staalinkoop. Daarbij vertrouwt het merk op erkende normen en robuuste certificaten. Mercedes-Benz is ook lid van het Responsible Steel Initiative en actief betrokken bij de ontwikkeling van een certificeerbare duurzaamheidsnorm voor de staalindustrie. Het doel is om in de hele waardeketen een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde staalproductie te garanderen.

Over Mercedes-Benz
Mercedes-Benz streeft ernaar om vanaf 2039 een CO₂-neutraal nieuw modellengamma te realiseren in de gehele waardeketen en de gehele levenscyclus. Als het om duurzaamheid gaat, richt de onderneming zich op de consequente vermindering van de CO₂-uitstoot en op het behoud van hulpbronnen. Al in 2020 stuurden Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans een ‘ambition letter’ naar de leveranciers van productiematerialen. In deze intentieverklaring stelde de onderneming dat de levering van CO2-neutrale producten een voorwaarde is voor de gunning van contracten. Inmiddels hebben leveranciers die bij elkaar verantwoordelijk zijn voor bijna 90 procent van het jaarlijkse inkoopvolume van Mercedes-Benz de brief al ondertekend. Onder hen zijn veel staalleveranciers.

De ‘Design for Environment’-aanpak van de fabrikant is gericht op het behoud van hulpbronnen vanaf de allereerste stadia van de productontwikkeling. Samen met zijn partners doet Mercedes-Benz onderzoek naar duurzamere materiaaltechnologieën en werkt het intensief aan circulariteit.

Over Steel Dynamics, Inc.
Steel Dynamics, Inc. (SDI) is een van de grootste staalproducenten en metaalrecyclers in de VS met een van de meest gediversifieerde product- en marktportfolio's in de Amerikaanse staalindustrie. SDI maakt gebruik van een circulair productiemodel, waarbij hoogwaardig staal met een lager koolstofgehalte wordt geproduceerd met behulp van vlamboogoventechnologie (EAF-technologie) met gerecycled ferroschroot als primair bronmateriaal. De onderneming streeft ernaar om zijn EAF-staalfabriek in 2050 koolstofneutraal te maken. Om dit doel te bereiken, heeft de onderneming tussentijdse doelen gesteld voor emissiereducties en het gebruik van hernieuwbare energie die in 2025 en 2030 bereikt moeten zijn. Steel Dynamics is een van de oprichters van de Global Steel Climate Council, die is opgericht om de CO₂-uitstoot van staal te verminderen en investeringen in koolstofarmere technologieën aan te moedigen door middel van productcertificering en een op wetenschap gebaseerd doelkader. Meer informatie is te vinden op www.steeldynamics.com

Contact info:

Bastien Van den Moortel, +32 (0)479 51 52 16,  Bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Press info BeLux:

https://media.mercedes-benz.be

Brochures & prijslijsten:

https://www.mercedes-benz.be/nl_BE/passengercars/buy/pricelist-brochures.html

Mercedes-Benz Group Media (Global)

https://group-media.mercedes-benz.com

Mercedes MeMedia

https://media.mercedes-benz.com/

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Class en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.