Brussels,
01
juli
2022
|
08:20
Europe/Brussels

Mercedes-Benz bereidt productienetwerk voor op een volledig elektrisch personenwagenportfolio

Samenvatting

·      Mercedes-Benz bereidt zijn flexibele productienetwerk voor op ‘electric only’: werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers bereiken consensus over de opzet van de toekomstige Europese productie

·      Top End Luxury: de Mercedes-Benz fabrieken in Sindelfingen is de hoofdfabriek voor dit segment en gaat vanaf 2025 modellen op het AMG.EA-platform (AMG Electric Architecture) produceren

·      Core Luxury: de Mercedes-Benz fabrieken in Bremen (Duitsland) en Kecskemét (Hongarije) gaan in Europa modellen op het MB.EA-platform (Mercedes-Benz Electric Architecture) produceren

·      Entry Luxury: de Mercedes-Benz fabrieken in Rastatt en Kecskemét gaan vanaf 2024 in Europa de nieuw gepositioneerde modellen op het MMA-platform (Mercedes Modular Architecture) produceren

·      Het wereldwijde accuproductienetwerk van Mercedes-Ben levert zeer efficiënte accusystemen

Mercedes-Benz stemt zijn wereldwijde productienetwerk af op de fabricage van zijn nieuw gepositioneerde productportfolio dat is gericht op luxe elektrische modellen. Hiermee bereidt het meest waardevolle luxe automerk ter wereld zich voor om tegen het eind van het decennium uitsluitend elektroauto’s aan te bieden – waar de marktomstandigheden dat toelaten. Dit toekomstige modellengamma wordt ingedeeld in drie categorieën: Top End Luxury, Core Luxury en Entry Luxury, zoals uiteengezet tijdens het evenement ‘The Economics of Desire’ van de fabrikant op 19 mei (voor meer informatie: https://media.mercedes-benz.nl/mercedes-benz-presenteert-langetermijndoelen-als-s-werelds-meest-waardevolle-luxe-automerk/).

Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Production & Supply Chain Management: “Na de succesvolle introducties van Mercedes-EQ modellen in de afgelopen maanden zetten we nu de volgende stap: het plan schetsen voor ons toekomstige productieportfolio. Samen met de werknemersvertegenwoordigers geven we op consequente wijze invulling aan de Mercedes-Benz strategie ‘electric only’. Het wereldwijde productienetwerk van Mercedes Benz is duurzaam, digitaal en flexibel. We zijn er klaar voor om de productie van elektrische modellen snel op te schalen – niet in de laatste plaats dankzij ons hooggekwalificeerde en gemotiveerde team wereldwijd. Met de nieuwe productie-opzet vergroten we onze flexibiliteit en efficiëntie verder en stellen we de toekomst van onze fabrieken veilig.”

De fabrieken van Mercedes-Benz in Sindelfingen, Bremen, Rastatt en Kecskemét beginnen vanaf medio dit decennium met de productie van nieuwe modellen in de segmenten Top End Luxury, Core Luxury en Entry Luxury.

De Mercedes-Benz fabriek in Sindelfingen is de hoofdfabriek voor het Top End Luxury-segment en gaat vanaf 2025 modellen op het elektrische AMG.EA-platform produceren. De fabrieken in Bremen en Kecskemét gaan in Europa modellen op het elektrische MB.EA platform produceren. De fabrieken in Rastatt en Kecskemét gaan vanaf 2024 de nieuw gepositioneerde modellen op het MMA-platform produceren. In het kader van het Mercedes-Benz businessplan 2022-2026 investeert de onderneming ruim 2 miljard euro in zijn Europese fabrieken. Met de invoering van elektrische platforms van de volgende generatie in de productie, stelt Mercedes-Benz de toekomstige werkgelegenheid in de Europese fabrieken veilig, De nieuwe productie-opzet is onder meer het resultaat van constructieve besprekingen met de Duitse werknemersvertegenwoordigers. In dit kader zijn ook verregaande maatregelen overeengekomen om de flexibiliteit en efficiëntie in de fabrieken verder te vergroten.

Ergun Lümali, vice-voorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de OR van Mercedes-Benz Group AG: “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de transformatie naar ‘electric only’ eerlijk verloopt. Met het besluit van vandaag over de productie-opzet zorgen we ervoor dat dit zo blijft. Het is goed nieuws voor de onderneming, de locaties en vooral voor onze werknemers. Als werknemersvertegenwoordigers hadden wij als eis dat de Duitse fabrieken een belangrijke rol blijven spelen. De invoering van nieuwe technologieën in onze fabrieken is de sleutel om toekomstbestendig te worden en de werkgelegenheid veilig te stellen. Met investeringen in de nieuwe productie-opzet hebben we bereikt dat voertuigen van de nieuwe elektro-architectuur in de Duitse fabrieken worden gebouwd en zo bijdragen aan de bezettingsgraad. Dit geeft onze collega’s, die al tientallen jaren voor het merk werken, zekerheid en perspectieven. Wij eisen dat hetzelfde gebeurt voor onze Powertrain-locaties. De OR zal zich voor dit doel blijven inzetten.”

Sabine Kohleisen, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Human Resources & Director Labor Relations: “De transformatie naar een elektrische en digitale toekomst is een grote uitdaging en tegelijkertijd een kans. Wat duidelijk is, is dat ons productportfolio verandert, net als onze taken en functieprofielen. Vandaag hebben we opnieuw laten zien dat we, samen met de OR, haalbare en toekomstgerichte oplossingen hebben bereikt voor onze fabrieken, onze onderneming en onze werknemers. Ik ben verheugd dat we onze collega’s in de toekomst nieuwe perspectieven kunnen bieden.”

Het productieportfolio omvat nu al zes volledig elektrische Mercedes-EQ modellen. Deze worden geproduceerd in zes fabrieken op drie continenten en zijn consequent geïntegreerd in de lopende serieproductie. Dankzij vroegtijdige investeringen in de flexibele productie van de bestaande fabrieken en door het gebruik van het hypermoderne digitale productiesysteem MO360 is Mercedes-Benz nu al in staat accu-elektrische voertuigen in grote aantallen te produceren. De accu’s voor de Mercedes-EQ elektromodellen worden geleverd door het wereldwijde accuproductienetwerk met fabrieken op drie continenten. De lokale accuproductie is een belangrijke succesfactor voor het elektro-offensief van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz produceert sinds dit jaar wereldwijd CO2-neutraal in al zijn eigen fabrieken en koopt sinds dit jaar ook in Duitsland stroom in die uitsluitend (CO2-vrij) uit duurzame bronnen komt.

Mercedes-Benz fabrieken voeren elektro-offensief consequent uit

Dankzij zeer flexibele structuren kunnen de fabrieken van Mercedes-Benz AG modellen met verschillende aandrijflijnen op één enkele productielijn produceren. Met het strategische doel om volledig elektrisch te worden in het achterhoofd, is de hoge mate van flexibiliteit een doorslaggevend voordeel. Dit maakt het mogelijk om de productie snel aan de vraag vanuit de markt aan te passen. 

Sindelfingen

De productie van de volledig elektrische luxe limousine EQS ging vorig jaar van start in Factory 56 van de Mercedes-Benz fabriek in Sindelfingen. In Factory 56 worden de S-Klasse, de Mercedes-Maybach S-Klasse en de EQS volledig flexibel op dezelfde productielijn geproduceerd. Factory 56 belichaamt de toekomst van de productie bij Mercedes-Benz en creëert nieuwe maatstaven in de automobielbouw (voor meer informatie: https://media.mercedes-benz.nl/officiele-opening-factory-56-en-productiestart-nieuwe-mercedes-benz-s-klasse/). Sindelfingen is ook verantwoordelijk voor de productie van de Mercedes-Benz E-Klasse in de varianten Limousine, Estate en All-Terrain, de CLS en de Mercedes-AMG GT-familie. Binnenkort wordt ook de GLC aan het portfolio toegevoegd. Sindelfingen is de hoofdfabriek in het Top End Luxury-segment en gaat vanaf 2025 modellen op het AMG.EA-platform produceren.

Bremen

De Mercedes-Benz fabriek in Bremen begon een paar maanden geleden met de productie van de volledig elektrische EQE. Al in mei 2019 werd de EQC (stroomverbruik gecombineerd: 21,5 kWh/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 0 g/km[1]) geïntegreerd in de lopende serieproductie van de Noord-Duitse Mercedes-Benz fabriek. Naast de beide volledig elektrische modellen worden ook de C-Klasse in de varianten Limousine, Estate, Coupé en Cabriolet, de E-Klasse als Coupé en Cabriolet, de GLC SUV en GLC Coupé en de Mercedes-AMG SL in Bremen geproduceerd. Vanaf medio dit decennium wordt een model op het MB.EA-platform in de productie geïntegreerd.

Rastatt

De Mercedes-Benz fabriek in Rastatt produceert sinds 2021 het volledig elektrische compacte model EQA. De fabriek is ook verantwoordelijk voor de bouw van de compacte modellen A-Klasse, B-Klasse en GLA met verbrandingsmotor en als plug-in hybrid. Vanaf 2024 moeten in de fabriek nieuwe modellen op het MMA-platform van de band rollen. In het Entry Luxury-segment wil de onderneming het aantal carrosserievarianten terugbrengen van zeven tot vier, terwijl het technologische karakter van deze modellen aanzienlijk wordt vergroot. Met deze veranderingen positioneert Mercedes-Benz zich opnieuw in het segment en komt nog beter tegemoet aan de wensen van veeleisende klanten.

Kecskemét

De compacte SUV EQB wordt sinds 2021 in de Mercedes-Benz fabriek in Kecskemét geproduceerd en is het eerste volledig elektrische seriemodel uit Hongarije. Het model vult het portfolio aan dat bestaat uit de CLA Coupé en CLA Shooting Brake, evenals de A-Klasse met zijn conventionele, plug-in hybrid- en AMG-versies. Vanaf 2024 worden in Kecskemét nieuwe modellen op het MMA-platform en ook een model op het MB.EA-platform geproduceerd.

Beijing

Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) produceert in China sinds 2005 Mercedes-Benz modellen voor de Chinese markt. Enkele weken geleden startte daar in de Shunyi-fabriek de productie van de volledig elektrische businesslimousine EQE. Het Mercedes-EQ productportfolio van de joint venture bestaat daarmee al uit vier modellen: de productie van de EQC begon in 2019. Sinds 2021 worden de EQA en EQB er ook geproduceerd. De C-Klasse (lange versie), E-Klasse (lange versie), A-Klasse (lange versie), GLA, GLB, GLC (lange versie) en de Mercedes-AMG A 35 L worden ook door de joint venture gebouwd voor de lokale markt.

Tuscaloosa

De Mercedes-Benz fabriek in Tuscaloosa (VS) start binnenkort met de productie van de EQS SUV, later dit jaar gevolgd door de EQE SUV. Beide modellen worden op dezelfde lijn geassembleerd, samen met de SUV’s met conventionele aandrijflijn. Vandaag de dag worden de GLE SUV, GLE Coupé, GLS en Mercedes-Maybach GLS geproduceerd in Tuscaloosa.

Wereldwijd netwerk voor accuproductie: belangrijke succesfactor voor de elektrische opmars van Mercedes-EQ

De accu’s voor de elektrische modellen van Mercedes-EQ worden geleverd door een wereldwijd accuproductienetwerk met fabrieken op drie continenten. De lokale accuproductie is een belangrijke succesfactor voor het elektro-offensief van Mercedes-Benz.

Accumotive produceert sinds 2012 accusystemen voor hybrids en elektroauto’s in Kamenz (Duitsland). Een tweede accufabriek op deze productielocatie werd in 2018 in gebruik genomen en produceert sinds 2019 de accusystemen voor de EQC, in 2021 gevolgd door de accu’s voor de compacte elektrische SUV’s. Sinds Accumotive met de productie is gestart, zijn in Kamenz al meer dan een miljoen laccu’s geproduceerd.

Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) heeft een lokale accuproductie op de bestaande productielocatie in het Yizhuang Industrial Park in Beijing (China) gebouwd. Deze levert aan de autofabrieken die voor de lokale markt produceren. De productie van accusystemen voor de EQC ging er in 2019 van start. De productie van accusystemen voor de EQE werd dit jaar opgestart.

Eveneens in 2019 opende Mercedes-Benz samen met zijn lokale partner Thonburi Automotive Assembly Plant (TAAP) een accuproductienetwerk in Bangkok (Thailand). Daar worden accusystemen voor plug-in hybrids en volledig elektrische modellen gemaakt.

De Mercedes-Benz accufabriek in Jawor (Polen) produceert sinds 2020 accu’s voor de plug-in hybrids van de C-, E- en S-Klasse. In 2021 breidde de fabriek zijn portfolio uit met accusystemen voor de compacte Mercedes-Benz modellen EQA en EQB.

In Untertürkheim worden accusystemen in twee fabrieken geproduceerd. Het fabrieksdeel in Hedelfingen maakt al sinds 2021 accu’s voor de EQS en EQE. Enkele weken geleden begon in het fabrieksdeel in Brühl de productie van accu’s voor plug-in hybrids die onder andere in de nieuwe GLC gemonteerd zullen worden.

De nieuwe accufabriek in Bibb County bij de Mercedes-Benz fabriek in Tuscaloosa, Alabama (VS) is dit jaar in bedrijf genomen en produceert zeer efficiënte accusystemen voor de volledig elektrische EQS SUV en EQE SUV, waarvan de productie later dit jaar wordt opgestart.

Het Mercedes-Benz accuproductienetwerk wordt bovendien aangevuld met nog een andere accufabriek op de productielocatie in Sindelfingen.

Elektrische aandrijfsystemen in het wereldwijde productienetwerk

Mercedes-Benz gaat de verticale integratie in productie en ontwikkeling op het gebied van elektrische aandrijftechnologie gericht verder uitbreiden. De volgende generatie elektrische aandrijfsystemen wordt in eigen huis ontwikkeld. De fabricage en assemblage van onderdelen van de elektrische aandrijfsystemen voor toekomstige Mercedes-EQ modellen start eind 2024 in de fabriek in Untertürkheim.

Een andere belangrijke stap is de overname van het Britse elektromotorenbedrijf YASA. Daardoor krijgt Mercedes-Benz toegang tot unieke axiale flux motortechnologie en knowhow voor de ontwikkeling van ultra-high-performance motoren van de volgende generatie. De Mercedes-Benz fabriek in Berlijn breidt zijn productieportfolio in de toekomst uit met de fabricage en assemblage van deze elektromotoren.

Duurzaamheid in de productie

Ten opzichte van 2020 streeft Mercedes-Benz ernaar om tegen het einde van dit decennium de CO₂-uitstoot per personenwagen over de hele levenscyclus minstens te hebben gehalveerd. De belangrijkste middelen daarvoor zijn de elektrificatie van het modellengamma, het laden met groene stroom, de verbetering van de accutechnologie en het uitgebreide gebruik van recyclingmaterialen inclusief accu’s en hernieuwbare energiebronnen bij de productie.

Mercedes-Benz produceert sinds dit jaar wereldwijd CO₂-neutraal in al zijn eigen fabrieken en koopt sinds dit jaar ook in Duitsland stroom in die uitsluitend van hernieuwbare bronnen afkomstig is (CO₂-vrij). Een contract voor de levering van groene stroom garandeert te allen tijde de aankoop van stroom uit hernieuwbare energiebronnen. Bovendien streeft de onderneming ernaar de productie van hernieuwbare energie in zijn fabrieken op te voeren. Tegen eind volgend jaar moeten zonne-installaties met een capaciteit van meer dan 11 MWp in gebruik zijn genomen. Tot 2025 investeert Mercedes-Benz een driecijferig miljoenenbedrag in de installatie van zonnepanelen. Tot medio dit decennium plant Mercedes-Benz ook investeringen in nieuwe Power Purchase Agreements voor windturbines ter waarde van 1 miljard euro.

Tegen 2030 wil de onderneming meer dan 70 procent van de energiebehoefte in de productie dekken met hernieuwbare energiebronnen – 15 procent moet worden opgewekt met hernieuwbare energie in de eigen fabrieken. Dit moet worden gerealiseerd door de uitbreiding van zonne- en windenergie op de eigen locaties en door het sluiten van verdere stroomafname-overeenkomsten. Mercedes-Benz streeft er ook naar het waterverbruik tegen 2030 met 35 procent te hebben verminderd.

In een volgende stap wil Mercedes-Benz tevens de logistiek CO₂-neutraal maken. Het vervoer per spoor van voertuigen en onderdelen zoals accu's speelt daarbij een belangrijke rol.


 


 

[1] Het stroomverbruik en de elektrische actieradius zijn bepaald op basis van Verordening (EG) nr. 692/2008. Het stroomverbruik en de actieradius zijn afhankelijk van de configuratie van het voertuig.