Brussel,
24
juni
2020
|
17:18
Europe/Brussels

Mercedes-Benz en NVIDIA bouwen software-gedefinieerde computerarchitectuur voor autonoom rijden

Leiders in de auto- en computerindustrie willen zich aansluiten bij Forces

Samenvatting

Mercedes-Benz - één van de grootste fabrikanten van premium personenauto's - en NVIDIA - de wereldleider op het gebied van snelle gegevensverwerking - zijn van plan een samenwerking aan te gaan om een revolutionair in-car computersysteem en een AI-infrastructuur te creëren. Vanaf 2024 wordt deze technologie uitgerold over het modelprogramma van nieuwe Mercedes-Benz-modellen, zodat deze kunnen worden uitgerust met autonome rijfuncties die kunnen worden geüpgraded.

De ondernemingen zijn van plan om samen de meest verfijnde en geavanceerde computerarchitectuur te ontwikkelen die ooit in een auto is toegepast.

De nieuwe software-gedefinieerde architectuur wordt gebouwd op het NVIDIA DRIVETM-platform en wordt standaard gemonteerd in de volgende generatie modellen van Mercedes-Benz, waardoor state-of-the-art autonome rijfuncties mogelijk worden. Een primaire functie wordt de mogelijkheid om het rijden van reguliere routes van adres tot adres te automatiseren. Daarnaast komen er in de toekomst tal van veiligheids- en comforttoepassingen beschikbaar. Klanten kunnen dan mogelijkheden, softwaretoepassingen en abonnementsdiensten kopen en toevoegen door middel van over-the-air software-updates gedurende de levenscyclus van de auto.

Jensen Huang, oprichter en CEO van NVIDIA: “We zijn verheugd om met Mercedes-Benz te werken. Het is de perfecte partner voor ons, gezien de indrukwekkende staat van dienst op het gebied van innovatie en onze sterke technische relatie. Uit onze uitgebreide gesprekken met Ola en zijn team blijkt dat we een gemeenschappelijke visie hebben op de auto van de toekomst. Samen gaan we een revolutie op het gebied van autobezit teweegbrengen, door de autosoftware programmeerbaar te maken en continu te upgraden door middel van 'over the air'-updates. Bij de introductie van toekomstige modellen van Mercedes-Benz met het NVIDIA DRIVE-systeem wordt een team van deskundige AI- en software-ontwikkelaars beschikbaar gesteld die de auto tijdens zijn levenscyclus voortdurend doorontwikkelen, verfijnen en verbeteren.”

Ola Källenius, voorzitter van de Raad van Bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG: “We zijn verheugd dat we onze samenwerking met NVIDIA kunnen uitbreiden. Jensen en ik kennen elkaar goed en we hebben veel tijd besteed aan het bespreken van de doelstellingen en het potentieel van de volgende generatie auto-computerarchitectuur. Dit nieuwe platform wordt een efficiënt, gecentraliseerd en software-gedefinieerd systeem in onze toekomstige Mercedes-Benz-modellen. De AI-computerarchitectuur van NVIDIA gaat ons helpen onze reis naar autonoom rijden zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deze nieuwe mogelijkheden en upgrades zullen worden gedownload via de cloud, waardoor de veiligheid wordt verbeterd, de waarde wordt verhoogd en het eigendomsplezier voor alle Mercedes-Benz eigenaar wordt vergroot.”

Een nieuwe computerarchitectuur

Autonome rijfuncties in toekomstige Mercedes-Benz-modellen worden aangestuurd door NVIDIA's volgende generatie DRIVE-platform. De computer system-on-chip (SoC), genaamd Orin, is gebaseerd op de onlangs aangekondigde NVIDIA Ampere supercomputer-architectuur. Het NVIDIA DRIVE-platform omvat een volledige systeem-softwarestack die is ontworpen voor geautomatiseerde AI-toepassingen. NVIDIA en Mercedes-Benz ontwikkelen gezamenlijk de AI- en autonome voertuigapplicaties waartoe ook toepassingen van het SAE-niveau 2 en 3 behoren, evenals geautomatiseerde parkeerfuncties (tot en met niveau 4).

De state-of-the-art mogelijkheden van het nieuwe systeem worden benut met een maximale focus op veiligheid. Naarmate de technologie en de overeenkomstige wetgeving worden doorontwikkeld, wordt het mogelijk om elke auto over-the-air te updaten, om nieuwe autonome rijfuncties mogelijk te maken. Er komt ook een aantal andere veiligheidsfuncties beschikbaar.

Voor de ontwikkeling van de nieuwe modellen gaan beide bedrijven gebruikmaken van NVIDIA DRIVE Infrastructure-oplossingen om datagedreven ontwikkeling en de ontwikkeling van diepe neurale netwerken mogelijk te maken. Zo voldoen de beide merken aan de eisen die in de verschillende regio's en landen waarin de auto's beschikbaar komen, worden gesteld.