Brussel,
03
maart
2020
|
09:01
Europe/Brussels

Nieuwe Mercedes-AMG E 53 4MATIC+: omvangrijke update met frisse look en nog sportievere uitrusting

Samenvatting

Mercedes-AMG heeft het business class-model E 53 4MATIC+ Limousine en Estate (brandstofverbruik gecombineerd: 9,0-8,8 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 207-200 g/km) aangescherpt met een krachtiger design, meer individualiseringsmogelijkheden en het infotainmentsysteem MBUX. Het volledig herziene front geeft de Performance E-Klasse een nog krachtigere uitstraling. De AMG-grille met zijn A-vormige contouren en de smalle led-koplampen laten het model breder lijken. Omvangrijke designmaatregelen geven de Limousine een nog gespierder achteraanzicht, waaronder tweedelige achterlichten, een nieuwe achterbumper en een nieuw diffusor-inzetstuk. Het interieur wordt eveneens gekenmerkt door meer sportiviteit met grote displays, een nieuw AMG Performance-stuurwiel en AMG-specifieke MBUX-functies. De 3,0 liter motor – met dubbele oplading door middel van een uitlaatgasturbo en een extra elektrische compressor – levert een vermogen van 320 kW (435 pk) en een maximumkoppel van 520 Nm. Een EQ Boost startdynamo levert kortstondig 16 kW extra vermogen en 250 Nm extra koppel en voedt het 48V-boordnet. Andere technische highlights zijn de automatische transmissie AMG SPEEDSHIFT TCT 9G en de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+.

“Onze vernieuwde E 53 4MATIC+ Limousine en Estate zijn verder verbeterd. De optische update is voor onze klanten van toegevoegde waarde en wordt op indrukwekkende wijze onderstreept door onze kenmerkende AMG-grille. Met de 3,0 liter motor houden we vast aan de beproefde aandrijflijn. Het sterk verbeterde onderstel biedt nu een nog groter bereik tussen langeafstandscomfort en precieze dynamiek”, aldus Tobias Moers, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-AMG GmbH.

De noviteiten op een rij

· Nieuw front met AMG-grille en smalle led-koplampen.

· Voorskirt in A-wing design met vijf verticale spijlen in het midden.

· Tweedelige volledige led-achterlichten bij de Limousine en daaraan aangepast binnenwerk van de achterlichten bij de Estate.

· Gewijzigde achterskirt bij de Limousine en nieuw diffusor-inzetstuk bij de Limousine en Estate.

· Voor het eerst aerodynamisch geoptimaliseerde 19 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen

· Eveneens aerodynamisch geoptimaliseerde 20 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen.

· Groter lakaanbod, met grafietgrijs metallic, mojavezilver metallic en hightechzilver metallic.

· Infotainmentsysteem MBUX met AMG-specifieke functies en weergaves voor combi-instrument en mediadisplay (touchscreen), intuïtieve spraakbediening en optionele gebarenbediening.

· Nieuw AMG Performance-stuurwiel met drie afgeronde dubbele spaken, geïntegreerde bedieningspanelen en twee ronde AMG-stuurwieltoetsen.

· Bekleding nappaleder in zilvergrijs/pearl met contrastsiernaden in rood optioneel leverbaar.

· Optioneel AMG DYNAMIC PLUS-pakket.

Twee powerdomes en ronde dubbele uitlaatsierstukken

Andere optische kenmerken van de Limousine en de Estate zijn de motorkap met twee markante powerdomes, de grote buitenste luchtinlaten met twee dwarslamellen en de nieuwe frontsplitter in zilverchroom. De flics in hoogglanzend zwart verbeteren de aerodynamica. Het belangrijkste herkenningspunt aan de achterzijde zijn de ronde dubbele uitlaatsierstukken, die leverbaar zijn in hoogglanzend chroom of hoogglanzend zwart (als onderdeel van het nightpakket). De Limousine is voorzien van nieuwe, tweedelige volledige led-achterlichten, de Estate heeft achterlichten met een nieuw binnenwerk.

De dynamische uitstraling wordt afgerond met aerodynamisch geoptimaliseerde 19 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen. Eveneens aerodynamisch geoptimaliseerde 20 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen zijn optioneel leverbaar en hebben een brede velgrand die (naar keuze) matzwart of hoogglanzend titaangrijs gelakt is.

Met het optionele AMG-nightpakket krijgen de nieuwe E 53-modellen een nog sportievere uitstraling. De frontsplitter, buitenspiegels, ruitframes, inzetstukken in de dorpelverbreders, sierlijst in de achterskirt en de uitlaatsierstukken zijn hierbij uitgevoerd in hoogglanzend zwart. In combinatie met het AMG-nightpakket kan een donker uitgevoerde AMG-grille als optionele extra worden besteld. Deze geeft het front nog meer karakter.

Interieur met innovatief infotainmentsysteem MBUX

Het interieur van de nieuwe modellen verwelkomt de inzittenden met een AMG-specifieke uitrusting, luxueuze materialen en de nieuwste generatie infotainmentsysteem MBUX. De synthese van exclusiviteit en sportiviteit wordt belichaamd door de sportstoelen in lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA zwart met AMG-design, contrastsiernaden in rood en AMG-embleem. Als optie kunnen AMG Performance-stoelpakketten worden besteld met alle beschikbare bekledingen, zowel lederlook ARTICO/microvezel DINAMICA als nappaleder. Er zijn ook rode veiligheidsgordels en verschillende sierdelen leverbaar.

Optisch smelten de beide displays van het combi-instrument en het multimediadisplay samen achter één doorlopende glazen afdekking en vormen dan de widescreen cockpit. Er kan worden gekozen uit drie AMG-weergavestijlen: ‘Modern klassiek’, ‘Sport’ en ‘Supersport’. Bijzonder markant is de ‘Supersport’-modus met een centrale, ronde toerenteller en aanvullende informatie in de vorm van staafdiagrammen links en rechts van de toerenteller. Via het AMG-menu kan de bestuurder verschillende speciale aanduidingen oproepen, zoals motorgegevens, schakelaanduiding, Warm-up, Set-up, G-Force meter[LK1] en RACETIMER. Ook het touchscreen-multimediadisplay benadrukt met individuele AMG-aanduidingen zoals de visualisatie van de rijprogramma’s of telemetriegegevens de dynamische configuratie.

AMG TRACK PACE, de virtuele race-ingenieur, is eveneens optioneel leverbaar voor de E 53-modellen. De software maakt deel uit van het infotainmentsysteem MBUX en legt bij het rijden op het circuit permanent meer dan tachtig voertuigspecifieke gegevens (bijvoorbeeld snelheid en acceleratie) vast. Daarnaast is er een weergave van ronde- en sectortijden en de respectievelijke afwijking van de referentietijd. MBUX augmented reality voor navigatie maakt het bovendien mogelijk dat op het multimediadisplay of het optionele head-up display de ideale lijn van een opgeslagen circuit wordt geprojecteerd, zodat de bestuurder zijn rondetijden kan verbeteren met een virtuele instructeur aan boord.

Nieuw AMG Performance-stuurwiel is standaard

Met een vernieuwd design en naadloos geïntegreerde bedieningspanelen brengt het nieuwe AMG Performance-stuurwiel een nog nauwer contact tussen mens en machine tot stand. De drie afgeronde dubbele spaken combineren stabiliteit met een laag gewicht, terwijl het aan de onderzijde afgevlakte stuurwiel een kenmerkend element uit de autosport is. Deze kan naar keuze worden bekleed met leder, microvezel DINAMICA of een combinatie hiervan – optioneel inclusief verwarmd stuurwiel. In de stuurkrans zit bovendien een aanrakingsgevoelige sensormat. Als deze detecteert dat de bestuurder zijn handen enige tijd niet aan het stuurwiel heeft, volgt een waarschuwing. Reageert de bestuurder daar niet op, dan wordt uiteindelijk de noodstopassistent geactiveerd.

Nieuw en optisch zeer elegant zijn ook de aanrakingsgevoelige schakelaars die naadloos geïntegreerd zijn in de horizontale dubbele spaken van het stuurwiel. Haptische sensoren nabij de symbolen vergemakkelijken de bediening. Via het linker sensorvlak van de bovenste stuurspaak wordt het combi-instrument bediend, via het rechter sensorvlak het mediadisplay. De onderste spaken bevatten de bedieningselementen voor de cruisecontrol/DISTRONIC (links) en de telefoon-/handsfree-installatie/volumeregeling (rechts). Met de optionele AMG-stuurwieltoetsen kunnen de rijprogramma’s worden ingeschakeld. De individueel definieerbare functies worden beter inzichtelijk gemaakt op ronde displays met een scherper beeld.

Via de metalen schakelpaddles links en rechts achter het stuurwiel kan de automatische transmissie SPEEDSHIFT TCT 9G handmatig worden bediend. De nieuwe vorm van de stuurschakelpaddles is ergonomisch afgestemd op het nieuwe AMG Performance-stuurwiel. Ze zijn iets groter geworden en zitten iets lager.

Zescilinder lijnmotor met EQ Boost startdynamo

De 3,0 liter zescilinder lijnmotor van de E 53-modellen kenmerkt zich door topprestaties en een intelligente elektrificatie. De EQ Boost startdynamo combineert een startmotor en een dynamo. De krachtige elektromotor is tussen de motor en de transmissie gepositioneerd. Hij wordt niet alleen gebruikt voor het opwekken van stroom, maar verschaft de auto ook hybride eigenschappen zoals een boost van 16 kW vermogen en 250 Nm koppel, recuperatie van de remenergie, verschuiving van het belastingspunt, een ‘zeil’-functie en het nagenoeg ongemerkt herstarten van de motor met het ECO start-stopsysteem. Samen met de intelligente oplading door middel van een extra elektrische compressor en een uitlaatgasturbo, heeft deze technologie de taak om de typische AMG-performance en -dynamiek te verbeteren, en gelijktijdig het brandstofverbruik en de emissies te reduceren. De startdynamo biedt ondersteuning bij het wegrijden vanuit stilstand, terwijl de elektrische compressor zonder vertraging laaddruk opbouwt voor een hoog acceleratiekoppel totdat de uitlaatgasturbo van zich laat spreken. Het resultaat is een extreem spontane respons van de 3,0 liter motor, waarbij het zogeheten turbogat ontbreekt. Een extra bonus van de zescilinder lijnmotor is de uiterst soepele loop.

270 km/h topsnelheid, grotere remmen

Met het AMG Driver’s Package wordt de elektronisch begrensde topsnelheid van de nieuwe E 53-modellen verhoogd naar 270 km/h (standaard: 250 km/h). Vanzelfsprekend is het high-performance remsysteem berekend op het vermogen en de prestaties. Aan de voorzijde zijn geperforeerde, inwendig geventileerde remschijven in de maat 370 x 36 mm gemonteerd, met vaste remklauwen met vier zuigers en opschrift ‘AMG’. Achter worden inwendig geventileerde remschijven in de maat 360 x 26 mm met ‘zwevende’ remklauwen met enkele zuigers toegepast.

Korte schakeltijden, hoge efficiëntie: automatische transmisie AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

De nieuwe 3,0 liter lijnmotor is gekoppeld aan de automatische transmissie AMG SPEEDSHIFT TCT 9G die imponeert met extreem korte schakeltijden, directe reacties op de bewegingen van de stuurschakelpaddles, dubbele ontkoppeling en het terugschakelen van meerdere versnellingen tegelijk. Of de transmissie nu automatisch schakelt of door de bestuurder handmatig wordt bediend via de stuurschakelpaddles, het schakelen gaat zonder vertraging. Vooral in het ‘Sport+’-rijprogramma en de handmatige M-schakelmodus, reageert de transmissie zeer alert. Afhankelijk van het gekozen rijprogramma behoren dynamische acceleratie en zeer korte schakeltijden net zo goed tot de mogelijkheden als een brandstofbesparende rijstijl.

Met één vinger het gewenste rijprogramma: AMG DYNAMIC SELECT

Met de vijf DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’ en ‘Individual’ kunnen de rijeigenschappen van de nieuwe 53-modellen met één vinger worden aangepast: van efficiënt en comfortabel tot zeer sportief. Daarbij worden belangrijke parameters aangepast, zoals de reacties van de motor, de transmissie, het onderstel en de besturing. Los van de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s kan de bestuurder direct naar de handmatige modus overschakelen, door de stuurschakelpaddles te gebruiken. Ook de verschillende setups van het onderstel kunnen afzonderlijk worden geselecteerd.

De rijdynamiekregeling AMG DYNAMICS is geïntegreerd in de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s. In de programma’s ‘Basic’, ‘Advanced’ en ‘Pro’ worden onder meer de reacties van het ESP® (elektronisch stabiliteitsprogramma) en de vierwielaandrijving beïnvloed. Gebaseerd op de rijstijl van de bestuurder en de verzamelde data van sensoren, anticipeert het intelligente regelsysteem op het gewenste voertuiggedrag. Dit heeft een bereik van zeer stabiel tot zeer dynamisch. Met de AMG-stuurwieltoetsen kunnen de AMG DYNAMICS-functies individueel worden geselecteerd.

Onderstel AMG RIDE CONTROL+

Meer dynamiek, een neutraal bochtengedrag en een betere tractie komen op conto van het luchtgeveerde onderstel AMG RIDE CONTROL+, dat werd ontwikkeld in Affalterbach. Met zijn zeer sportieve veer-/demper-setup en continu verstelbare demping ADS+ (adaptief dempingssysteem) combineert de meerkamer-luchtvering een hoge rijdynamiek met een hoog veercomfort. Door de veersterkte te verhogen, bijvoorbeeld in bochten en bij het afremmen, worden de rol- en duikbewegingen gereduceerd.

De demping van elk wiel wordt op basis van de rijsituatie en de conditie van het wegdek aangepast. Dit gebeurt razendsnel en zeer nauwkeurig, dankzij de toepassing van twee afzonderlijke kleppen om de wielbewegingen en de compressie in de dempers te controleren. Voor de demping is er keuze uit drie voorgeprogrammeerde setups: ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’. Daarbij is nog meer verschil gecreëerd tussen hoog langeafstandscomfort en sportieve rijdynamiek.

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+

De volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ combineert een optimale tractie voor sportief rijplezier en een hoge veiligheidsgraad onder alle omstandigheden: op droog asfalt, in de regen of in sneeuw. De transitie van achterwiel- naar vierwielaandrijving en vice versa is geheel traploos, doordat de intelligente regeling is geïntegreerd in de algehele architectuur van het voertuigsysteem.

AMG DYNAMIC PLUS-pakket

Voor een nog intensere rijervaring bundelt het AMG DYNAMIC PLUS-pakket zowel technologische als optische uitrustingsdetails die tot nu toe waren voorbehouden aan de achtcilinder modellen. Tot de highlights behoort het RACE-rijprogramma met driftmode. Met de toetsen op het AMG Performance-stuurwiel in microvezel DINAMICA of leder kan nog sneller van rijprogramma worden gewisseld, of kunnen de instellingen van de rijdynamische systemen worden aangepast. Rood gelakte remklauwen onderstrepen de sportiviteit.

Overzicht technische gegevens

 

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ Limousine

Mercedes-AMG E 53 4MATIC+

Estate

Motor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

3,0 liter zescilinder lijnmotor met uitlaatgasturbo en extra elektrische compressor

Cilinderinhoud

2.999 cm3

2.999 cm3

Max. vermogen

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

320 kW (435 pk) bij 6.100 t/min

Max. vermogen EQ Boost

16 kW (22 pk)

16 kW (22 pk)

Max. koppel

520 Nm bij 1.800-5.800 t/min

520 Nm bij 1.800-5.800 t/min

Max. koppel EQ Boost

250 Nm

250 Nm

Aandrijving

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ met volledig variabele koppelverdeling

Transmissie

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

AMG SPEEDSHIFT TCT 9G

Brandstofverbruik gecombineerd

8,8-8,5 l/100 km*

9,0-8,7 l/100 km*

CO2-emissie gecombineerd

200-194 g/km

207-200 g/km

Acceleratie 0-100 km/h

4,5 sec.

4,6 sec.

Topsnelheid

250 km/h**

250 km/h**

* Verbruikswaarden en CO2-emissies volgens wettelijke voorschriften (Verordeningen (EU) 715/2007 en (EU) 2017/1153) in de laatst geldende versie. De aangegeven NEDC-waarde is afgeleid van de WLTP-waarde die volgens de nieuwe cyclus Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTP) is gemeten voor een voertuig in de basisuitrusting. De opgaven hebben geen betrekking op een specifiek voertuig. Ze zijn slechts bedoeld ter vergelijking van de verschillende voertuigtypen. Optionele uitrustingen kunnen het verbruik en de CO2-emissie beïnvloeden. Verdere informatie met betrekking tot de nieuwe WLTP-meetmethodiek treft u aan op www.mercedesbenz.nl/wltp.** Elektronisch begrensd. Met AMG Driver’s Package 270 km/h.

 [LK1]