Brussel,
14
januari
2021
|
12:58
Europe/Brussels

Op weg naar ‘Lead in Car Software’ – neem nu deel met eigen programmeerideeën aan de Mercedes-Benz In-Car Coding Community

Samenvatting
  • De In-Car Coding Community is erop gericht om de digitale rijervaring te versterken met goede concepten en ideeën
  • Softwareontwikkelaars, datawetenschappers, startups en bedrijven nemen deel aan de internationale competitie
  • De concepten worden geïmplementeerd als apps om ze direct te integreren in de modellen van Mercedes-Benz
  • Mercedes-Benz AG stelt eigen Software Development Kit (SDK) en andere interfaces (API’s) ter beschikking aan de deelnemers
  • De beste oplossingen, prototypen en apps voor de mobiliteit van de toekomst vormen de basis voor een langdurige samenwerking met Mercedes-Benz

Mercedes-Benz AG zet vaart achter de digitalisering van de cockpit in het Mercedes-Benz modellengamma en is op weg naar een leidende positie in voertuigsoftware. Tegen deze achtergrond wordt de In-Car Coding Community gelanceerd. In een grote internationale competitie, gericht op zowel startups als gevestigde bedrijven, wordt in een selectieprocedure van enkele maanden gezocht naar de meest innovatieve en creatieve softwareconcepten. Met de community streeft Mercedes-Benz AG ernaar om de digitale rijervaring verder te versterken. De beste concepten worden als apps geïmplementeerd, zodat ze later rechtstreeks in het Mercedes-Benz modellengamma kunnen worden geïntegreerd.

De In-Car Coding Community is een internationaal platform dat door Mercedes-Benz heeft opgezet, met de steun van de medewerkers van Group Research. “Met de In-Car Coding Community bieden we een heel ecosysteem rond het thema software en een continue uitwisseling en nauwe samenwerking tijdens het ontwikkelingsproces – tussen externe ontwikkelaars en onze interne experts”, aldus Jasmin Eichler, Directeur Future Technologies binnen Group Research. “De focus van de nieuwe community ligt volledig op de apps. Voor ons bij Mercedes-Benz is dit een geweldige kans om samen met externe partners software te ontwikkelen en aan nieuwe services te werken.”

De In-Car Coding Community heeft een zakelijk karakter. “Dit is geen hackathon en evenmin brainstorming, de In-Car Coding Community is serieuze business”, aldus Georges Massing, Vice President Digital Vehicle & Mobility. “We bieden directe toegang tot een van de meest waardevolle merken in de wereld met miljoenen klanten.” Deelnemers met overtuigende concepten kunnen een langdurige samenwerking met Mercedes-Benz AG verwachten. “We zijn niet alleen op zoek naar geweldige nieuwe ideeën”, aldus Massing, “We zoeken partners voor de toekomst.”

De voortschrijdende digitalisering heeft een grote invloed op hoe we in de toekomst zullen leven en werken. Met al zijn apps is de smartphone tegenwoordig al onze vaste metgezel. We kunnen op elk moment onze favoriete muziek oproepen of moeiteloos onze weg vinden in een onbekende stad via het navigatiesysteem van de auto. De mobiliteit van de toekomst bouwt daarbij voort op connected services. Ze zijn geïntegreerd in de boordsystemen en zorgen voor steeds meer service, comfort, veiligheid en entertainment in de auto.

Het intelligente infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) biedt zijn gebruikers nu al een breed spectrum aan services. Deze variëren van muziekstreamingdiensten, een digitaal rittenboek en een file-assistent tot de In-Car Office, die bijvoorbeeld via spraakcommando’s verbinding kan maken met telefoonconferenties of sms-berichten kan lezen, schrijven en versturen. In elektroauto’s helpt MBUX ook bij het zoeken naar laadstations, inclusief het energieverbruik tot het laadstation en de laadstatus van de accu evenals de betaling van het laadproces. Deze functies worden bediend via een hoge-resolutie touchscreen of de geïntegreerde spraakassistent Hey Mercedes.

Mercedes me: digitalisering naar een hoger niveau

Het belangrijkste onderdeel van MBUX is de nieuwe generatie Mercedes me-apps. Deze zijn – exclusief voor Mercedes-Benz en diens samenwerkingspartners – beschikbaar op het Mercedes me-platform. De apps zorgen voor een intelligente en emotionele verbinding tussen bestuurder en auto en bundelen producten en services die via MBUX of de smartphone kunnen worden opgeroepen. De toegang tot dit digitale ecosysteem is beschikbaar na eenmalige registratie op de website van Mercedes-Benz of direct in de Mercedes me-app. Met MBUX en Mercedes me wordt autorijden een individuele rijervaring.

Open API garandeert gratis toegang tot diverse interfaces

Het aanbod van Mercedes me wordt voortdurend uitgebreid. Dit is precies waar de In-Car Coding Community in beeld komt. Met zijn open innovatieaanpak richt deze community zich op een breed scala aan kandidaten. Ontwikkelaars, startups, bedrijven, datawetenschappers en softwareontwikkelaars worden aangespoord om samen met Mercedes-Benz de mobiliteit van de toekomst vorm te geven en te stimuleren. Om ervoor te zorgen dat dit soepel verloopt en dat de ontwikkelaars zich volledig kunnen concentreren op de ontwikkeling van nieuwe codes, stelt Group Research de Software Development Kit (SDK) ter beschikking aan de kandidaten. Deze kit geeft hen toegang tot het MBUX infotainmentsysteem.

Dit systeem werd geïntroduceerd tijdens de IAA 2019 in Frankfurt en het stelt een aantal verschillende API’s (Application Programming Interfaces) van Mercedes-Benz ter beschikking aan externe ontwikkelaars over de hele wereld. Deze open access programma-interfaces zijn noodzakelijk voor het aansturen van bedieningselementen op het gebied van comfort, entertainment en veiligheid via de voertuigelektronica. Er worden geen grenzen gesteld aan het bedenken en ontwikkelen van ideeën voor de kandidaten. Er wordt gezocht naar compleet nieuwe concepten met betrekking tot de digitale rijervaring.

Mercedes-Benz Truck App Portal: oplossingen voor het bedrijfsleven

Het Mercedes-Benz Truck App Portal is de marktplaats voor apps voor alles wat met trucks te maken heeft. Hier vinden ondernemers en managers uit de logistieke branche apps die hen helpen om hun wagenpark nog efficiënter te maken. Met het open platform biedt Daimler Truck AG zijn klanten de mogelijkheid om individuele oplossingen voor hun bedrijf samen te stellen. De apps moeten het dagelijks werk voor de chauffeurs makkelijker maken en bijdragen aan een grotere efficiëntie van het gehele wagenpark dankzij een intelligent netwerk. Voor het eerst hebben ontwikkelaars van mobiele applicatiesoftware de mogelijkheid om live data rechtstreeks vanuit de truck te integreren in hun oplossingen.

Kunst, onderwijs of smart home: codes kunnen uiteenlopende toepassingen hebben

Connected cars bieden aanknopingspunten voor oplossingen waarmee de bestuurder veiliger en efficiënter kan rijden. Het doel is om de digitale rijervaring te versterken met softwareproducten die gebruikt kunnen worden op het gebied van life service, kunst en cultuur, entertainment en educatie en Smart Home & IOT. Zo zou een creatieve benadering van het gebruik van stuursensoren op het gebied van Car-to-X Communication denkbaar zijn. Ontwikkelaars kunnen in de In-Car Coding Community gebruikmaken van componenten van MBUX en de vele mogelijkheden benutten die het touchpad en de intelligente spraakassistent te bieden hebben.

De digitale toekomst vormgeven tijdens de Mercedes me Convention 2021

Na het indienen van hun conceptideeën doorlopen de kandidaten een selectieproces in meerdere fasen waarin de productideeën verder worden verfijnd en uitgewerkt. In een mentorfase worden de finalisten ondersteund door experts van de gespecialiseerde afdelingen van Mercedes-Benz AG voor de eindpresentatie tijdens de Mercedes me Convention in april 2021. Dit nieuwe hybride eventformat biedt een open en inspirerend platform voor mensen uit verschillende digitale industrieën en richt zich nadrukkelijk op de toekomst van de digitalisering door middel van dialoog, interactie, netwerken en entertainment. De interne reeks evenementen gaat van start met het samenkomen van een internationale ontwikkelaarscommunity die de digitaliseringsaanpak van de onderneming op een innovatieve manier zal toelichten. De Mercedes me Convention biedt een platform voor programmeurs, UI/UX-ontwerpers, onderzoekers en experts in het digitaliserings- en ontwikkelings-ecosysteem.

Aanvragen voor de community kunnen tussen 14 januari en 14 maart 2021 worden ingediend op www.in-car-coding.com