Brussels,
01
februari
2023
|
15:37
Europe/Brussels

Tien partners uit de auto-industrie richten joint venture Cofinity-X op om de uitrol van het data-ecosysteem Catena-X te versnellen

Samenvatting

·      Mercedes-Benz, BASF, BMW Group, Henkel, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen en ZF hebben samen de joint venture Cofinity-X opgericht om de introductie van Catena-X-toepassingen in de automotive waardeketen te versnellen

·      Cofinity-X wil een open marktplaats voor Catena-X-toepassingen exploiteren – in eerste instantie gericht op de Europese markt – en producten en services aanbieden die een efficiënte en veilige gegevensuitwisseling tussen alle deelnemers aan het data-ecosysteem Catena-X mogelijk maken

·      Cofinity-X gaat helpen om belangrijke vooruitgang te boeken met de concretisering en opbouw van end-to-end dataketens om materiaalstromen in de gehele waardeketen traceerbaar te maken

·      De gegevensuitwisseling vindt plaats op basis van de Catena-X- en GAIA-X-principes. Bedrijven die betrokken zijn bij de gegevensuitwisseling moeten volledige datasoevereiniteit hebben in een open, betrouwbare, collaboratieve en veilige omgeving

Met de oprichting van Cofinity-X zetten aandeelhouders Mercedes-Benz, BASF, BMW Group, Henkel, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen en ZF de volgende stap voor de uitrol van het Catena-X-initiatief in Europa. Cofinity-X streeft ernaar om als een van de eerste werkmaatschappijen producten en services aan te bieden voor de veilige uitwisseling van gegevens in de gehele automotive waardeketen.

“Bij Mercedes-Benz zijn we ervan overtuigd dat transparantie, efficiëntie en datasoevereiniteit de belangrijkste hefbomen zijn voor duurzame en datadriven waardeketens. Met de nieuwe joint venture Cofinity-X verwezenlijken we de visie van Catena-X: een open ecosysteem voor veilige en gestandaardiseerde gegevensuitwisseling in de gehele waardeketen. De eerste oplossingen zijn bijna klaar en dankzij Cofinity-X kan elk bedrijf in de autobranche binnenkort profiteren van services op basis van de resultaten van Catena- X."

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG,

Chief Technology Officer, Ontwikkeling & Inkoop

Klanten van Cofinity-X krijgen toegang tot applicaties en services om te profiteren van oplossingen in de automotive waardeketen voor duurzaamheid, traceerbaarheid, circulaire economie of intelligent beheer van partnergegevens.

Decarbonisatie-oplossingen: CO2-oplossingen maken nauwkeurige berekening en rapportage van CO2-waarden langs de waardeketen mogelijk. Klanten van Cofinity-X kunnen de transparantie van hun ecologische voetafdruk vergroten en maatregelen afleiden om gestelde duurzaamheidsdoelen te bereiken en te verbeteren.

Consistente en betrouwbare traceerbaarheid: bedrijven moeten onderdelen en componenten in hun gehele waardeketen kunnen volgen – van grondstoffen tot gerecyclede onderdelen. In tijden van voorraadtekorten bieden traceerbaarheidstoepassingen belangrijk inzicht en helpen ze de veerkracht van de toeleveringsketen te vergroten.

Circulaire economie voor een duurzame waardeketen: het recyclen van materialen is een belangrijke thema binnen de auto-industrie. Informatie over de staat van onderdelen en componenten kan transparant worden weergegeven onder leveranciers en klanten om deze op de juiste manier te hergebruiken. Door de implementatie van een circulaire economie kunnen bedrijven de verhouding van recyclebare materialen in hun producten verbeteren en afval verminderen.

Intelligent Business Partner Data Management (BPDM): bedrijven investeren aanzienlijke middelen om klant- en leveranciersgegevens up-to-date te houden. De BPDM-services van Cofinity-X houden de partnergegevens up-to-date. Klanten van Cofinity-X kunnen zo profiteren van gesorteerde, geanalyseerde en geüpdatete gegevens van zakenpartners.

Samenwerking tussen leveranciers en afnemers in de gehele automotive waardeketen

“De toenemende vraag naar traceerbaarheid van alle materialen in de hele waardeketen is een van de belangrijkste factoren waarom Cofinity-X is opgericht. We willen een belangrijk onderdeel zijn van een snel schaalbaar ecosysteem waarin alle bedrijven in de automotive waardeketen in gelijke mate kunnen participeren. Daarom gaan we met ons productaanbod consistente dataketens initiëren en waarde genereren voor alle deelnemers.”

Alexander Schleicher, CEO Cofinity-X

Productaanbod gericht op kleine en middelgrote bedrijven

Consistente dataketens kunnen alleen worden gerealiseerd als alle partijen bereid zijn om samen te werken. De meeste bedrijven in de auto-industrie zijn kleine en middelgrote bedrijven. Het doel is om deze belangrijke spelers een eenvoudige en snelle toegang tot het data-ecosysteem Catena-X te geven. Cofinity-X gaat een portfolio opbouwen rond vier belangrijke producen en services. De eerste producten en services zijn vanaf eind april 2023 beschikbaar.

Open Marketplace: de open marktplaats is bedoeld om de efficiënte ‘matchmaking’ van netwerkdeelnemers mogelijk te maken. De producten en services die daar door Cofinity-X en andere partners worden aangeboden, stellen klanten in staat deel te nemen aan het data-ecosysteem Catena-X. Alle aangeboden applicaties zullen voldoen aan de Catena-X- en GAIA-X-principes voor gegevensuitwisseling.

Data Exchange: de gegevensuitwisseling tussen de deelnemers is gebaseerd op soevereine, veilige en gestandaardiseerde principes en zonder lock-in effect op de bedrijfsapplicaties. Elke partner behoudt te allen tijde de volledige controle over zijn gegevens.

Federated- and Shared Services: de gefedereerde services maken de gegevensuitwisseling mogelijk van de applicaties die op de marktplaats worden aangeboden in een interoperabele open source-benadering.

Onboarding Services: de onboarding services ondersteunen de introductie van het data-ecosysteem Catena-X en de verbinding van alle spelers in de automotive waardeketen.

“Cofinity-X is pionier in de industrialisatie van Catena-X-standaarden en -software, teneinde klanten toegang te geven tot het datacenter van Catena-X. Ik ben verheugd om te zien dat het eerste echt open en interoperabele portfolio van producten en services tot leven komt en waarde gaat creëren voor alle deelnemers.”

Oliver Ganser, CEO Catena-X Automotive Network e.V.

Oprichtingspartners geven een sterk signaal en commitment af

De investering in Cofinity-X onderstreept het commitment van de oprichtingspartners om het Catena-X-ecosysteem uit te rollen. Elk van de tien aandeelhouders heeft een gelijk aandeel in deze joint venture.

Over Cofinity-X

Cofinity-X GmbH is gevestigd in Keulen en werd opgericht in 2023. Het is een joint venture van Mercedes-Benz, BASF, BMW Group, Henkel, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen en ZF. De visie van Cofinity-X is om een open marktplaats te exploiteren voor de levering van eigen en externe bedrijfsapplicaties en services die veilige en gestandaardiseerde gegevensoverdracht in de automotive waardeketen mogelijk maken in overeenstemming met de Catena-X- en GAIA-X-principes. De aanvankelijke focus ligt hierbij op de Europese markt. Alle vereiste wettelijke goedkeuringen zijn verleend en Cofinity-X gaat zijn activiteiten dienovereenkomstig ontwikkelen. Ga voor meer informatie naar: www.cofinity-x.com of neem contact op met: info@cofinity-x.com

Contact info:

Bastien Van den Moortel, +32 (0)479 51 52 16,  Bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Press info BeLux:

https://media.mercedes-benz.be

Brochures & prijslijsten:

https://www.mercedes-benz.be/nl_BE/passengercars/buy/pricelist-brochures.html

Mercedes-Benz Group Media (Global)

https://group-media.mercedes-benz.com

Mercedes MeMedia

https://media.mercedes-benz.com/

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer circa 172.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2021 werden circa 1,9 miljoen personenwagens en bijna 386.200 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.