Brussels,
06
april
2023
|
10:00
Europe/Brussels

360°-milieucheck voor C 300 e plug-in hybrid succesvol afgerond – samenvatting van de resultaten

Samenvatting

·      Mercedes publiceert sinds 2005 productgerelateerde milieu-informatie volgens de ISO 14021-norm

·      Externe experts verifiëren de gedetailleerde ‘360°-milieucheck’ voor voertuigen

·      Brochure over 360°-milieucheck documenteert de milieuvriendelijkheid van de Mercedes-Benz C 300 e

Bij de levenscyclusanalyse van een plug-in hybrid zijn het verbruik van grondstoffen bij de productie en de laadprocessen van de HV-accu tijdens het rijden belangrijke factoren. De extra aandrijfcomponenten van de nieuwe Mercedes-Benz C Klasse C 300 e plug-in hybrid limousine (WLTP: gewogen brandstofverbruik gecombineerd: 0,7–0,5 l/100 km, gewogen CO₂-emissie gecombineerd: 16–2 g /km, gewogen energieverbruik gecombineerd: 19,8–17,8 kWh/100 km)1 leiden in de personenwagenproductie tot een verhoogd materiaal- en ook hoger energieverbruik. Een totaalbeeld ontstaat echter pas wanneer de gehele levenscyclus in aanmerking wordt genomen, want in de gebruiksfase is de C 300 e zeer efficiënt is door zijn geëlektrificeerde aandrijflijn.

Feiten, cijfers en gegevens: de levenscyclusanalyse van de C 300 e plug-in hybrid in één oogopslag

Mercedes-Benz baseerde de analyse van het laden van de HV-accu op twee verschillende energiebronnen: het ene scenario is gebaseerd op duurzaam opgewekte elektriciteit uit waterkracht2 en het andere op de Europese energiemix2. Beide scenario's zijn gebaseerd op een kilometrage van 200.000. Het resultaat: als hernieuwbare energie (elektriciteit uit waterkracht) wordt gebruikt om de C 300 e te laden, kan de CO2-emissie over de gehele levenscyclus bijna worden gehalveerd.

Gezien de grotere elektrische actieradius (WLTP) dankzij de HV-accu van de nieuwe C 300 e met een bruikbare energiecapaciteit van circa 25 kWh en een elektrisch aandrijfvermogen van 95 kW, kunnen afstanden tot 116 km3 worden afgelegd – volledig elektrisch, zonder gebruik te maken van de verbrandingsmotor.

210 componenten met een totaalgewicht van 90,4 kg kunnen deels uit grondstoffenbesparende materialen (gerecyclede kunststoffen en hernieuwbare grondstoffen) worden vervaardigd.

Mercedes-Benz bouwt een accurecyclingfabriek in het Zuid-Duitse Kuppenheim met een proces dat een terugwinningspercentage van meer dan 96% mogelijk maakt.

Alle eigen fabrieken van Mercedes-Benz voor personen- en bestelwagens produceren sinds 2022 wereldwijd CO2-neutraal.

Mercedes-Benz zorgt sinds 2021 voor compensatie achteraf met groene stroom wanneer klanten gebruikmaken van de openbare Mercedes me Charge laadstations in Europa, de VS en Canada. Certificaten van oorsprong zorgen ervoor dat na het laadproces overeenkomstige hoeveelheden groene stroom aan het net worden teruggeleverd.

Download hier de volledige 360°-milieucheck voor de Mercedes-Benz C 300 e als pdf-bestand.

1 De getoonde cijfers zijn de WLTP CO2-cijfers gemeten volgens artikel 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn op basis van deze cijfers berekend. Het elektriciteitsverbruik is bepaald op basis van Verordening (EG) nr. 2017/1151/EU.

 2 Voor deze analyse is gebruik gemaakt van de GaBi-software en -database uit 2022 (versie SP2022.01) van Sphera Solutions GmbH.

 3 De getoonde cijfers zijn de WLTP CO2-cijfers gemeten volgens artikel 2 nr. 3 van Uitvoeringsverordening (EU) 2017/1153. De brandstofverbruikscijfers zijn op basis van deze cijfers berekend. Het elektriciteitsverbruik is bepaald op basis van Verordening (EG) nr. 2017/1151/EU.

Contact info:

Bastien Van den Moortel, +32 (0)479 51 52 16,  Bastien.van_den_moortel@mercedes-benz.com

Press info BeLux:

https://media.mercedes-benz.be

Brochures & prijslijsten:

https://www.mercedes-benz.be/nl_BE/passengercars/buy/pricelist-brochures.html

Mercedes-Benz Group Media (Global)

https://group-media.mercedes-benz.com

Mercedes MeMedia

https://media.mercedes-benz.com/

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer circa 172.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2021 werden circa 1,9 miljoen personenwagens en bijna 386.200 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn